Yazım Kuralları

YAZIM KURALLARI VE MAKALE FORMATI
(Yazarlardan çalışmalarını bu formatı dikkate alarak hazırlamalarını rica ederiz)
Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi’ne (DKSBD) gönderilecek çalışmalar aşağıdaki yayın kurallarını dikkate almalıdır.
1. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi (Dede Korkut Journal of Sports Sciences) yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.
2. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi’nde beden eğitimi ve spor bilimleri alanında veya spor bilimleri alanı ile ilişkilendirilen disiplinler arası yapılan daha önce hiçbir yayın organında yayınlanmamış özgün çalışmalar yayınlanır.
3. Sorumlu yazar, DKSBD’ye yayınlanmak üzere gönderilen çalışmanın, başka hiçbir yerde yayınlanmış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olduğunu, ayrıca tüm yayın haklarının DKSBD’ye devredildiğini bildiren bir formu (EK: Yayın Hakları Devir Formu) imzalayıp dergi editörlüğüne çalışmanın ekinde dosya halinde göndermelidir.
4. DKSBD’ye gönderilerek çalışmalar için “TÜBİTAK ULAKBİM DERGİPARK ulusal makale gönderim, takip ve değerlendirme sistemi” kullanılmaktadır. Bu nedenle araştırmacıların bahsi geçen sisteme kayıt olmaları ve tüm işlemlerini sistem üzerinden gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
5. Dergi yazım kurallarına uymayan çalışmalar değerlendirme sürecine alınmaz ve sorumlu yazar bilgilendirilir. Dergiye gönderilen her çalışma öncelikle biçimsel kontrolden geçer ve bilimsel içeriğine göre uygun hakemlere gönderilerek değerlendirme süreci başlatılır.
6. Dergiye gönderilen çalışmalar editör ve çalışmanın içeriği ile ilgili en az iki hakemin onayından geçer ve gerekli görülürse istenen değişiklikler yazar/yazarlarca uygulandıktan sonra yayınlanır. Önerilen değişiklikler yazar/yazarlar tarafından kabul görmediği takdirde, dergi yayın kurulu çalışmayı başka hakeme gönderir veya yazara geri verilir.
7. Basımına karar verilen çalışmalarda yayın öncesi küçük yazım hataları dışında ekleme ya da çıkarma yapılamaz.
8. Çalışmalar yayınlanmak üzere dergiye gönderildikten sonra, tüm yazarların yazılı izni olmadan yazar isimleri silinemez, yeni isim eklenemez ve yazar sıralaması değiştirilemez.
9. Çalışmaları yayımlanan yazarlara telif ücreti ödenmez.
10. Yayın süreci tamamlanan çalışmalar dergiye geliş tarihi esas alınarak yayınlanır. Ancak güncelliğini kaybetmemesi açısından bu sıra bazı öncelikli çalışmalar için uygulanmayabilir. Buna karar verme yetkisi editöre aittir.
11. Kaynakların doğruluğundan yazar/yazarlar sorumluğundadır.
12. Gönderilen çalışmalar yayınlanmak üzere kabul edildiği takdirde, Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi’ne (DKSBD) çalışmanın bütün yayın haklarına sahip olur.
13. Araştırma makalelerinde, Helsinki Bildirge’sinde insan ve hayvan çalışmaları için önerilen ilkelere uyulmuş olmalıdır.
14. Tüm çalışmaların Etik Kurul Raporu olmalıdır. Etik Kurul Raporu olmayan makaleler dikkate alınmayacaktır. Etik Kurul Raporunun Tarih ve Sayısı makalenizin yöntem kısmında açıkça belirtilmelidir.
15. Tüm araştırmalar için intihal programı kullanılmalıdır. Benzerlik raporunda %15’den fazlası kabul edilmez. Benzerlik raporu mutlaka çalışmanın gönderim aşamasında sisteme yüklenmelidir. Benzerlik raporu gönderilmeyen çalışmalar dikkate alınmaz.
16. Herhangi bir sempozyum ya da kongrede sunulan yazılarda kongrenin adı, yeri ve tarihi belirtilmelidir. Bir araştırma kurumu ya da fonu tarafından desteklenen çalışmalarda, desteği sağlayan kuruluşun adı ve proje numarası bilgileri yöntem kısmında belirtilmelidir.
17. Metinlerde, metin içi göndermeler ile kaynakça, tablo ve şekil oluşturmada, Amerikan Psikologlar Birliği tarafından yayınlanan APA 6 yazım ilkeleri esas alınmalıdır.
Yazım Kuralları:
1. İngilizce ve Türkçe özet, 10 punto olmalıdır.
2. Sayfa düzeni yapılırken her kenardan 2.5 cm boşluk bırakılmalıdır.
3. Makalenin tamamı Times New Roman 12 punto büyüklüğünde, 1.5 satır aralığı kullanılarak, iki yana yaslanmış formatta düzenlenmelidir.
4. Sayfa numaraları sayfanın altında ve ortada olmalıdır. Sayfanın üst bilgi ve alt bilgisi boş bırakılmalıdır.
5. Çalışmada kullanılan başlıklar arasında 1 satır boşluk olmalıdır.
