BibTex RIS Cite

Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Year 2013, Year: 2013 Issue: 1, 195 - 198, 01.02.2013

Abstract

Güneydoğu Anadolu Bölgesi; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt ve Şanlıurfa illerinden oluşmaktadır. Bölgenin toplam bitkisel üretim alanı 3.212.086 ha olup bu alanın, %78,8’i tarla tarımı, %13,2’si meyve bahçesi, %5,9’ u nadas ve %2,1’i ise sebze alanı olarak değerlendirilmektedir. Tarla bitkisi olarak buğday, arpa, pamuk, mısır, çeltik, susam, mercimek, nohut, tütün, bahçe bitkisi olarak meyvelerden antepfıstığı, badem, incir, kiraz, dut, sebzelerden; karpuz, kavun, domates, biber, patlıcan, salatalık ve soğan yetişen ürünlerin başında gelmektedir. Tıbbi ve aromatik bitkiler ile yağlık tohumlu bitkiler bakımından da gayet zengin bir bölgedir. Ülkemizdeki tarla tarımının toplam alan içerisinde en yüksek paya sahip olan bölgelerin başında gelen Güneydoğu Anadolu Bölgesi aynı zamanda kimyasalların en az kullanıldığı bölgelerimizin başında gelmektedir. Gaziantep, Şanlıurfa ve Siirt illerinin dağlık kesimlerinde yetişen antepfıstığı, şire üzümü, Mardin kirazı, Siirt Zivzik narı, doğal güvercin gübresi ile Dicle vadisinde yetişen Diyarbakır karpuzu, Lice domatesi, Karacadağ çeltiği, makarnalık buğday ve kırmızı mercimek bu bölgenin vazgeçilmez ürünlerindendir. Bu ürünlerin büyük çoğunluğu bölgeye has ürünler olup ekolojik olarak yetiştirilmektedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi toprağın çok az işlendiği, bir çok alanda çiftlik gübresinin kullanıldığı ve kimyasalların neredeyse hiç kullanılmadığı alanlarla kaplı olduğu gibi, hala bir çok alanı ham ve ekolojik tarım açısından yüksek potansiyele sahip olan ve keşfedilmeyi bekleyen bir bölgemizdir. Bu bölgeye has olarak yetiştirilen birçok ürün organik tarım açısından önemli potansiyel oluşturmaktadır.

Year 2013, Year: 2013 Issue: 1, 195 - 198, 01.02.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA57YT48HY
Journal Section Research Article
Authors

Hakan Çetinkaya This is me

Enver Kendal This is me

Mehmet Salih Sayar This is me

Publication Date February 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Year: 2013 Issue: 1

Cite

APA Çetinkaya, H., Kendal, E., & Sayar, M. S. (2013). Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Turkish Journal of Scientific Reviews(1), 195-198.
AMA Çetinkaya H, Kendal E, Sayar MS. Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. February 2013;(1):195-198.
Chicago Çetinkaya, Hakan, Enver Kendal, and Mehmet Salih Sayar. “Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi”. Turkish Journal of Scientific Reviews, no. 1 (February 2013): 195-98.
EndNote Çetinkaya H, Kendal E, Sayar MS (February 1, 2013) Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Turkish Journal of Scientific Reviews 1 195–198.
IEEE H. Çetinkaya, E. Kendal, and M. S. Sayar, “Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., no. 1, pp. 195–198, February 2013.
ISNAD Çetinkaya, Hakan et al. “Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi”. Turkish Journal of Scientific Reviews 1 (February 2013), 195-198.
JAMA Çetinkaya H, Kendal E, Sayar MS. Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013;:195–198.
MLA Çetinkaya, Hakan et al. “Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi”. Turkish Journal of Scientific Reviews, no. 1, 2013, pp. 195-8.
Vancouver Çetinkaya H, Kendal E, Sayar MS. Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013(1):195-8.