Nar (Punica granatum) antimikrobiyal, anti-inflamatuar ve antioksidan özelliğiyle bilinir. Antik çağlardan beri tüketiminin sağlık açısından faydalı olduğu düşünülmüştür. Periodontal hastalık yetişkinlerde diş kaybına neden olan yaygın bir etkendir. Önceki çalışmalar, iltihabın periodontal hastalığın patogenezinde ve devam etmesinde önemli olduğunu göstermiştir. Son zamanlarda periodontal hastalığın tedavisinde genel güvenlik ve etkinlik açısından çok sayıda bitkisel ilaç popülerlik kazanmıştır. Çok sayıda rapor, narın periodontal hastalıkla mücadeledeki etkinliğini değerlendirmiştir. Günümüzde gıda endüstrisi antioksidanları ve antimikrobiyalleri doğal kaynaklardan elde etmeye yönelmiştir. Nar ve özleri farklı gıda ürünlerinde kullanılmış ve tatmin edici sonuçlar elde edilmiştir. Bu incelemenin amacı, narın periodontal hastalık için faydalarını araştırmak ve gelecekte alternatif gargara üretimi için bir kaynak oluşturmaktır.
Pomegranate (Punica granatum) is known for its antimicrobial, anti-inflammatory and antioxidant capability. Since ancient times, its consumption has been thought to be beneficial for health. Periodontal disease is a common contributor to adult tooth loss. Previous studies have shown that inflammation is crucial in the pathogenesis and perpetuation of periodontal disease. Multiple herbal remedies have gained popularity recently for the treatment of periodontal disease for the overall safety and effectiveness. Multiple reports have evaluated the effectiveness of pomegranate to combat periodontal disease. Today, the food industry has turned to obtain antioxidants and antimicrobials from natural sources. Pomegranate and its extracts are used in different food products and satisfactory results have been obtained. The purpose of this review was to investigate the benefits of pomegranate for periodontal disease and to create a resource for alternative mouthwash production in the future.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Periodontics |
Journal Section | Periodontology |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2025 |
Submission Date | January 6, 2025 |
Acceptance Date | May 7, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 7 Issue: 2 |