BibTex RIS Cite

TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi

Year 2013, Year: 2013 Issue: 1, 110 - 112, 01.02.2013

Abstract

Her geçen gün insan sağlığı açısından organik gıdalara olan talep artmaktadır. 2009 yılı verilerine göre organik tarım alanı 120 ülkede 37.2 milyon hektara ulaşmıştır. Ülkemiz, genç insan gücünün yanında, iklim ve toprak karakterlerinin çeşitliliği, 10.000’den fazla türde son derece zengin biyolojik çeşitliliği ve asırlardır süregelen tarımsal bilgi birikimine rağmen organik tarım dünyasında oldukça geride ve küçük bir üretici konumundadır. Ülkemizde geçiş sürecinde 216 üründe 510.033 ha alanda organik üretim yapılmaktadır.Düzey 2 İstatistiki Bölge Birimleri, "Düzey 3" kapsamındaki komşu illerin gruplandırılması sonucu tanımlanmış olup, 26 adettir. Doğu Karadeniz Bölgesi TR90 kodu ile bu bölgelerden biridir. Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden oluşmaktadır. Bölgedeki 2.289 adet çiftçi, 72 üründe 6.118 ha alanda organik üretim yamaktadır. Türkiye’de üretilen organik tarla bitkilerinin %11.3’ü ve organik tahıl üretiminin %17’si Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunmaktadır. Türkiye’de organik tritikalenin %48’i Doğu Karadeniz Bölgesi’nde üretilmektedir. Bölgedeki organik tahılların %97.6’sı hayvan yemi amacı ile üretilmektedir.Bölgede en fazla organik üretim miktarına sahip tahıllar mısır (%94.3), arpa (%2.8), buğday (%2.1), Çeltik (%0.3) ve Yulaf (%0.3) şeklinde sıralanmaktadır. Bölge illeri arasında organik tahıl üretiminin yaklaşık %95’i Gümüşhane ve %5’i Artvin illerinde üretilmektedir. Bölgedeki toplam tahıl üretiminin %5’inin organik olarak yetiştirildiği düşünülürse, organik üretim potansiyelinin arttırılmasının mümkün olduğu görülmektedir.

Year 2013, Year: 2013 Issue: 1, 110 - 112, 01.02.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA58KS27SY
Journal Section Collection
Authors

Mustafa Yıldırım This is me

Publication Date February 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Year: 2013 Issue: 1

Cite

APA Yıldırım, M. (2013). TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi. Turkish Journal of Scientific Reviews(1), 110-112.
AMA Yıldırım M. TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. February 2013;(1):110-112.
Chicago Yıldırım, Mustafa. “TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi”. Turkish Journal of Scientific Reviews, no. 1 (February 2013): 110-12.
EndNote Yıldırım M (February 1, 2013) TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi. Turkish Journal of Scientific Reviews 1 110–112.
IEEE M. Yıldırım, “TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., no. 1, pp. 110–112, February 2013.
ISNAD Yıldırım, Mustafa. “TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi”. Turkish Journal of Scientific Reviews 1 (February 2013), 110-112.
JAMA Yıldırım M. TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013;:110–112.
MLA Yıldırım, Mustafa. “TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi”. Turkish Journal of Scientific Reviews, no. 1, 2013, pp. 110-2.
Vancouver Yıldırım M. TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013(1):110-2.