Abstract
Amaç: Bu araştırmada Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran gebelerin folik asit hakkında bilgi durumu, folik asit farkındalığı, aktif folik asit kullanımı, gebe kalmadan önce kullanıp kullanmadığı ve gebelerde folik asit kullanımına etki eden faktörleri belirlemek amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalı Obstetri polikliniğine 15-31 Ocak 2017 tarihleri arasında başvuran 355 kişi araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Örneklem seçimine gidilmemiştir. Araştırmaya katılmayı kabul eden 142 gebeye 17 sorudan oluşan anket yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılan 142 kişinin yaş ortalaması 28,2±6,1 (min=17, maks=42) idi. Araştırmaya katılanlar ortalama 2,4±1,4 (min=1, maks=6) kez gebe kalmıştır. Ortalama ilk gebe kalma yaşı 22,9±4,8 (min=14, maks=39) idi. Folik asidin bulunduğu besinleri doğru ifade etmiş olanlar 55 kişi (%38,7), folik asitçe yeterli beslendiğini düşünenler 82 kişi (%57,7), Nöral Tüp Defekti (NTD) tanımını doğru bilenler 11 kişidir (%7,7). Araştırma grubunda daha önceki gebeliğinde NTD’li çocuk doğuran 1 kadın (%0,7) vardır. Folik asit kullanımının NTD oluşma riskini azaltabildiğini veya ortadan kaldırabildiğini bilen 32 (%22,5) kadındır. Folik asit kullanma durumuna bakıldığında 66 kadın (%46,5) sadece gebeliğin erken döneminde, 17 kadın (%12,0) ise hem gebelik öncesi hem gebeliğin erken döneminde folik asit kullanmıştır. Anket uygulandıktan sonra katılımcılara folik asit kullanımı konusunda eğitim verilmiştir.
Sonuç: Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalı Obstetri polikliniğinde yapılan bu çalışmada gebe kadınlarda folik asidin farkındalığı, bilgi düzeyi ve kullanımı düşük bulunmuştur. Gebelerde folik asit kullanımını yaygınlaştırmak ve folik asidin NTD’lerini önlediği hakkında farkındalığı artırmak için halka, sağlık eğitimi verilmelidir.