Volume: 1 Issue: 1, 6/30/23

Year: 2023

Dede Korkut Spor Bilimleri dergisinin amacı, Spor Bilimlerinde çalışan araştırmacıların bilimsel araştırmalarını paylaşabilecekleri ve açık erişimli olarak bulgularını yayınlayarak yaygınlaştırabilecekleri akademik bir zemin oluşturmaktır.

Bu kapsamda, Dede Korkut Spor Bilimleri dergisi, Spor Bilimleri temel alanında kapsamında yer alan Beden Eğitimi ve Spor, Antrenman ve Hareket, Rekreasyon, Spor Yöneticiliği, Spor ve Sağlık, Oyun ve Spor Kültürü, Spor Tarihi ve Geleneksel Türk Sporları alanında yayınlar paylaşmaktır. Bununla birlikte, Spor Bilimleri araştırmalarının disiplinler arası özelliği nedeniyle farklı bilim alanlarında yapılan özgün araştırmalar, derinlemesine inceleme ve yorumlamalara dayalı derleme çalışmalarıyla beraber Editöre mektup da dergimizde yayınlanmaktadır. Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen bilimsel makalelerin, başta etik kurallar çerçevesinde olmak kaydıyla teorik veya uygulamalı araştırmaların spor bilimlerine özgün pratik örnekler ve yeni bulguların paylaşılması beklenilmektedir

