SiTRAT PROSESiYLE S02 GiDERiMiNDE OPTiMUM SARTLARIN BELiRLENMESi
Abstract
Bu cahsrnada, Taguchi metodu kullarularak Tribazik Sodyum Sitrat (TSS) cozeltisiyle SO2 giderimine ait optimum kosullar incelenrnistir. Deneylerde gaz kabarcignun buyuklugu, reaksiyon sicakligi, gaz akis hizi, kansurrna hizi ve cozelti derisirni kontrol faktorleri olarak secilmistir. Mevcut proses icin optimum sartlann ozellikle reaksiyon sicakligma. gaz akis hizma ve cozelti derisirnine bagh oldugu gorulrnustur
Keywords
References
- [1] L. Akyalcm, S. Kaytakoglu, Sitrat Prosesiyle Aukga: S02 Giderimi, IV. Muhendislik Mirnarlik Sempozyumu, (2002), Bahkesir.
- [2] L. Akyalcm, Baca Gazlarindan Sitrat Ytkama Yontemi ile S02 Giderimi, Yuksek Lisans Tezi, Anadolu Universitesi, Fen Bilimleri Enstirusu, (1999), Eski~ehir.
- [3] S. Kaytakoglu, F. Var, S. E. Ocal, L. Akyalcm, F. Sunel ve N. Adar, Fosil Yakit Kullanimindan Kaynaklanan S02 Emisyonunu Giderici Yontemlerin ve ilgili Parametrelerin Arastinlmasi ve Giderme Yiintemlerinin Karsilastirilmasi, Sonuc Raporu, Anadolu Universitesi Arastirma Fonu Projesi, Eskisehir, (1997), ss. 117.
- [4] C. H. Kagmcioglu, Uretim Oncesi Kalite Kontrolunda Taguchi Yontemi ve Kiikurtdioksit Giderici Sitrat Yontemine Uygulanmasi, Doktora Tezi, Anadolu Universitesi, Sosyal Bilimler Enstitusu, (1998), Eskisehir.
- [5] W. I. Nissen, L. Crocker, L. L. Odcn ve digerleri, S02 Giderimi Icin Sitrat Prosesi, Amerika Birlesik Devletleri, Madenler Burosu Bulteni, (1985), No: 686, ss. 69.
- [6] R. J. Phillip, Taguchi Techniques for Quality Engineering, McGraw-Hill, (1988), ss. 280.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Chemical Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
July 15, 2005
Submission Date
April 15, 2005
Acceptance Date
June 15, 2005
Published in Issue
Year 2005 Number: 008