Her geçen gün insan sağlığı açısından organik gıdalara olan talep artmaktadır. 2009 yılı verilerine göre organik tarım alanı 120 ülkede 37.2 milyon hektara ulaşmıştır. Ülkemiz, genç insan gücünün yanında, iklim ve toprak karakterlerinin çeşitliliği, 10.000’den fazla türde son derece zengin biyolojik çeşitliliği ve asırlardır süregelen tarımsal bilgi birikimine rağmen organik tarım dünyasında oldukça geride ve küçük bir üretici konumundadır. Ülkemizde geçiş sürecinde 216 üründe 510.033 ha alanda organik üretim yapılmaktadır.Düzey 2 İstatistiki Bölge Birimleri, "Düzey 3" kapsamındaki komşu illerin gruplandırılması sonucu tanımlanmış olup, 26 adettir. Doğu Karadeniz Bölgesi TR90 kodu ile bu bölgelerden biridir. Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden oluşmaktadır. Bölgedeki 2.289 adet çiftçi, 72 üründe 6.118 ha alanda organik üretim yamaktadır. Türkiye’de üretilen organik tarla bitkilerinin %11.3’ü ve organik tahıl üretiminin %17’si Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunmaktadır. Türkiye’de organik tritikalenin %48’i Doğu Karadeniz Bölgesi’nde üretilmektedir. Bölgedeki organik tahılların %97.6’sı hayvan yemi amacı ile üretilmektedir.Bölgede en fazla organik üretim miktarına sahip tahıllar mısır (%94.3), arpa (%2.8), buğday (%2.1), Çeltik (%0.3) ve Yulaf (%0.3) şeklinde sıralanmaktadır. Bölge illeri arasında organik tahıl üretiminin yaklaşık %95’i Gümüşhane ve %5’i Artvin illerinde üretilmektedir. Bölgedeki toplam tahıl üretiminin %5’inin organik olarak yetiştirildiği düşünülürse, organik üretim potansiyelinin arttırılmasının mümkün olduğu görülmektedir.
Other ID | JA58KS27SY |
---|---|
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Year: 2013 Issue: 1 |