YAZIM KURALLARI VE MAKALE FORMATI
(Yazarlardan çalışmalarını bu formatı dikkate alarak hazırlamalarını rica ederiz)
Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi’ne (DKSBD) gönderilecek çalışmalar aşağıdaki yayın kurallarını dikkate almalıdır.
1. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi (Dede Korkut Journal of Sports Sciences) yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.
2. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi’nde beden eğitimi ve spor bilimleri alanında veya spor bilimleri alanı ile ilişkilendirilen disiplinler arası yapılan daha önce hiçbir yayın organında yayınlanmamış özgün çalışmalar yayınlanır.
3. Sorumlu yazar, DKSBD’ye yayınlanmak üzere gönderilen çalışmanın, başka hiçbir yerde yayınlanmış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olduğunu, ayrıca tüm yayın haklarının DKSBD’ye devredildiğini bildiren bir formu (EK: Yayın Hakları Devir Formu) imzalayıp dergi editörlüğüne çalışmanın ekinde dosya halinde göndermelidir.
4. DKSBD’ye gönderilerek çalışmalar için “TÜBİTAK ULAKBİM DERGİPARK ulusal makale gönderim, takip ve değerlendirme sistemi” kullanılmaktadır. Bu nedenle araştırmacıların bahsi geçen sisteme kayıt olmaları ve tüm işlemlerini sistem üzerinden gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
5. Dergi yazım kurallarına uymayan çalışmalar değerlendirme sürecine alınmaz ve sorumlu yazar bilgilendirilir. Dergiye gönderilen her çalışma öncelikle biçimsel kontrolden geçer ve bilimsel içeriğine göre uygun hakemlere gönderilerek değerlendirme süreci başlatılır.
6. Dergiye gönderilen çalışmalar editör ve çalışmanın içeriği ile ilgili en az iki hakemin onayından geçer ve gerekli görülürse istenen değişiklikler yazar/yazarlarca uygulandıktan sonra yayınlanır. Önerilen değişiklikler yazar/yazarlar tarafından kabul görmediği takdirde, dergi yayın kurulu çalışmayı başka hakeme gönderir veya yazara geri verilir.
7. Basımına karar verilen çalışmalarda yayın öncesi küçük yazım hataları dışında ekleme ya da çıkarma yapılamaz.
8. Çalışmalar yayınlanmak üzere dergiye gönderildikten sonra, tüm yazarların yazılı izni olmadan yazar isimleri silinemez, yeni isim eklenemez ve yazar sıralaması değiştirilemez.
9. Çalışmaları yayımlanan yazarlara telif ücreti ödenmez.
10. Yayın süreci tamamlanan çalışmalar dergiye geliş tarihi esas alınarak yayınlanır. Ancak güncelliğini kaybetmemesi açısından bu sıra bazı öncelikli çalışmalar için uygulanmayabilir. Buna karar verme yetkisi editöre aittir.
11. Kaynakların doğruluğundan yazar/yazarlar sorumluğundadır.
12. Gönderilen çalışmalar yayınlanmak üzere kabul edildiği takdirde, Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi’ne (DKSBD) çalışmanın bütün yayın haklarına sahip olur.
13. Araştırma makalelerinde, Helsinki Bildirge’sinde insan ve hayvan çalışmaları için önerilen ilkelere uyulmuş olmalıdır.
14. Tüm çalışmaların Etik Kurul Raporu olmalıdır. Etik Kurul Raporu olmayan makaleler dikkate alınmayacaktır. Etik Kurul Raporunun Tarih ve Sayısı makalenizin yöntem kısmında açıkça belirtilmelidir.
15. Tüm araştırmalar için intihal programı kullanılmalıdır. Benzerlik raporunda %15’den fazlası kabul edilmez. Benzerlik raporu mutlaka çalışmanın gönderim aşamasında sisteme yüklenmelidir. Benzerlik raporu gönderilmeyen çalışmalar dikkate alınmaz.
16. Herhangi bir sempozyum ya da kongrede sunulan yazılarda kongrenin adı, yeri ve tarihi belirtilmelidir. Bir araştırma kurumu ya da fonu tarafından desteklenen çalışmalarda, desteği sağlayan kuruluşun adı ve proje numarası bilgileri yöntem kısmında belirtilmelidir.
17. Metinlerde, metin içi göndermeler ile kaynakça, tablo ve şekil oluşturmada, Amerikan Psikologlar Birliği tarafından yayınlanan APA 6 yazım ilkeleri esas alınmalıdır.
Yazım Kuralları:
1. İngilizce ve Türkçe özet, 10 punto olmalıdır.
2. Sayfa düzeni yapılırken her kenardan 2.5 cm boşluk bırakılmalıdır.
3. Makalenin tamamı Times New Roman 12 punto büyüklüğünde, 1.5 satır aralığı kullanılarak, iki yana yaslanmış formatta düzenlenmelidir.
4. Sayfa numaraları sayfanın altında ve ortada olmalıdır. Sayfanın üst bilgi ve alt bilgisi boş bırakılmalıdır.
5. Çalışmada kullanılan başlıklar arasında 1 satır boşluk olmalıdır.
6. Tablolar 10 punto büyüklüğünde ve tek satır aralığında olmalıdır.
7. Çalışma 25 sayfayı geçmemelidir.
8. Çalışmada tercih edilen dil Türkçe ise, Türkçe sözcüklerin kullanımına özen gösterilmelidir.
9. Çalışma öz, anahtar kelimeler, ana metin, yazar notları (kongre, sempozyum veya proje desteği bu kısımda verilecektir), yazışma adresi ve kaynaklar bölümlerini içermelidir.
10. Çalışma metin içi kaynak gösteriminde APA 6 formatına uygun olarak hazırlanmalıdır.
Makale Şablonu
I. Başlık;
Çalışmanın başlığı Times New Roman 14 punto Bold olmalıdır. İngilizce başlık ise Times New Roman 14 punto olmalıdır. Başlık altına araştırmacıların ad ve soyadları ile birlikte, kurum bilgileri verilmelidir;
1Ad SOYAD, 2Ad SOYAD, 1Ad SOYAD, 2Ad SOYAD (Times New Roman, 12 punto, Bold)
1Kurum adını buraya yazınız (Times New Roman, 12 punto)
2Kurum adını buraya yazınız (Times New Roman, 12 punto)

