In this study, Migrations to Europe during the post-colonial period and World War II were handled through the Subaltern Theory, which is a post-colonial approach. It has been tried to show that colonialist order practices change space and form due to the structure and approaches towards migrants in countries with the direction of migration. As the breaking point in which this change in space and form began to be seen and the global economic order changed, the post-1945 period, when the dates of the onset of decolonization and the new economic order after the Second World War almost overlapped, was chosen. In this context, migrants who make up at least one-fifth of the population of the European Union today are claimed as modern subalterns, and nation, nation-state, citizenship, nationalism, and European immigration policies, which are the subject of International Relations and International Relations discipline, are discussed within the framework of Subaltern Theory. Migration theories focus on specific issues such as the opportunities that cause migration, the push-pull model, group decision and cultural ties, related migration networks, cost-benefit calculations, the structure of the internal labor market, economic developments, etc. However, Subaltern Theory offers a broader and general view of migration. Therefore, the Subaltern Theory constitutes the focal approach of this study. This theory is the reason for choosing this theory in this study. In this study, in which the comparative literature review method is preferred among the qualitative research methods, it has been tried to show that the Subaltern Theory, which is mostly examined by the history theorists, can be an explanatory approach in the Discipline of International Relations.
International Relations Theories Subaltern Theory Migrants European Union Migration Policies
Bu çalışmada 2. Dünya Savaşı ve sömürgecilik sonrası dönemde Avrupa’ya yönelik göçler ve Uluslararası İlişkiler disiplininin temel kavramları, sömürgecilik sonrası bir yaklaşım olan Maduniyet Teorisi üzerinden ele alınmıştır. Eski bir sömürge toprağı olan Hindistan’da Hintli akademisyenlerin ortaya attığı tarihsel bir yeniden okuma olan Maduniyet Teorisinin yardımıyla göçün yönünün ve yapısının değiştiği, göçün istikameti olan ülkelerdeki göçmenlere yönelik yaklaşımların, sömürgeci düzen pratiklerinin bir devamı niteliğinde olduğu ve yeni madunların göç alan ülkelerdeki göçmenler olduğu gösterilmeye çalışılmıştır. Bunu yapmak için, Uluslararası İlişkiler disiplininin temel kavramları olan ulus-devlet, ulus, milliyetçilik ve vatandaşlık kavramlarının kabul edile gelen hallerinin günümüz dinamiklerini karşılamakta sorunlu kaldığı ve göçmenleri maduniyete iten kavramlar olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Uluslararası İlişkiler disiplininin kavramlarının teorik bir irdelemesi niteliğinde olan bu çalışma, Uİ disiplininin temel kavramlarının yapısökümsel bir analizini içermektedir.
Avrupa özelinde göçmenlerin modern madunlar olduğuna dair iddia AB göç politikalarından asimilasyon, çok kültürcülük ve entegrasyon politikaları ortaya konularak göçmenlerin madun konumunu sabitleyen faktörler olduğu savı doğrulanmaya çalışılmıştır. Göçmenlerin modern madunlar haline geldiğini göstermek için göçün yön değiştirdiği ve küresel ekonomik düzenin değişim gösterdiği kırılma noktası olarak dekonolizasyonun başlaması ve 2. Dünya Savaşı sonrası yeni ekonomik düzenin oluşmaya başladığı tarihlerin yaklaşık olarak üst üste bindiği 1945 sonrası dönem tercih edilmiştir. Göç kuramlarının göçe neden olan fırsatlar, itme-çekme modeli, grup kararı ve kültürel bağlar, bununla bağlantılı olarak göç ağları, fayda maliyet hesapları, iş gücü piyasasının yapısı, ekonomik gelişmeler gibi spesifik konulara odaklanıyor olması ve göçe Maduniyet Teorisi kadar geniş ve topyekûn bir bakış açısı oluşturmakta yetersiz kalması bu çalışmada bu teorinin seçilmesinin nedenini oluşturmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi yöntemi tercih edilen bu çalışmada Maduniyet Teorisinin Uluslararası İlişkiler disiplininde de açıklayıcı bir kuram olma yetisine sahip olduğu gösterilmeye çalışılmıştır.
Uluslararası İlişkiler Kuramları Maduniyet Teorisi Göçmenler Avrupa Birliği Göç Politikaları
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | International Relations |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Issue: 2 |
DSJ is the corporate publication of the Association for Diplomacy and Strategy Studies.