Abstract
Amaç: Alerjik proktokolit (AP), bebeklerde görülen rektal kanamanın yaygın bir nedenidir. Bu hastalığa özgü olan bir tanı aracı yoktur. Çalışmanın amacı, AP tanısı konmuş olan hastalarda inflamasyonun bir belirteci olarak hemogram parametrelerini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler: Sadece anne sütü ile beslenen ve gıda proteini kaynaklı AP tanısı konan hastaların dosyaları geriye dönük olarak incelendi. AP tanısı konulmuş olan 150 hasta çalışmaya dahil edildi. Aynı sayıda herhangi bir sağlık sorunu saptanmayan bebek ise kontrol grubunu oluşturdu. Tam kan sayımındaki parametreler hasta ve kontrol grupları arasında karşılaştırıldı. Diyet tedavisi ile tam iyileşme sağlayamayan hastalarda tanıyı doğrulamak için ilave rektosigmoidoskopik inceleme yapıldı ve hemogram parametreleri biyopsilerdeki eozinofil infiltrasyon düzeyleri dikkate alınarak değerlendirildi.
Bulgular: AP grubunun ortalama trombosit hacmi (mean platelet volume, MPV) değerleri (p<0.001) ve eozinofil yüzdeleri (p=0.001) kontrol grubundan daha yüksekti. AP grubunun ortalama hemoglobin değerleri kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşüktü (p<0.001). Hasta ve kontrol grupları arasında beyaz kan hücresi (white blood cell (WBC) sayısı, trombosit sayısı, trombosit dağılım genişliği (platelet distribution width, PDW) ve nötrofil/lenfosit oranı (NLR) açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. WBC sayısı, trombosit sayısı, hemoglobin, MPV ve C-reaktif protein (CRP) değerleri, kolon biyopsilerindeki eozinofil sayısına göre hasta grupları arasında benzerdi.
Sonuç: AP'li hastalarda anlamlı olarak yüksek MPV değerleri ve eozinofil yüzdeleri gözlendi. Bu parametreler AP tanısında yardımcı olabilir.