Research Article

HADİS USÛLÜ LİTERATÜRÜNDE İHTİSÂR TÜRÜNÜN KARAKTERİSTİĞİ

Volume: 28 Number: 54 July 3, 2023
TR EN

HADİS USÛLÜ LİTERATÜRÜNDE İHTİSÂR TÜRÜNÜN KARAKTERİSTİĞİ

Abstract

Hadis usûlünde ilk örneği İbnü’s-Salâh’ın (ö. 643/1245) Ma‘rifetü envâ‘i ‘ilmi’l-hadîs’ine bağlı olarak Nevevî (ö. 676/1277) tarafından ortaya konulan ihtisâr çalışmaları h. VII./m. XIII. yüzyıldan günümüze varlığını kesintisiz biçimde sürdürmektedir. Bu makale ihtisâr müelliflerinin teorik açıklamalarından ve uygulamalarından hareketle hadis usûlünde ihtisâr literatürünün karakteristiğini yansıtan unsurların tespit, tasnîf ve tahlîlini amaçlamaktadır. İhtisâr müelliflerinin eserlerinde bulunan mukaddime kısımlarındaki ifadeleri ve eserlerin muhtevası bu amaç doğrultusunda taranmış, türün özelliklerini ve müelliflerin maksatlarını yansıtan anahtar kavram, ifade ve uygulamalar belirlenerek belli başlıklar altında tasnif edilmiştir. Odak noktasında daha önce kaleme alınmış bir ya da birden fazla metni özetleme, kısaltma ve sadeleştirme çabasının yer aldığı ihtisâr faaliyetinin/türünün bu temel amacın yanı sıra birtakım yan/ikincil amaçlar barındırdığı tespit edilmiştir. Sözü edilen ikincil amaçlar değişik oranlarda da olsa bütün muhtasarlarda bulunmaktadır. Hadis usûlünde ihtisârların özellikleri şu başlıklar altında ele alınmıştır: Metni özetleme ve kısaltma, önceki eserlerden bilgi toplama, konuları düzenleme ve sistematik hale getirme, konuların anlaşılmasını ve öğrenilmesini kolaylaştırma, asıl kitabın ya da alanla ilgili diğer kitapların müelliflerinin görüşlerini eleştirme, eksik bırakılan konuları tamamlama, farklı görüşler arasından tercihte bulunma, yanlış görüşleri düzeltme, kapalı kalan konuları açıklama. Çalışma, ihtisâr türünün yalnızca kısaltma ve özetleme amacı içermediği hipotezi üzerine kurulmuş, bu hipotezi destekleyen kavramlara odaklanmıştır. Çalışmada ele alınan bir başka konu ise türün telif tarzı ve amacı bakımından ihtisâr müelliflerinin eserlerinde bulunmasını arzu etmedikleri hususların tespitidir. Bunlar da şu başlıklar altında tasnif edilmiştir: Anlamı bozacak ya da değiştirecek tasarruflar, metni gereksiz yere uzatma, metni aşırı derecede kısaltma, gereksiz ve boş söz ekleme, tekrar. Müelliflerin sözü edilen hususları eserlerinde ne derece başarı ile uyguladıkları üzerinde ayrıca durulması gerekmektedir. Çalışma, özellikle hicrî beşinci asır ve sonrasında İslâmî ilimlerde telif sahasında yenilik arayışının sona erdiği, taklit zihniyetinin yaygınlaştığı ve birbirinin tekrarı mahiyetinde eserler üretildiği düşüncesine eleştirel bir yaklaşım sergilemektedir.

