BibTex RIS Cite

Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi

Year 2013, Year: 2013 Issue: 1, 95 - 97, 01.02.2013

Abstract

Diyarbakır’ın bir ilçesi olan Lice, il merkezinden uzaklığı yaklaşık 95 km ve ilin kuzey-doğusunda yer almaktadır. İlçenin etrafı meşe ağaçlarından oluşan ormanlar ile kaplı yüksek dağlarla çevrilidir. Dağların arasında uzanan serin ve geniş vadileri ile ünlü olup, kimyasalların neredeyse hiç kullanılmadığı doğal çevresi ile ekolojik tarıma son derece elverişli bir ilçemizdir. Nüfusun %90’ ının tarım ile uğraştığı bu ilçemizde Domates yetiştiriciliği yoğun bir şekilde yapılmakta olup, ilçede yetiştirilen yerel domatesler il genelinde ün kazanmıştır. Salça fabrikasının da burada kurulması bunu doğrulamaktadır. Yılda 1.500 ton civarında domates üretimi yapılan ilçede, üretilen domateslerin % 60’ ı sofralık olarak çevre illerdeki pazarları süslerken, % 40’lık bir oranı ise salçalık olarak değerlendirilmektedir. Yerel Lice domateslerinde her bir meyve 300 gr ağırlığına kadar ulaşmaktadır. Lice domatesi meyve iriliği yanında dala birleştiği yerin hafif yarıklı olması ve bu yarıkların etrafının hafif yeşil renkte olması bu domatesin en belirgin özelliğidir. Doğal ve serin kaynak suları ile sulanan Lice domatesi lezzetini buradan alırken bu lezzeti sayesinde kurutmalık olarak kışın bile sofralarda yerini almaktadır. bölge tüketicilerinin damak tadı için son derece önemli olup genetik kaynak olarak tescil edilmesi aynı zamanda genetik materyal için stokta muhafaza edilmesi ülkemizin ekolojik tarımına katkı sağlayacaktır. Mevcut durumda ekolojik olarak yetiştiriciliği yapılan Lice domatesi, ekolojik ürün sertifikalı olarak üretimi sağlanarak üreticilerin ürünlerinden daha yüksek miktarlarda gelir elde etmeleri sağlanmalıdır.

Year 2013, Year: 2013 Issue: 1, 95 - 97, 01.02.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA69CP68NY
Journal Section Research Article
Authors

Enver Kendal This is me

Mehmet Salih Sayar This is me

Cumali Özaslan This is me

Publication Date February 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Year: 2013 Issue: 1

Cite

APA Kendal, E., Sayar, M. S., & Özaslan, C. (2013). Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi. Turkish Journal of Scientific Reviews(1), 95-97.
AMA Kendal E, Sayar MS, Özaslan C. Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. February 2013;(1):95-97.
Chicago Kendal, Enver, Mehmet Salih Sayar, and Cumali Özaslan. “Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi”. Turkish Journal of Scientific Reviews, no. 1 (February 2013): 95-97.
EndNote Kendal E, Sayar MS, Özaslan C (February 1, 2013) Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi. Turkish Journal of Scientific Reviews 1 95–97.
IEEE E. Kendal, M. S. Sayar, and C. Özaslan, “Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., no. 1, pp. 95–97, February 2013.
ISNAD Kendal, Enver et al. “Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi”. Turkish Journal of Scientific Reviews 1 (February 2013), 95-97.
JAMA Kendal E, Sayar MS, Özaslan C. Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013;:95–97.
MLA Kendal, Enver et al. “Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi”. Turkish Journal of Scientific Reviews, no. 1, 2013, pp. 95-97.
Vancouver Kendal E, Sayar MS, Özaslan C. Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013(1):95-7.