6. Tablolar 10 punto büyüklüğünde ve tek satır aralığında olmalıdır.
7. Çalışma 25 sayfayı geçmemelidir.
8. Çalışmada tercih edilen dil Türkçe ise, Türkçe sözcüklerin kullanımına özen gösterilmelidir.
9. Çalışma öz, anahtar kelimeler, ana metin, yazar notları (kongre, sempozyum veya proje desteği bu kısımda verilecektir), yazışma adresi ve kaynaklar bölümlerini içermelidir.
10. Çalışma metin içi kaynak gösteriminde APA 6 formatına uygun olarak hazırlanmalıdır.
Makale Şablonu
I. Başlık;
Çalışmanın başlığı Times New Roman 14 punto Bold olmalıdır. İngilizce başlık ise Times New Roman 14 punto olmalıdır. Başlık altına araştırmacıların ad ve soyadları ile birlikte, kurum bilgileri verilmelidir;
1Ad SOYAD, 2Ad SOYAD, 1Ad SOYAD, 2Ad SOYAD (Times New Roman, 12 punto, Bold)
1Kurum adını buraya yazınız (Times New Roman, 12 punto)
2Kurum adını buraya yazınız (Times New Roman, 12 punto)

II. Özet ve anahtar sözcükler: Araştırmanın Türkçe ve İngilizce Özetleri araştırmanın amacını, araştırmaya katılan katılımcıların bilgisini, araştırma yöntemini, kısaca bulguları, araştırmada elde edilen sonucu ve başlıca önerileri kapsamalıdır. Çalışmada kullanılan dil Türkçe ise İngilizce (abstract) özet de verilmek zorunludur. İngilizce özet mutlaka yetkin bir araştırmacı tarafından hazırlanmalıdır. Çalışmada kullanılan dil İngilizce ise, Türkçe özet hazırlanmasına gerek yoktur. Özet 250 kelimeyi geçmemelidir. Türkçe özetin altında “Anahtar Kelimeler: (en az 3, en fazla 5 anahtar kelime), İngilizce özetin altında “Keywords” bulunmalıdır.
III. Ana metin
a. Giriş: Araştırmanın amacını ile ilgili olarak literatürdeki yaklaşım, mevcut bulgular ve araştırmanın amacını kapsamalıdır.
b. Yöntem: Araştırma grubu veya örneklem bilgisi, veri toplama araçları, çalışma tasarımı, verilerin analizi başlıklarını içerecek şekilde dört başlık altında toplanmalıdır.
c. Bulgular: Araştırma hipotezlerini test etmede ya da problem/lerin istatistik analizlerinde kullanılan değerlere (ortalama, standart sapma vb.) her değişkene göre ayrı ayrı yer verilmelidir. Tablo ve şekiller metin içinde verilmelidir. Tablolarda verilen bilgiler yazı ile aynen tekrar edilmemeli, sadece tabloda dikkati çeken özel durumlar belirtilmelidir. Tablo başlığında sadece birinci kelimenin ilk harfi büyük olmalı, diğer harfler küçük harfle başlamalı ve devam etmelidir. Tablolar Excel veya Word formatında hazırlanmalı, resim olarak yer almamalıdır. Tablolarda sadece yatay çizgiler kullanılmalı ve APA 6 formatına uygun olarak hazırlanmalıdır. Tablo veya şekillerin altında başlık ve numaralandırma bulunmalıdır. Özel baskı gerektiren şekil & fotoğraflar ile ilgili giderler yazarın sorumluluğundadır.
d. Tartışma: Araştırma bulgularının literatüre ışığına açıklanması ve tartışılmasını içermelidir.
e. Sonuç ve öneriler: Araştırmanın amacına uygun, ona cevap niteliğinde bir sonuç ortaya konulmalıdır. Sonuç mutlaka bulgulara dayalı ve onlarla açıklanabilen bir yapıda olmalıdır. Bu araştırmanın bulguları ve ulaşılan sonucun ışığı altında uygulama ve araştırma önerilerine yer verilmelidir.
f. Yazar notu: Eğer araştırma bir tez çalışmasının özeti ise ya da araştırmayı proje kapsamında destekleyen kurum(lar) var ise bu bölümde belirtilmelidir. Araştırma daha önce sempozyum veya kongrede sunulduysa bu bölümde belirtilmelidir. Ayrıca araştırmacının araştırmaya katkıları nedeni ile teşekkür etmek istediği kişiler de bu sayfada belirtilmelidir.
g. Yazışma adresi: Yazar(lar) ile bağlantı kurulabilecek adres, telefon numarası, e-mail adresi ve Orcid numarası bu bölümde yer almalıdır.
h. Etik kurul belgesi bilgileri: Etik kurul belgesi ile ilgili bilgiler (Kurul adı, tarih ve sayı no) bu bölümde yer almalıdır.
i. Kaynaklar: Kaynak gösterimi APA 6 formatına uygun olarak düzenlenmelidir.
j. Ekler: Yazar tarafından uygun görüldüğünde, araştırmada kullanılan ölçekler gibi ek bilgileri içerebilir.