Ethical Principles and Publication Policy

“Sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir”. “Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.

Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onay formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir”. Etik kurul izin belgeleri alınmasına gerek duyulmayan çalışmalar için yazar(lar) gerekçesiyle birlikte Etik Kurul Onayı Gerekmediğine dair imzalı bir bildirimle makale gönderimi yapmalıdır.

Dergiye gönderilen tüm çalışmalar yazar(lar) tarafından benzerlik tarama yazılım programında (Turnitin ya da iThenticate) “intihal” taramasından geçirilmeli ve değerlendirme raporu makale ile ek olarak gönderilmelidir.  

Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Bilimleri dergisine yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaları editöryal değerlendirmeyle ön kontrole tabii tutmaktadır. Dergimiz amaç ve kapsamına uymayan, okuyucuna hitap etmeyen, dil kuralları dışında (Türkçe ve İngilizce) yazılmış, anlatım ve sunumda yetersiz, bilimsel olarak kritik hataları olan, özgün değeri olmayan, etik kuralları karşılamayan ve yayın politikalarıyla uyumsuz çalışmaları reddetmektedir. Bu sebeplerle yayına kabul edilmeyen çalışmaların yazarları 7 iş günü içerisinde bilgilendirilir. Ön değerlendirmeyi geçen çalışmalar çift kör değerlendirme (hakem ve yazarların kimliklerini gizli tutan değerlendirme sistemi) yapılması için hakemlere gönderilir. Çalışmalar en az iki hakeme gönderilir. Her iki hakemin önerisi olumlu yönde olursa çalışma yayına kabul edilir. Her iki hakemin önerisi olumsuz yönde olursa çalışma reddedilir. Hakemlerden birinin çalışmaya red yanıtı vermesi durumunda makale üçüncü bir hakeme gönderilir ya da editörün kararına göre kabul veya reddedilir.
Çalışmaların değerlendirmesi için hakemlere verilen süre 4 haftadır. Hakemlerden gelen olası düzeltme ve önerileri yazarlar 3 hafta içinde tamamlamakla yükümlüdür. Hakemler bir çalışmanın düzeltmelerini inceleyerek uygunluğuna karar verebilecekleri gibi gerekliyse daha fazla düzeltme talep edebilir.Dergimizde makale değerlendirme süreci yaklaşık 4-8 hafta sürmektedir. Ancak, bu süre gönderilerin yoğunluğu ve değerlendirme sürecindeki düzeltme tur sayısına bağlı olarak daha uzun sürebilir. 

Makale Geri Çekme: Değerlendirme aşamasındaki makalesini geri çekme isteğinde bulunan yazar(lar), konuyu içeren ıslak imzalı dilekçeyi dergiye iletirler. Editör ve yayın kurulu, geri çekme dilekçesini inceleyerek en geç 15 gün içerisinde cevap verir. Yayın Kurulu tarafından dilekçesi onaylanmayan bir makalenin yazar(lar)ı, makalelerini başka bir dergiye gönderemezler. Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörüyle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır. Yazar(lar), bizzat kendilerine ait olmayan verileri kullanma hakkına sahip olduklarını, araştırma/analiz ile ilgili gerekli olabilecek izinleri gösteren belgelere sahip olmalıdır.
Editörler, derginin gelişimi ve yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri dikkatle takip eder. Yayın Kurulu basım aşamasında, değerlendirme aşamasında veya yayınlanmış bir makale için telif hakkı ve intihal şüphesi oluşması durumunda, makaleyle ilgili bir soruşturma başlatır. Yapılan soruşturma sonucunda, makalede telif hakkı ve intihal şüphesi tespit edilmesi durumunda, Yayın Kurulu makaleyi detaylı açıklama yaparak değerlendirme aşamasından geri çekme işlemini yazar(lar)a en geç 15 gün içerisinde bildirir. 

Sorumluluk Reddi: Baş Editör ve Yayın Kurulu üyeleri, yazarların görüşlerinden ve yazı içeriğinden sorumlu değildir. Yazarlar, yazılarındaki etik özgünlük ve olası hatalardan sorumludur. Son okuma (düzeltme okuması) öncesi ve sayfa düzenleme aşamasında oluşabilecek tüm hatalardan yazarlar sorumludurlar. Son okuma sonrası meydana gelen hatalar dergi yetkililerinin sorumluluğundadır.