Ascension to heaven from ancient times and in different cultures was used as a literary topic. In the Zartosht traditional the raise of Ardaviraf to the Ahoramazda position which said in the Book of Arda Viraf. There are similar virtues on the culture of China, Egypt and Greece. In addition the Muslims who have addressed the issue of Ascension
and have virtues about this subject. This subject was proved
with the non-Muslims including Asin Palacios and Encrica Ceulli by
works Ebul-alâ el-Maarrî and referring with masterpiece of this subject,
Divine Comedy by Dante Alighieri. The Goethe's Faust is the one of
the most famous work in this field. In the famous book "Javidnameh"
Mohamad Eghbal created the first and last step of ascension, visiting
with holy and filthy ghosts, demons and angles and talking to them
about the heaven and hell, join the peace of God and the land of happiness,
all in the his work.
Göklere yolculuk çok eski zamanlardan beri çeşitli kültürlerde edebî bir tema olarak kullanılmıştır. Zerdüşt geleneğinin Ardavirâfnâme’si, Ardavirâf’ın Ahura Mazda’nın huzuruna kadar eriştiği bir seyahati anlatır. Benzer eserler eski Çin, Mısır ve Yunan kültürlerinde de vardır. İslâm’daki mirac motifinin, çeşitli Müslüman yazarların bu konudaki eserleri yanında, Ebu’l-Alâ el-Maarrî ve İbn Arabî’nin eserleri vasıtasıyla bu alanın en ünlü eserlerinden biri olan Dante Alighieri’nin İlâhî Komedya’sına ilham kaynağı olduğu Asin Palacios ve Enrica Cerulli gibi araştırmacılar tarafından kanıtlanmıştır. Goethe’nin Faust’u da bu alanın önemli eserlerinden sayılır. Muhammed İkbal’in Cavîdnâme adlı önemli eseri bu geleneğin son ve yüksek örneklerinden biri olup göklere yükseliş, çeşitli gezegenlerde veya gök tabakalarında iyi ve kötü ruhlarla, şeytan ve meleklerle karşılaşıp konuşma, cennet, cehennem, ilahî huzura ve en yüksek mutluluk ülkesine kavuşma gibi bu türün başlıca ortak konuları bu eserde de vardır
Other ID | JA54EM34PC |
---|---|
Journal Section | Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2014 |
Submission Date | June 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Issue: 2 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License