In Turkey, almond is one of the most investigated fruit species in selection studies in Turkey. The richness of our country on genetic variation of almond provides facility for achievement in breeding studies in a short period of time. Because almond is cultivated on many regions of Turkey, it is extremely important to develop varieties proper for a certain areas. Therefore, some of several superior types obtained during the selection studies performed in different areas of our country to date have been registered as cultivar. The some almond varieties located in the registered list of Food, Agriculture and Livestock Ministry are Dokuzoğuz-I , Dokuzoğuz-II , Gülcan I , Gülcan II , 48-2, 48-3, 48-4, 48-5, 101-9, 101-13 and 106-1 1 . This study aimed to the status of almond cultivation in Turkey and the demonstration of almond types selected from different regions of our country
Türkiye’de, üzerinde en çok seleksiyon çalışması yapılan meyve türlerinden biri bademdir. Badem genetik varyasyonu konusunda ülkemizin zenginliği, kısa bir süre içinde ıslah çalışmalarında başarı için olanak sağlar. Badem, Türkiye’nin birçok bölgesinde yetiştirildiği için yörelere uygun çeşitlerin geliştirilmesi de son derece önemlidir. Bu yüzden, ülkemizin farklı bölgelerinde, bugüne kadar yapılan seleksiyon çalışmaları esnasında elde edilen üstün nitelikli tiplerin birkaçı çeşit olarak tescil edilmiştir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tescil listesinde yer alan bazı badem çeşitleri Dokuzoğuz-I , Dokuzoğuz-II , Gülcan I , Gülcan II , 48-2, 48-3, 48-4, 48-5, 101-9, 101-13 ve 106-1’dır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tescil listesinde yer alan bazı badem çeşitleri Dokuzoğuz-I , Dokuzoğuz-II , Gülcan I , Gülcan II , 48-2, 48-3, 48-4, 48-5, 101-9, 101-13 ve 106-1’dır 1 . Bu çalışma Türkiye’de badem yetiştiriciliğinin durumunu ve ülkemizin farklı yerlerinden selekte edilmiş badem tiplerin tanıtımı amaçlanmıştır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 4 Issue: 2 |
Google Scholar | CABI - CAB Abstracts and Global Health | CAS Chemical Abstracts Service | ROAD Directory of Open Access Scholarly Resources | Index Copernicus | CiteFactor Academic Scientific Journals | BASE Bielefeld Academic Search Engine | Open AIRE | IJIFACTOR | ASOS Index | Paperity Open Science Aggregated | I2OR International Institute of Organized Research | SJIF Scientific Journal Impact Factor | Advanced Science Index | DRJI Directory of Research Journals Indexing | SOBİAD | AcarIndex | SIS Scientific Indexing Services | Crossref | Harman Türkiye Akademik Arşivi | AccessOn | Dimensions | Wizdom | OUCI The Open Ukrainian Citation Index | WorldCat | Scilit | ASCI Asian Science Citation Index |
https://doi.org/10.55007/dufed.xxxxxxx