Giriş: Kök rezorpsiyonu, çok farklı tedavi seçeneği bulunan zorlu, karmaşık, fizyolojik ya da patolojik bir süreç olup odontoklastik reaksiyonların sonucu diş sert dokularında (sement, dentin) meydana gelen kayıptır. Etiyolojisi ve patogenezi tam olarak anlaşılamamıştır ve en önemli etiyolojik faktörler travma, pulpal enfeksiyon, diş beyazlatma ve ortodontik tedavidir. Kök rezorpsiyonları genellikle asemptomatiktir; bu nedenle radyografik muayenede tesadüfen ortaya çıkar. İleri aşamada dişte ağrı, diş renginde bozulma, mobilite gibi semptomlar görülebilir. Konumu ne olursa olsun rezorpsiyon geri döndürülemez. Zamanla hastada rahatsızlığa sebep olabilir, bazı durumlarda etkilenen dişin erken kaybıyla sonuçlanabilir. Bu gibi nedenlerden dolayı bu tip patolojilerin tedavi edilmesi gerekmektedir. Kök rezorpsiyonuna yol açan nedenler, risk faktörleri ve mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olmak, rezorpsiyonun erken bir aşamada ortaya çıkarılmasını sağlarken ilerlemesinin engellenmesini de mümkün kılar. Böylece hekimlere rezorpsiyon açısından yüksek riskli hastaları izlemelerine ve erken teşhis koymalarına imkan tanır. Sınıflandırma yapılırken anatomik, fizyolojik ve patolojik etiyolojik yaklaşımlar dikkate alınmalıdır. Günümüzde farklı rezorpsiyon türleri için evrensel bir sınıflandırma yoktur. Bu eksiklik hem hekimler arasında kafa karışıklığına hem de dişlerde oluşan rezorptif süreçlerin yeterince anlaşılamamasına yol açarak hatalı teşhis ve tedavilere sebep olabilir. Bu derlemenin amacı kök rezorpsiyonlarına sebep olan etkenleri, risk faktörlerini ve güncel tedavi yaklaşımlarını mevcut literatür bilgisiyle gözden geçirmek ve hekimlere etiyolojisi, histopatolojisi, klinik görünümü, tedavisi ve yönetimine yönelik öneriler sunup güvenilir bilgi sağlamaktır.
Sonuç: Dişte meydana gelen rezorpsiyonun doğası ve konumuna bağlı olarak basit ve terminolojiye uygun olarak kök rezorpsiyonu sınıflaması yapılmıştır.
Kök Kanal Sistemi Kök Kanal Tedavisi Odontoklastik Aktivite İnternal Rezorpsiyon Eksternal Rezorpsiyon
Root Resorptions: A Review of the Literature
Abstract: Root resorption is a challenging, complex, physiologic, or pathologic process with many different treatment options and is the loss of tooth hard tissues (cementum, dentin) as a result of odontoclastic reactions. The etiology and pathogenesis are poorly understood, and the most important etiologic factors are trauma, pulpal infection, tooth whitening, and orthodontic treatment. Root resorption is usually asymptomatic; therefore, it is detected incidentally on radiographic examination. Symptoms such as tooth pain, discoloration, and mobility may be observed in the advanced stage. Regardless of its location, resorption is irreversible. Over time, it can cause discomfort to the patient, and in some cases, may result in early loss of the affected tooth, so it must be treated. Knowledge of the causes, risk factors, and mechanisms that lead to root resorption makes it possible to detect resorption early and prevent its progression. Thus, it allows physicians to monitor high-risk patients and make early diagnoses. Anatomical, physiological and pathological etiologic approaches should be considered when classifying. Currently, there is no universal classification for the different types of resorption. This lack of a universal classification of different types of resorption can lead to confusion among clinicians and inadequate understanding of the resorptive processes occurring in teeth, leading to misdiagnosis and incorrect treatment. The aim of this review is to review the etiology, histopathology, clinical presentation, treatment, and management of root resorption and provide clinicians with reliable information and recommendations on the etiology, histopathology, clinical presentation, treatment, and management of root resorption.
Conclusion: A simple and terminologically appropriate classification of root resorption based on the nature and location of tooth resorption was made.
Root Canal System Root Canal Treatment Odontoclastic Activity Internal Resorption External Resorption
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Endodontics |
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | August 28, 2024 |
Submission Date | March 26, 2024 |
Acceptance Date | June 24, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 10 Issue: 2 |
It is aimed that the Journal of International Dentistry Sciences be included in the Ulakbim TR Dizin. Necessary preparations are continuing for the issues to be published in 2020 in the TR Dizin.