Türk Kültüründe Fal ve İsimlerle İlgili Bir Manzum Falname Örneği

Cilt: 15 Sayı: 15 30 Aralık 2015
  • Abdülkerim Gülhan
PDF İndir
TR EN

Türk Kültüründe Fal ve İsimlerle İlgili Bir Manzum Falname Örneği

Öz

Bilinmeyeni ve geleceği öğrenme merakı, insanların ortak kişilik özelliklerindendir. Böyle olunca, bazı işaretler üzerinden, birtakım yöntemlerle bilinmeyeni tahmin işi sayılan falcılık; bin yıllar öncesine dayanan ve hemen her toplumda görülebilen bir uygulamadır. Türk toplumunda da yaygın bir gelenek olan fal ve falcılık üzerine klasik edebiyatımızda da çeşitli fal usullerini konu edinen ve genel adıyla falname olarak bilinen birçok eser yazılmıştır. Yazımızda falın kültürümüzdeki yeri ve önemi hakkındaki bilgilerden sonra; diğer iki bölümünün istinsah kayıtlarından on sekizinci yüzyılın ilk yarısı içerisinde kayda geçirildiği sanılan el yazması bir eser içerisindeki, ne zaman ve kimin tarafından söylendiği şimdilik bilinemeyen, başlığı da olmayan, bazı özel isimler üzerinden niyet tutma ve kur’a falı niteliğinde; “fâilâtün fâilâtün fâilün” kalıbıyla ikişer beyitlik bendler halinde, klasik şiirimizin mazmunları çerçevesinde söylenmiş; baş kısmında 16x5 bölümlük, 1-2-4-8-16 ritmik sayılar altında fal uygulama şeması da bulunan ve toplam 33 bendden oluşan bir manzum falname örneği bilim, kültür ve edebiyat âlemiyle paylaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aça, Mustafa 2011 , “Balıkesir’de Bulanan Bir Cönk ve İçerisinde Yer Alan Fal-i Nebat Örneği”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma- ları Dergisi, S. 59, s. 313-324, Ankara.
  2. Ahmet Vefik Paşa 1306 , Lehçe-i Osmanî, Dersaadet: Mahmud Beg Mat- baası.
  3. Arif, Mehmet 1942 , Binbir Hadis, İstanbul: İstanbul Kitabevi.
  4. Aydın, Mehmet 1995 , “Fal”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c.12 İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
  5. Çelebi, İlyas 1995 , “Fal/İslam’da Fal”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c.12, İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
  6. Duvarcı, Ayşe 1993 , Türkiye’de Falcılık Geleneği ile Bu Konuda İki Eser Risâle-i Falnâme lî Ca’fer-i Sâdık ve Tefe’ülnâme, Ankara: Esra Matbaası.
  7. Ersoy, Mehmet Akif 1966 , Safahat, İstanbul: İnkılâp ve Aka Kitabevi.
  8. Ersoylu, Halil 1997 , “Fal, Falnâme ve Bir Çiçek Falı: “Der Aksâm-ı Ezhâr” ”Türkiyât Mecmuası, c. 20, s. 195-254, İstanbul: İstanbul Üniversi- tesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Abdülkerim Gülhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2015

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 15 Sayı: 15

Kaynak Göster

APA
Gülhan, A. (2015). Türk Kültüründe Fal ve İsimlerle İlgili Bir Manzum Falname Örneği. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, 15(15), 195-222. https://izlik.org/JA57LF29FF
AMA
1.Gülhan A. Türk Kültüründe Fal ve İsimlerle İlgili Bir Manzum Falname Örneği. devdergisi. 2015;15(15):195-222. https://izlik.org/JA57LF29FF
Chicago
Gülhan, Abdülkerim. 2015. “Türk Kültüründe Fal ve İsimlerle İlgili Bir Manzum Falname Örneği”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 15 (15): 195-222. https://izlik.org/JA57LF29FF.
EndNote
Gülhan A (01 Aralık 2015) Türk Kültüründe Fal ve İsimlerle İlgili Bir Manzum Falname Örneği. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 15 15 195–222.
IEEE
[1]A. Gülhan, “Türk Kültüründe Fal ve İsimlerle İlgili Bir Manzum Falname Örneği”, devdergisi, c. 15, sy 15, ss. 195–222, Ara. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57LF29FF
ISNAD
Gülhan, Abdülkerim. “Türk Kültüründe Fal ve İsimlerle İlgili Bir Manzum Falname Örneği”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 15/15 (01 Aralık 2015): 195-222. https://izlik.org/JA57LF29FF.
JAMA
1.Gülhan A. Türk Kültüründe Fal ve İsimlerle İlgili Bir Manzum Falname Örneği. devdergisi. 2015;15:195–222.
MLA
Gülhan, Abdülkerim. “Türk Kültüründe Fal ve İsimlerle İlgili Bir Manzum Falname Örneği”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, c. 15, sy 15, Aralık 2015, ss. 195-22, https://izlik.org/JA57LF29FF.
Vancouver
1.Abdülkerim Gülhan. Türk Kültüründe Fal ve İsimlerle İlgili Bir Manzum Falname Örneği. devdergisi [Internet]. 01 Aralık 2015;15(15):195-222. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57LF29FF

Makale gönderme ve takip:

Makalelerinizin gönderimini dergimizin dergipark web ana sayfasından "Makale Gönder" seçeneği ile yapabilirsiniz. Daha sonraki süreci ise “Dergipark Sistemi”nden takip edebilirsiniz. Herhangi bir sorun yaşamanız halinde lütfen aşağıdaki adreslere bilgi veriniz.

Nihat Öztoprak (Başeditör): noztoprak@fsm.edu.tr

Bünyamin Ayçiçeği (Editör): bunyamin.aycicegi@istanbul.edu.tr

Nusret Gedik (Editör Yardımcısı): nusret.gedik@marmara.edu.tr