II. Özet ve anahtar sözcükler: Araştırmanın Türkçe ve İngilizce Özetleri araştırmanın amacını, araştırmaya katılan katılımcıların bilgisini, araştırma yöntemini, kısaca bulguları, araştırmada elde edilen sonucu ve başlıca önerileri kapsamalıdır. Çalışmada kullanılan dil Türkçe ise İngilizce (abstract) özet de verilmek zorunludur. İngilizce özet mutlaka yetkin bir araştırmacı tarafından hazırlanmalıdır. Çalışmada kullanılan dil İngilizce ise, Türkçe özet hazırlanmasına gerek yoktur. Özet 250 kelimeyi geçmemelidir. Türkçe özetin altında “Anahtar Kelimeler: (en az 3, en fazla 5 anahtar kelime), İngilizce özetin altında “Keywords” bulunmalıdır.
III. Ana metin
a. Giriş: Araştırmanın amacını ile ilgili olarak literatürdeki yaklaşım, mevcut bulgular ve araştırmanın amacını kapsamalıdır.
b. Yöntem: Araştırma grubu veya örneklem bilgisi, veri toplama araçları, çalışma tasarımı, verilerin analizi başlıklarını içerecek şekilde dört başlık altında toplanmalıdır.
c. Bulgular: Araştırma hipotezlerini test etmede ya da problem/lerin istatistik analizlerinde kullanılan değerlere (ortalama, standart sapma vb.) her değişkene göre ayrı ayrı yer verilmelidir. Tablo ve şekiller metin içinde verilmelidir. Tablolarda verilen bilgiler yazı ile aynen tekrar edilmemeli, sadece tabloda dikkati çeken özel durumlar belirtilmelidir. Tablo başlığında sadece birinci kelimenin ilk harfi büyük olmalı, diğer harfler küçük harfle başlamalı ve devam etmelidir. Tablolar Excel veya Word formatında hazırlanmalı, resim olarak yer almamalıdır. Tablolarda sadece yatay çizgiler kullanılmalı ve APA 6 formatına uygun olarak hazırlanmalıdır. Tablo veya şekillerin altında başlık ve numaralandırma bulunmalıdır. Özel baskı gerektiren şekil & fotoğraflar ile ilgili giderler yazarın sorumluluğundadır.
d. Tartışma: Araştırma bulgularının literatüre ışığına açıklanması ve tartışılmasını içermelidir.
e. Sonuç ve öneriler: Araştırmanın amacına uygun, ona cevap niteliğinde bir sonuç ortaya konulmalıdır. Sonuç mutlaka bulgulara dayalı ve onlarla açıklanabilen bir yapıda olmalıdır. Bu araştırmanın bulguları ve ulaşılan sonucun ışığı altında uygulama ve araştırma önerilerine yer verilmelidir.
f. Yazar notu: Eğer araştırma bir tez çalışmasının özeti ise ya da araştırmayı proje kapsamında destekleyen kurum(lar) var ise bu bölümde belirtilmelidir. Araştırma daha önce sempozyum veya kongrede sunulduysa bu bölümde belirtilmelidir. Ayrıca araştırmacının araştırmaya katkıları nedeni ile teşekkür etmek istediği kişiler de bu sayfada belirtilmelidir.
g. Yazışma adresi: Yazar(lar) ile bağlantı kurulabilecek adres, telefon numarası, e-mail adresi ve Orcid numarası bu bölümde yer almalıdır.
h. Etik kurul belgesi bilgileri: Etik kurul belgesi ile ilgili bilgiler (Kurul adı, tarih ve sayı no) bu bölümde yer almalıdır.
i. Kaynaklar: Kaynak gösterimi APA 6 formatına uygun olarak düzenlenmelidir.
j. Ekler: Yazar tarafından uygun görüldüğünde, araştırmada kullanılan ölçekler gibi ek bilgileri içerebilir.

Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi’nin yayın süreçleri, bilginin bilimsel yöntemle yansız biçimde üretilmesi, geliştirilmesi ve paylaşılmasına dayanır.

Bilimsel üretimin gerçekleştirilmesini sağlayan tüm paydaşların (yayıncı, editör, yazar, hakem ve okuyucu) bilimin doğru bir şekilde ilerlemesi için etik ilkelere uymaları gerekir. Bu kapsamda Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi COPE yayın etiğini (Committee on Publication Ethics) ve açık erişim politikasını benimser.
Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisine gönderilen bir makale, Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine aykırı bir durum tespit edildiğinde, makale yazarının çalıştığı kuruma bu durum resmi yollardan bildirilir ve makale reddedilir. Dergimiz, editör ve/veya hakemler tarafından verilen dönütlere göre yazarlardan analiz sonuçlarına ilişkin çıktı dosyalarını isteme hakkına sahiptir.

Yayıncının Etik Sorumlukları
Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi'nin yayıncısı olan Bayburt Üniversitesi, kamu yararını gözeten ve kâr amacı gütmeyen bir kamu eğitim kuruluşudur. Bilimsel bir çalışmada görev alan paydaşlardan yayıncının da bütün bu etik ilkeler kapsamında hareket etmesi gerekir.
Yayıncı, elinde bulundurduğu iletişim gücünü hiçbir bireysel çıkar gözetmeden kullanmak ve hedef kitlesini doğru yönlendirmekle yükümlüdür.
Bünyesinde yayınlanan her çalışmanın mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayınlanmış her ürünün arşivlenmesi görevini üstlenir.
Kişiler etik olmayan bir durumla karşılaştıklarında yayıncıyla iletişime geçmekten çekinmemelidir.

Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi’ne yayın gönderen yazarlar aşağıdaki kurallara uymalıdır:
1. Gönderilen makaleler, yazar(lar)ın özgün çalışması olmalıdır.
2. Gönderilen makaleler daha önce yayınlanmamış olmalıdır.
3. Bir makalenin eş zamanlı olarak birden fazla dergiye yayınlanmak üzere gönderilmesi etik değildir.
4. Olası herhangi bir çıkar çatışması açıkça belirtilmelidir.
5. Makalenin geliştirilmesinde kullanılan veri kaynakları hakkında Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi bilgilendirilmelidir.
6. Makale yayınlanmak üzere yollandıktan sonra yazar tarafından herhangi bir hata bulunursa, yazar(lar) yapılan düzeltmeleri derhal Editöre bildirmelidir(ler).
7. İnsan veya hayvan denek içeren Etik Kurul Kararı gerektiren tüm çalışmalar için Etik Kurul Onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.

Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi'nin hakemleri aşağıdaki kurallara uymalıdır:
1. Bütün makaleleri, makalenin içeriğini temel alarak, yazarın cinsiyet, ırk, etnisite, din, vatandaşlık veya siyasi değerlerine bakmaksızın adil şekilde değerlendirmelidirler.
2. Değerlendirmeler; düşmanca veya kışkırtıcı olmaktan uzak, ürkütücü veya küçümseyici kişisel yorumlar yapmaktan kaçınarak objektif ve yapıcı olmalıdır.
3. Yayınlanacak makalenin kalitesini yükseltmeye yardımcı olacak yönlendirmelerde bulunurlar ve çalışmayı titizlikle incelerler.
4. Doğru bir değerlendirme yapmak için gereken uzmanlık yeterliliğine sahiptirler ve makaleleri kendilerine verilen süre içinde değerlendirirler.
5. Gözden geçirme işlemi sırasında çıkar çatışması gözlemliyorlarsa, durumu Editör'e bildirmelidirler.
6. Makaleyle ilgili tüm bilgileri gizli tutmalıdırlar.
7. Değerlendirme süreci sırasında elde ettikleri bilgileri, kendi veya başkalarının veya başka kuruluşların avantajına veya başkalarını dezavantajlı duruma düşürmek veya itibarını zayıflatmak için kullanamazlar.
8. Makalenin yayınlanmasının reddine neden olabilecek herhangi bir bilgi varsa Editöre bildirmelidirler.

Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi'nin editörleri aşağıdaki kurallara uymalıdır:
1. Bütün makaleleri, makalenin içeriğini temel alarak, yazarın cinsiyet, ırk, etnisite, din, vatandaşlık veya siyasi değerlerine bakmaksızın adil şekilde değerlendirmelidirler.
2. Makaleler ile ilgili bilgileri gizli tutmalıdırlar.
3. Makaleler ile ilgili herhangi bir çıkar çatışması gözlemledilerse, bunları açıklamalıdırlar.
4. Yayın Kurulu, yayınlanmak üzere gönderilen makalenin hakem değerlendirmelerine dayalı olarak yayınlanması kararının verilmesinden, derginin yayın kurulu politikalarından ve intihal, hakaret ve telif hakkı ihlaline karşı yasal tedbirlerin alınmasından sorumludur.
5. Etik ihlali niteliğinde bir şikayet olması durumunda, derginin politika ve prosedürlerine bağlı kalarak gerekli prosedürleri uygulamak. Yazarlara, gelen şikayete cevap vermek için bir fırsat vermek, çalışma kime ait olursa olsun gerekli yaptırımları uygulamaktan kaçmamak.
6. Derginin amaç ve kapsamına uygun olmaması durumunda gelen çalışmayı reddetmek.

Etik İlkelere Uymayan Durumun Editöre Bildirilmesi
Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi'nde editörler veya hakemler, yazarlarla ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış ya da değerlendirme sürecindeki veya erken görünümdeki hatta yayımlanmış bir makale ile ilgili etik olmayan bir durumla karşılaştığında dergi mail adresine ileti yoluyla bildirilmesi gerekir.



Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi bilime katkı sunmak amacıyla Açık Erişim politikasını izlemektedir.
Dergide yayınlanan çalışmalardan dolayı yazar/yazarlardan hiçbir ücret talep edilmemektedir.