Research Article

Doğu Akdeniz Mücadelesinde Libya’nın Konumu

Volume: 2 Number: 1 June 29, 2021
EN TR

Doğu Akdeniz Mücadelesinde Libya’nın Konumu

Abstract

Jeopolitik Uluslararası İlişkiler literatüründe devletlerin güç, beka ve hakimiyet kavramları bakımından politikalarına yön veren coğrafyanın politiğe olan etkisini önceleyen bir yaklaşım olarak önemli bir konuma sahiptir. Bu kapsamda Doğu Akdeniz de jeopolitikle ilişkili olarak her daim devletlerin ilgisini çekmiştir. Özellikle son yirmi yıllık süreçte keşfedilen hidrokarbon rezervleri ile gündemde öne çıkan ve dikkatleri üzerine çeken bölge güçler arası mücadelenin temel alanı olmuştur. Bir bölge ülkesi olarak Libya’nın söz konusu mücadeledeki rolü bu çalışmanın temel hareket noktasını oluşturmaktadır. Çalışmada üzerinde durulan ve savunulan görüş Libya’nın, yaşamış olduğu iç sorunları ve uluslararası alandaki etkisizliği sebebiyle bölge üzerindeki mücadelede belirleyici ve politika oluşturan bir ülke değil, üzerine politika oluşturulan bir ülke olduğudur. Söz konusu görüş Libya’da etkin bir hükümetin olmaması ve ülke içi istikrarın sağlanamaması sebeplerine dayandırılmıştır. Bu kapsamda Libya tarihinde Doğu Akdeniz’e atfedilen önem incelenerek tarihi arka plan oluşturulmuş ve son yıllarda Doğu Akdeniz üzerine oluşturulan politikalar karşılaştırılarak Libya’nın pozisyonu değerlendirilmiştir.

Keywords

References

  1. Acer Yücel. 2019. Doğu Akdeniz’de Deniz Yetki Alanları ve Türkiye-Libya Mutabakatı. SETA Analiz Sayı 301. Arı Tayyar. 2018. Uluslararası İlişkiler Teorileri, Bursa: Aktüel.
  2. Atay Sibel Ö. 2016. ”Klasik Jeopolitik Yaklaşımlar ve Eleştirel Jeopolitik Söylem” Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 8 (2) 144-155.
  3. Ayverdi Rumeysa 2020. “Uluslararası Enerji Şirketlerinin Doğu Akdeniz’deki Faaliyetleri” İçinde Uluslararası Siyasette Doğu Akdeniz editör İsmail Numan Telci ve Recep Yorulmaz, 201-240. Ankara: Ortadoğu Yayınları.
  4. Capesso Matteo, Czerep Jędrzej, Dessì Andrea, Sanchez Gabriella 2020. Libya Country Report, EU-LISTCO, Erişim: 20.02.2021. https://www.eu-listco.net/
  5. Dalby Simon, Tuathail Gearoid. 2002. Rethinking Geopolitics Taylor and Francis. ISBN: 9781134692125.
  6. Doğan Nejat 2014. Doğu Akdeniz’de Enerji Stratejileri ve Bölgesel Güvenliğin Geleceği. Erişim: 22.06.2021. https://21yyte.org/tr/merkezler/islevsel-arastirma-merkezleri/enerji-veenerji-guvenligi-arastirmalari-merkezi/dogu-akdenizde-enerji-stratejileri-ve-bolgeselguvenligin-gelecegi
  7. Doğu Akdeniz Politik 2021. “Doğu Akdeniz Ülkeleri Haritası” Erişim: 23.06.2021. https://doguakdenizpolitik.com/dogu-akdeniz-ulkelerinin-deniz-yetki-alanlari/
  8. Kaya, Şenay. 2007. Uluslararası Deniz Hukuku Kapsamında Doğu Akdeniz Sorunları. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

International Relations

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 29, 2021

Submission Date

March 4, 2021

Acceptance Date

May 5, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 2 Number: 1

APA
Kızılay, Ş. (2021). Doğu Akdeniz Mücadelesinde Libya’nın Konumu. Diplomasi Ve Strateji Dergisi, 2(1), 25-35. https://izlik.org/JA43ZG52BK
AMA
1.Kızılay Ş. Doğu Akdeniz Mücadelesinde Libya’nın Konumu. DSJOURNAL. 2021;2(1):25-35. https://izlik.org/JA43ZG52BK
Chicago
Kızılay, Şeyma. 2021. “Doğu Akdeniz Mücadelesinde Libya’nın Konumu”. Diplomasi Ve Strateji Dergisi 2 (1): 25-35. https://izlik.org/JA43ZG52BK.
EndNote
Kızılay Ş (June 1, 2021) Doğu Akdeniz Mücadelesinde Libya’nın Konumu. Diplomasi ve Strateji Dergisi 2 1 25–35.
IEEE
[1]Ş. Kızılay, “Doğu Akdeniz Mücadelesinde Libya’nın Konumu”, DSJOURNAL, vol. 2, no. 1, pp. 25–35, June 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA43ZG52BK
ISNAD
Kızılay, Şeyma. “Doğu Akdeniz Mücadelesinde Libya’nın Konumu”. Diplomasi ve Strateji Dergisi 2/1 (June 1, 2021): 25-35. https://izlik.org/JA43ZG52BK.
JAMA
1.Kızılay Ş. Doğu Akdeniz Mücadelesinde Libya’nın Konumu. DSJOURNAL. 2021;2:25–35.
MLA
Kızılay, Şeyma. “Doğu Akdeniz Mücadelesinde Libya’nın Konumu”. Diplomasi Ve Strateji Dergisi, vol. 2, no. 1, June 2021, pp. 25-35, https://izlik.org/JA43ZG52BK.
Vancouver
1.Şeyma Kızılay. Doğu Akdeniz Mücadelesinde Libya’nın Konumu. DSJOURNAL [Internet]. 2021 Jun. 1;2(1):25-3. Available from: https://izlik.org/JA43ZG52BK

DSJ is the corporate publication of the Association for Diplomacy and Strategy Studies.