Purpose: The purpose of this study was to compare diabetic and nondiabetic subjects regard tooral manifestation such as oral mucosal lesions, burning mouth syndrome, xerostomia, and tastechange.Material and methods: A total of 120 patients (40 with type 1 diabetes mellitus, 40 type 2diabetes mellitus and 40 control groups) were examined for oral mucosal lesions, burning mouthsyndrome, xerostomia, and taste change. A self-administered questionnaire was administered.Results: The diabetic group exhibited significantly higher prevalence and more severe drymouth, taste change, tongue coating, burning mouth syndrome and mucosa pain than thenondiabetic group. The prevalence of dry mouth was 27.5% in the control group, 70% in thetype 2 diabetic group and 67.5% in type 1diabetic group. The prevalence of taste change was5% in the control group, 67.5% in the type 2 diabetic group and 22.5% in type 1diabetic group.The prevalence of mucosa pain was 30% in the type 2 diabetic group and 12.5% in type 1diabeticgroup. The prevalence of tongue coating was 5% in the control group, 52.5% in the type 2diabetic group and 30% in type 1diabetic group. The prevalence of burning mouth syndromewas 2.5% in the control group, 42.5% in the type 2 diabetic group and 35% in type 1diabeticgroup. Conclusions: This study reveals that diabetic patients exhibited a potentially higher risk for drymouth, taste change, tongue coating, burning mouth syndrome and mucosa pain
Amaç: Bu çalışmanın amacı diyabetik ve diyabetik olmayan bireylerin oral mukozal lezyonlar,ağız yanma (burning mouth) sendromu, tat değişikliği, ağız kuruluğu gibi oral bulgularınkaydedilerek karşılaştırılmasıydı.Gereç ve Yöntem: Toplam 120 hasta ( 40 tip 1 DM, 40 tip 2 DM ve 40 kontrol grubu) oralmukozal lezyonlar, burning mouth sendromu, tat değişikliği, ağız kuruluğu için muayene edildi.Form yöneltildi.Bulgular: Diyabetik grup diyabetik olmayan gruptan daha şiddetli ve yüksek prevalansta tatdeğişikliği, ağız kuruluğu, mukozada ağrı, dilde tabaka ve burning mouth sendromu sergilediler.Ağız kuruluğu prevalansı kontrol grubunda %27.5, tip 2 diyabetlilerde %70, tip 1diyabetlilerde%67.5 idi. Tat değişikliği prevalansı kontrol grubunda %5, tip 2 diyabetlilerde %67.5, tip1diyabetlilerde %22.5 idi. Mukozal ağrı prevalansı tip 2 diyabetlilerde %30, tip 1diyabetlilerde%12.5 idi. Dilde tabaka prevalansı kontrol grubunda %5, tip 2 diyabetlilerde %52.5, tip1diyabetlilerde 30% idi. Burning mouth sendromu prevalansı kontrol grubunda %2.5, tip 2diyabetlilerde %42.5, tip 1diyabetlilerde %35 idi.Sonuçlar: Bu çalışma diyabetik hastaların ağız kuruluğu, tat değişikliği, dilde tabaka, burningmounth sendromu ve mukozal ağrıda yüksek potansiyele sahip olduğunu göstermiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 12 Issue: 2 |