Research Article

ANTRENÖRLERİN MESLEKİ VE PEDAGOJİK YETERLİLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Volume: 4 Number: 1 September 19, 2026
TR EN

ANTRENÖRLERİN MESLEKİ VE PEDAGOJİK YETERLİLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Abstract

Bu araştırmanın amacı, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan antrenörlerin mesleki yeterlilikleri ile pedagojik yeterlilikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yaklaşımı kapsamında ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan 315 antrenör oluşturmaktadır. Antrenörlerin %54,6’sı bireysel spor branşlarında, %45,4’ü ise takım sporlarında görev yapmaktadır. Katılımcılar gönüllülük esasına göre belirlenmiş, yapılan güç analizi sonucunda örneklem büyüklüğünün %82,4 istatistiksel güç ile yeterli olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Antrenör Yeterlilik Ölçeği ile Antrenör Pedagojik Yeterlilik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılarak; betimsel istatistiklerin yanı sıra normal dağılım varsayımları çarpıklık ve basıklık değerleri ile test edilmiştir. Normal dağılım koşullarının sağlanması nedeniyle parametrik testler uygulanmış, bireysel ve takım sporları antrenörlerinin yeterlilik puanları bağımsız örneklem t-testi ile karşılaştırılmış, mesleki ve pedagojik yeterlilikler arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon analizi ile incelenmiştir. Araştırma bulguları, antrenörlerin motivasyonel ve teknik yeterliliklerini stratejik yeterliliklerine kıyasla daha yüksek algıladıklarını göstermektedir. Stratejik becerilerin daha düşük değerlendirilmesi, antrenörlerin bazı durumlarda yeterince destekleyici olamadıklarını düşündüklerini ortaya koymaktadır. Bireysel spor antrenörlerinin, takım sporları antrenörlerine kıyasla strateji geliştirme, kondisyon geliştirme ve hedefe yönelik çalışma alt-boyutlarında kendilerini daha yeterli algıladıkları belirlenmiştir. Ayrıca motivasyon becerileri arttıkça pedagojik yeterliliklerin güçlendiği, motivasyon ile destek veya dayanışmayı engelleyici davranışlar arasında negatif yönlü bir ilişki bulunduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, pedagojik ve stratejik becerilerin antrenör eğitiminde güçlendirilmesinin gerekliliği ifade edilmektedir.

Keywords

References

  1. Arslan, A. (2008). Öğretmen adaylarının bilgisayar destekli eğitim yapmaya yönelik tutumları ile öz yeterlik algıları arasındaki ilişki. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 7(24), 101-109. https://izlik.org/JA32MM49CJ
  2. Atılgan, D., Tükel, Y. (2021). Antrenör ve beden eğitimi öğretmenlerinin bireysel yenilikçilik algıları. EKEV Akademi Dergisi, (86), 171-190. https://izlik.org/JA53CS46YW
  3. Bayındır, M., & Buyrukoğlu, E. (2023). Temel Psikolojik İhtiyaçlar Teorisi Perspektifinden beden eğitimi dersleri. In B. Öner (Ed.), Spor Bilimlerinde Akademik Yaklaşımlar (ss. 68–84). Akademisyen Kitabevi.
  4. Bayraktar, C., Havuz, Y., & Biberli, E. (2025). Antrenörlerin öz yeterlilik ve duygusal zeka düzeylerinin incelenmesi. Spor Eğitim Dergisi, 9(2), 315-326. https://doi.org/10.55238/seder.1677840
  5. Büyüköztürk, Ş. (2023). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, İstatistik Araştırma Deseni SPSS Uygulamaları ve Yorum. 30. Baskı Pegem Akademi, Ankara.
  6. Demir, A., & Kabakçı, A. C. (2023). Kano ve rafting antrenörlerinin genel öz-yeterlik ve sporda ahlaktan uzaklaşma eğilimlerinin incelenmesi. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 25(1), 25–36. https://izlik.org/JA95JX27YK
  7. Devecioğlu, S., Çoban, B., & Karakaya, Y. E. (2011). Türkiye’de spor eğitimi sektörünün görünümü. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 9(3), 627-654. https://izlik.org/JA67BU53RR
  8. Feltz, D. L., Chase, M. A., Moritz, S. E., & Sullivan, P. J. (1999). A conceptual model of coaching efficacy: Preliminary investigation and instrument development. Journal of Educational Psychology, 91(4), 765-776.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sports Science and Exercise (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 19, 2026

Submission Date

February 13, 2026

Acceptance Date

July 2, 2026

Published in Issue

Year 2026 Volume: 4 Number: 1

APA
Açıkgöz, A., & Özgül, F. (2026). ANTRENÖRLERİN MESLEKİ VE PEDAGOJİK YETERLİLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi, 4(1). https://doi.org/10.71243/dksbd.1888800
AMA
1.Açıkgöz A, Özgül F. ANTRENÖRLERİN MESLEKİ VE PEDAGOJİK YETERLİLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi. 2026;4(1). doi:10.71243/dksbd.1888800
Chicago
Açıkgöz, Abdullah, and Fatih Özgül. 2026. “ANTRENÖRLERİN MESLEKİ VE PEDAGOJİK YETERLİLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ”. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi 4 (1). https://doi.org/10.71243/dksbd.1888800.
EndNote
Açıkgöz A, Özgül F (September 1, 2026) ANTRENÖRLERİN MESLEKİ VE PEDAGOJİK YETERLİLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi 4 1
IEEE
[1]A. Açıkgöz and F. Özgül, “ANTRENÖRLERİN MESLEKİ VE PEDAGOJİK YETERLİLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ”, Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi, vol. 4, no. 1, Sept. 2026, doi: 10.71243/dksbd.1888800.
ISNAD
Açıkgöz, Abdullah - Özgül, Fatih. “ANTRENÖRLERİN MESLEKİ VE PEDAGOJİK YETERLİLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ”. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi 4/1 (September 1, 2026). https://doi.org/10.71243/dksbd.1888800.
JAMA
1.Açıkgöz A, Özgül F. ANTRENÖRLERİN MESLEKİ VE PEDAGOJİK YETERLİLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi. 2026;4. doi:10.71243/dksbd.1888800.
MLA
Açıkgöz, Abdullah, and Fatih Özgül. “ANTRENÖRLERİN MESLEKİ VE PEDAGOJİK YETERLİLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ”. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi, vol. 4, no. 1, Sept. 2026, doi:10.71243/dksbd.1888800.
Vancouver
1.Abdullah Açıkgöz, Fatih Özgül. ANTRENÖRLERİN MESLEKİ VE PEDAGOJİK YETERLİLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi. 2026 Sep. 1;4(1). doi:10.71243/dksbd.1888800