FAKTÖRİYEL TASARIMA ADAPTİF AĞ TABANLI BULANIK MANTIK ÇIKARIM SİSTEMİ İLE FARKLI BİR YAKLAŞIM
Abstract
Deney planlaması yöntemi Endüstriyel uygulamalarda üretim süreçlerindeki değişkenliği ortaya koymada ve üretim süreçlerindeki etkin faktörleri belirlemede oldukça yaygın kullanılan bir istatistiksel yöntemdir. Ancak “Bulanık Mantık” yaklaşımı ve bulanık küme teoriside üretim süreçlerindeki değişkenliği ortaya koymada ve üretim süreçlerindeki etkin faktörleri belirlemede kullanılabilecek farklı bir yaklaşım olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, Adaptif ağ tabanlı bulanık mantık çıkarım sistemi (ANFIS) modeli ile deney planlamasından elde edilen bilgilere ulaşmanın mümkün olup olmayacağı araştırılmak istenmiştir. İki uygulama sonucunda, Deney planlaması ile elde edilen etkin faktörlerin ANFIS modellemesi ile de elde edilebildiği ve ANFIS modellemesinin Deney planlamasından daha küçük hata değerine ulaştığı görülmüştür.
Keywords
References
- [1]Türkbey, O., “Makina sıralama problemlerinde çok amaçlı bulanık küme yaklaşımı”, Gazi Üniversitesi, Müh. Mim. Fakülte Dergisi, 18:Ankara, 63-77, (2003).
- [2]Elmas, Ç.,” Bulanık mantık denetleyiciler”, Seçkin Yayıncılık, Ankara, (2003).
- [3]Taheri, S.M., “Trends in fuzzy statistics”, Austrian Journal of Statistics, 32:, 239-257,(2003).
- [4]Kim, B., Park, J.H., “Qualitative fuzzy logic model of plasma etching process”, IEEE Transactions on Plasma Science, 30: 673-678, (2002).
- [5]Yılmaz, N.A.Ş., Alparslan, F.N. and Jain, L., “ANFIS-unfolded –in-time for multivariate time series forecasting”, Neurocomputing, 61: 139-168, (2004.)
- [6]Tseng, F.M., Tzeng, G.H., Yu, H.C. and Yuan, B.J.C., “Fuzzy ARIMA model for forecasting the foreign exchange market”, Fuzzy Sets and Systems, 118: 9-19, (2001).
- [7]Chiang, D.A., Lin, N.P., “Correlation of fuzzy sets”, Fuzzy Sets and Systems, 102: 221-226, (1999).
- [8]Tanaka, S.U., Asai, K., “Fuzzy linear regression model”, IEEE Trans.System Man Cybernet, 10: 2993-2938, (1980).
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Authors
Sevil Şentürk
*
This is me
Publication Date
August 15, 2010
Submission Date
January 5, 2010
Acceptance Date
July 12, 2010
Published in Issue
Year 2010 Number: 022