Olgunlaşan
meyvenin dokusundaki değişimler hasat zamanını, meyvelerin raf ömrünü,
patojenlere karşı dayanıklılığını, taşınabilirliğini ve son aşamada ise müşteri
tercihini etkilemektedir. Çevresel şartlar ve genetik faktörler dokudaki bu
değişimleri simultane bir şekilde etkileyerek meyvelerin raf ömrünü azaltmakta
ve ekonomik olarak zarar vermektedir. Son yıllarda gelişen biyoteknoloji ve
genetik sayesinde yumuşamaya neden olan etkenler daha iyi anlaşılmakta ve bu
etkenleri ortadan kaldırmak ya da etkilerini yavaşlatmak için çalışmalar devam
etmektedir. Bu derlemede, hücre duvarı modifikasyonlarında görev alan enzimler
ve yumuşamada önemli bir etkiye sahip olan etilen hormonunun meyve dokusu
üzerindeki etkileri tartışılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 11 Issue: 1 |