Mersin İli Tarsus ilçesinde üzüm üretimi önemli geçim kaynağıdır. Bu çalışmanın amacı Tarsus ilçesinde üzüm üretimi ile ilgili mevcut durumun ve sorunların ortaya çıkarılmasıdır. Bu çalışmada Tarsus ilçesinin köyleri Karadiken, Taşçılı, Belenköyü ve Ulaş’ta üzüm üretimi yapan 80 işletme ile anket yapılarak bu işletmelerin mevcut durumu ve sorunları ortaya konulmuştur. Anket bulgularına göre; işletmelerin mevcut arazi genişlikleri ortalama 12 dekardır. İşletmelerin üzüm yetiştiriciliği dışında, tarım dışı gelir kaynakları da vardır. Üreticilerin bağcılıktan elde ettikleri gelirin yıllık ortalaması 11.498 TL’dir. Üretilen ürünlerin büyük kısmı sofralık olarak pazarlanmakta ve bunun yanında, hane halkı, bir kısmını pekmez, kuru üzüm, sirke ve sucuk olarak tüketmektedir. Üreticilerin karşılaştıkları sıkıntılar, genelde ürünün tüketiciye iletilmesi ile ilgilidir. Sonuç olarak, bölgede üzümle ilgili bir birlik veya kooperatifin olmaması, arazi dağınıklığı ve pazarlama sorunları öne çıkmaktadır.
In Mersin City Tarsus county, grape production is an important living resource. The aim of this study is to reveal the current status and problems related to grape production in Tarsus county. This study analyzed the current status and troubles with survey of 80 grape producing enterprises in villages of Tarsus, Karadiken, Taşçılı, Belenköy and Ulaş.According to the survey, the mean field area of enterprises were 12 decare. The enterprises also have extrafarmery living resources in addition to grape growing. The growers earned yearly 11.498 TL meanly from the viticulture. The most of the produced grape were marketed for eating, and some of them were consumed by the farmers as grape juice, dried grape, vinegar, and sausage. Most problems faced by producers are related to transfer of the product to the consumer.As a result, lack of any union or cooperative of grape, scatterness of field and marketing problems are in the front place
Other ID | JA24PN82RS |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Year: 2015 Issue: 2 |