Keywords

References

  1. Abdülvehhâb İbrâhîm Ebû Süleymân, Menhecü’l-bahs fi’l-fıkhi’l-İslâmî hasâisuhû ve nekâisuhû, 1. bs., Dâru İbn Hazm, Beyrut, 1416/1996.
  2. Abdürrezzâk b. Halîfe eş-Şâycî, Mes’eletü’t-tashîh ve’t-tahsîn fi’l-a‘sâri’l-müteahhira fî ‘ulûmi’l-hadîs, 1. bs., Dâru İbn Hazm, Beyrut, 1420/1999.
  3. Ahmed İdrîs Avde, “Mesâilü ‘ulûmi’l-hadîs elletî hâlefe fîhâ el-imâmü İbn Cemâ‘a el-imâme İbne’s-Salâh cem‘ ve dirâse min hilâli kitâbi’l-Menheli’r-ravî”, IUG Journal of Islamic Studies (Islamic University of Gaza), c. 25, sy. 1, Gazze, 2017.
  4. Ahmed Muhammed Şâkir, el-Bâ‘isül-hasîs şerhu İhtisâri ‘ulûmi’l-hadîs, 1. bs., thk. Fâzıl Mahmûd ‘Ivaz, Müessesetü’r-risâle nâşirûn, Beyrut, 1432/2011.
  5. Ali el-Kârî, Ebü’l-Hasen Nûrüddîn Alî b. Sultân Muhammed el-Kârî el-Herevî, Şerhu şerhi Nuhbeti’l-fiker fî mustalahi ehli’l-eser, thk. Muhammed Nizâr Temîm - Heysem Nizâr Temîm, Dâru Erkam, Beyrut ts.
  6. Askerî, Ebû Hilâl el-Hasen b. Abdillâh b. Sehl, el-Fürûk fi’l-luga, 1. bs., thk. Cemâl Abdülğanî Müdğamiş, Müessesetü’r-risâle, Beyrut, 1422/2002.
  7. Aydınlı, Abdullah, Hadis Istılahları Sözlüğü, 4. bs., MÜİFV Yay., İstanbul, 2011.
  8. Bulkînî, Mehâsinü’l-ıstılâh, (İbnü’s-Salâh’ın Mukaddime’si ile birlikte) thk. Âişe Abdurrahmân, Dâru’l-ma‘ârif, Kâhire, 1409/1989.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 3, 2023

Submission Date

September 28, 2022

Acceptance Date

April 3, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 28 Number: 54

APA
Erdoğan, T. (2023). HADİS USÛLÜ LİTERATÜRÜNDE İHTİSÂR TÜRÜNÜN KARAKTERİSTİĞİ. Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi, 28(54), 31-72. https://doi.org/10.20519/divan.1181149
AMA
1.Erdoğan T. HADİS USÛLÜ LİTERATÜRÜNDE İHTİSÂR TÜRÜNÜN KARAKTERİSTİĞİ. Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi. 2023;28(54):31-72. doi:10.20519/divan.1181149
Chicago
Erdoğan, Tunahan. 2023. “HADİS USÛLÜ LİTERATÜRÜNDE İHTİSÂR TÜRÜNÜN KARAKTERİSTİĞİ”. Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi 28 (54): 31-72. https://doi.org/10.20519/divan.1181149.
EndNote
Erdoğan T (July 1, 2023) HADİS USÛLÜ LİTERATÜRÜNDE İHTİSÂR TÜRÜNÜN KARAKTERİSTİĞİ. Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi 28 54 31–72.
IEEE
[1]T. Erdoğan, “HADİS USÛLÜ LİTERATÜRÜNDE İHTİSÂR TÜRÜNÜN KARAKTERİSTİĞİ”, Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi, vol. 28, no. 54, pp. 31–72, July 2023, doi: 10.20519/divan.1181149.
ISNAD
Erdoğan, Tunahan. “HADİS USÛLÜ LİTERATÜRÜNDE İHTİSÂR TÜRÜNÜN KARAKTERİSTİĞİ”. Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi 28/54 (July 1, 2023): 31-72. https://doi.org/10.20519/divan.1181149.
JAMA
1.Erdoğan T. HADİS USÛLÜ LİTERATÜRÜNDE İHTİSÂR TÜRÜNÜN KARAKTERİSTİĞİ. Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi. 2023;28:31–72.
MLA
Erdoğan, Tunahan. “HADİS USÛLÜ LİTERATÜRÜNDE İHTİSÂR TÜRÜNÜN KARAKTERİSTİĞİ”. Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi, vol. 28, no. 54, July 2023, pp. 31-72, doi:10.20519/divan.1181149.
Vancouver
1.Tunahan Erdoğan. HADİS USÛLÜ LİTERATÜRÜNDE İHTİSÂR TÜRÜNÜN KARAKTERİSTİĞİ. Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi. 2023 Jul. 1;28(54):31-72. doi:10.20519/divan.1181149

Cited By

download?token=eyJhdXRoX3JvbGVzIjpbXSwiZW5kcG9pbnQiOiJmaWxlIiwicGF0aCI6IjYyNTgvM2U5OS84YTEwLzY5OTllNmUxMmY3MTM4LjA2MDcxMzIwLnBuZyIsImV4cCI6MTc3MTY5NzQ1Nywibm9uY2UiOiJmNjdkZWNiZGUyODhkMmI1NDUwMzBiNmE4MWVjZjc0ZiJ9.n0wErq7lWZtioBr7kDGGISFPodpNHKnBfwTzXMjP-7Q