BibTex RIS Cite

Makarnalık Buğday (Triticum durum) Kalitesi

Year 2011, Year: 2011 Issue: 2, 5 - 31, 01.07.2011

Abstract

Buğday gerek dünyada gerekse ülkemizde temel bir gıda hammaddesidir. Dünyada ve Türkiye’de ticari olarak Triticum aestivum (ekmeklik
buğday) ve Triticum durum (makarnalık buğday) türü buğdaylar yetiştirilmektedir. Durum buğdayı kaliteli makarna üretimine bazı spesifik
özellikleri nedeniyle diğer buğday türlerinden daha uygundur. Uygun öğütme teknolojisi seçimi ve irmik özelliklerinde etkili olan tane fiziksel
özellikleri (boyut/homojenlik, sertlik ve camsılık), makarna renginde belirleyici olan sarı renkli pigmentler (karotenoidler ve flavonoidler) ve
oksidatif enzimler (LOX, PPO ve POD) ve makarna pişme kalitesinde (al dente) önemli olan protein miktar ve özellikleri (γ-gliadin 42 / γ-gliadin 45
ve LMW-1 / LMW-2 glutenin tipleri) durum buğdayında önemli olan kalite kriterlerindendir. Bu çalışmada sözkonusu kalite kriterleri tartışılmıştır.

Durum Wheat (Triticum durum) Quality

Year 2011, Year: 2011 Issue: 2, 5 - 31, 01.07.2011

Abstract

Wheat is the basic food material around the world, including in Turkey. Triticum aestivum (common or bread wheat) and Triticum durum (durum or pasta wheat) are the commercially produced wheat species in the world and Turkey. Durum wheat is better suited for high-quality pasta processing than other wheats due to its certain unique and superior characteristics. Kernel physical properties (size/homogeneity, hardness and vitreousness) that are crucial in selection of proper milling technology and semolina characteristics, yellow-colored pigments (carotenoids and flavonoids) and oxidative enzymes (LOX, PPO and POD) that are important in pasta color and protein content and properties (types of γ-gliadin 42 / γ-gliadin 45 and LMW-1 / LMW-2 glutenins) that are vital in al dente pasta-cooking characteristics are among the major quality criteria of durum wheat. Those quality criteria were reviewed in this study

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA93HA83JS
Journal Section Research Article
Authors

Ferhat Yüksel This is me

Mehmet Koyuncu This is me

Abdulvahit Sayaslan This is me

Publication Date July 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Year: 2011 Issue: 2

Cite

APA Yüksel, F., Koyuncu, M., & Sayaslan, A. (2011). Makarnalık Buğday (Triticum durum) Kalitesi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi(2), 5-31.
AMA Yüksel F, Koyuncu M, Sayaslan A. Makarnalık Buğday (Triticum durum) Kalitesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. July 2011;(2):5-31.
Chicago Yüksel, Ferhat, Mehmet Koyuncu, and Abdulvahit Sayaslan. “Makarnalık Buğday (Triticum Durum) Kalitesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, no. 2 (July 2011): 5-31.
EndNote Yüksel F, Koyuncu M, Sayaslan A (July 1, 2011) Makarnalık Buğday (Triticum durum) Kalitesi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 2 5–31.
IEEE F. Yüksel, M. Koyuncu, and A. Sayaslan, “Makarnalık Buğday (Triticum durum) Kalitesi”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., no. 2, pp. 5–31, July 2011.
ISNAD Yüksel, Ferhat et al. “Makarnalık Buğday (Triticum Durum) Kalitesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 2 (July 2011), 5-31.
JAMA Yüksel F, Koyuncu M, Sayaslan A. Makarnalık Buğday (Triticum durum) Kalitesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2011;:5–31.
MLA Yüksel, Ferhat et al. “Makarnalık Buğday (Triticum Durum) Kalitesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, no. 2, 2011, pp. 5-31.
Vancouver Yüksel F, Koyuncu M, Sayaslan A. Makarnalık Buğday (Triticum durum) Kalitesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2011(2):5-31.