Objective: The aim of this study was to compare the satisfaction and the quality of life patients using two different complete dentures
Materials and Methods: Complete denture wearers and implant-retained overdentures wearers totaly 120 patients were included in this study. The subjects were submitted to a questionnare based on Oral Health Impact Profile (OHIP-14) to evaluate their quality of life. Visual Analog Scales (VAS) were used to evaluate patients general satisfaction and retention levels. Statistically, IBM SPSS V23 (Chicago, USA), Spearman correlation analysis, Shapiro Wilk, Mann Whitney U and Chi-squared tests were used.
Results: In terms of OHIP-14 total scores between groups, differences were found (p<0,05). Implant supported denture group wearer showed better quality of life than conventional denture group wearer. There were no significant differences between two groups, ‘functional limitation’,‘physchological discomfort’ and ‘handicap’dimensions. The score of the ‘physical pain’ and ‘physical disability’ dimensions was higher for conventional denture wearers. The score of the ‘social disability’ and ‘physchological disability’ dimensions was higher for implant supported denture wearers. Comparing the stability of mandibular dentures, implant supported denture wearers presented the better results (p<0,05). No statistically significiance was found between the patient gender and OHIP and VAS scores (p>0,05). Statistically significance was found between the patient age, denture experiences with the OHIP and VAS scores (p<0,05).
Conclusions: As a result of this retrospective study, two implant supported mandibular overdentures were a succesful treatment for older edentulous patients who showed improvements in their retention of prosthesis and quality of life.
no
Amaç: Bu çalışmada iki farklı tip tam protez kullanan hastaların, yaşam kaliteleri ve hasta memnuniyetlerinin karşılaştırılarak değerlendirilmesi amaçlandı.
Materyal ve Metod: Çalışmada konvansiyonel tam protez kullanan ve implant destekli tam protez kullanan 60’ar toplamda 120 hasta değerlendirildi. Hastaların yaşam kalitesi ölçümleri için OHIP-14 anketi, genel protez memnuniyetleri ve retansiyon ölçümleri için de Visual Analog Scale (VAS) formları kullanılarak değerlendirme yapıldı. Ayrıca olguların yaş, cinsiyet ve protez tecrübesi ile OHIP ve VAS skorları arasındaki ilişki değerlendirildi. Çalışmamızın analizinde IBM SPSS V23 (Chicago, USA), Spearman korelasyon analizi ve Shapiro Wilk, Mann Whitney U, Ki-kare testleri kullanıldı.
Bulgular: OHIP toplam değerleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunmuş ve implant destekli tam protez grubu daha iyi yaşam kalitesi göstermiştir (p<0,05). 2 grup arasında fonksiyonel kısıtlılık, psikolojik huzursuzluk ve engelilik skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Fiziksel ağrı ve fiziksel yetersizlik skorları konvansiyonel tam protez kullanan hastalarda daha yüksek bulunmuştur. Sosyal uyumsuzluk, psikolojik yetersizlik skorları implant destekli tam protez kullanan hastalarda daha yüksek bulunmuştur. Mandibular tam protez retansiyon skorlarında implant destekli tam protez grubu daha yüksek sonuçlar vermiştir (p<0,05). Araştrmanın istatistiksel sonuçlarına göre, olguların cinsiyetleri ile VAS ve OHIP skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Protez kullanım süresi ve retansiyon ile VAS ve OHIP skorları arasında istatistiksel olarak farklılıklar bulunmuştur (p<0,05).
Sonuç: İki implant destekli tam protez kullanımının oral sağlıkla ilişkili yaşam kalitesini ve protez tutuculuğunu artırdığı ve tam dişsiz hastalar için başarılı bir tedavi olarak uygulanabileceği söylenebilir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Dentistry |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2021 |
Acceptance Date | February 24, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 7 Issue: 2 |
It is aimed that the Journal of International Dentistry Sciences be included in the Ulakbim TR Dizin. Necessary preparations are continuing for the issues to be published in 2020 in the TR Dizin.