Image Presentation

Futbolda Dijital Dönüşüm: Yapay Zekâ ve Metaverse’ün Rolü

Volume: 2 Number: 2 December 31, 2024
TR EN

Futbolda Dijital Dönüşüm: Yapay Zekâ ve Metaverse’ün Rolü

Abstract

Futbolda dijital dönüşüm, birçok yeni fırsat ve zorluk barındırmaktadır. Yapay zekâ ve metaverse gibi teknolojilerin etkin kullanımı, futbolun geleceğini şekillendirmede kritik bir rol oynamaktadır. Bu araştırma, futbolda dijital dönüşüm süreçlerinde yapay zekâ ve metaverse teknolojilerinin etkilerini bibliyometrik analiz yöntemiyle incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma sonunda yapay zekâ ve metaverse gibi teknolojilerin futboldaki rolünün gelecek yıllarda daha da belirginleşeceği sonucuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla araştırmacıların bu teknolojilerin etkilerini ve potansiyel faydalarını daha geniş bir perspektiften ele alması, futbolun dijital dönüşümünü anlamak açısından son derece önem arz etmektedir. Özellikle, bu alanda disiplinlerarası bir yaklaşım benimsemek, yenilikçi fikirlerin ortaya çıkmasına katkı sağlayabilir. Son yıllarda yapılan araştırmalar, futbolun sadece bir spor değil, aynı zamanda bir iş modeli ve deneyim alanı olarak da evrildiğini göstermektedir. Bu nedenle, futbolun dijital dönüşümü üzerine yapılacak çalışmaların, farklı disiplinlerden gelen bakış açılarını bir araya getirerek daha bütünsel bir anlayış geliştirmesi önemlidir. Futbolun dijital dönüşümü araştırmalarına yönelik ilgiyi artırmak için, bu konunun önemi ve potansiyeli üzerine sürekli bir vurgunun yapılması gerekmektedir. Gelecekte, bu alan üzerindeki araştırmaların derinleşmesi ve yaygınlaşması, futbolun dijitalleşme sürecinde daha fazla yenilik ve gelişim sağlama potansiyelini artıracağı düşünülmektedir. Sonuç olarak, dijital dönüşüm sürecinin futbol endüstrisini nasıl dönüştüreceği ve gelecekteki etkilerinin neler olabileceği üzerine daha fazla araştırma yapılmalıdır.

Keywords

Ethical Statement

“Digital Transformation in Football: The Role of Artificial Intelligence and Metaverse” başlıklı çalışma kapsamında elde edilen veriler Web of Science (WoS) veri tabanından alınmış olup bu kapsamdaki verilerin etik kurul izni gerektirmemesi nedeniyle etik kurul onayı alınmamıştır. “Mevcut araştırma süresince “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi” çerçevesinde hareket edilmiştir.” “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi” kapsamında uyulması belirtilen tüm kurallara uyulmuştur. Yönergenin ikinci bölümü olan “Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler” başlığı altında belirtilen eylemlerden hiçbiri gerçekleştirilmemiştir. Araştırmanın uygulaması etik kurul izin zorunluluğu gerektirmemektedir.”

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sports and Recreation

Journal Section

Image Presentation

Publication Date

December 31, 2024

Submission Date

October 23, 2024

Acceptance Date

December 3, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 2 Number: 2

APA
Dertli, M. E., & Dertli, Ş. (2024). Futbolda Dijital Dönüşüm: Yapay Zekâ ve Metaverse’ün Rolü. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi, 2(2), 13-32. https://izlik.org/JA62YH86NL
AMA
1.Dertli ME, Dertli Ş. Futbolda Dijital Dönüşüm: Yapay Zekâ ve Metaverse’ün Rolü. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi. 2024;2(2):13-32. https://izlik.org/JA62YH86NL
Chicago
Dertli, Muhammet Emin, and Şükran Dertli. 2024. “Futbolda Dijital Dönüşüm: Yapay Zekâ Ve Metaverse’ün Rolü”. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi 2 (2): 13-32. https://izlik.org/JA62YH86NL.
EndNote
Dertli ME, Dertli Ş (December 1, 2024) Futbolda Dijital Dönüşüm: Yapay Zekâ ve Metaverse’ün Rolü. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi 2 2 13–32.
IEEE
[1]M. E. Dertli and Ş. Dertli, “Futbolda Dijital Dönüşüm: Yapay Zekâ ve Metaverse’ün Rolü”, Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi, vol. 2, no. 2, pp. 13–32, Dec. 2024, [Online]. Available: https://izlik.org/JA62YH86NL
ISNAD
Dertli, Muhammet Emin - Dertli, Şükran. “Futbolda Dijital Dönüşüm: Yapay Zekâ Ve Metaverse’ün Rolü”. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi 2/2 (December 1, 2024): 13-32. https://izlik.org/JA62YH86NL.
JAMA
1.Dertli ME, Dertli Ş. Futbolda Dijital Dönüşüm: Yapay Zekâ ve Metaverse’ün Rolü. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi. 2024;2:13–32.
MLA
Dertli, Muhammet Emin, and Şükran Dertli. “Futbolda Dijital Dönüşüm: Yapay Zekâ Ve Metaverse’ün Rolü”. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi, vol. 2, no. 2, Dec. 2024, pp. 13-32, https://izlik.org/JA62YH86NL.
Vancouver
1.Muhammet Emin Dertli, Şükran Dertli. Futbolda Dijital Dönüşüm: Yapay Zekâ ve Metaverse’ün Rolü. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi [Internet]. 2024 Dec. 1;2(2):13-32. Available from: https://izlik.org/JA62YH86NL