Akademisyenlerin; Sporun Yumuşak Gücünün Toplumları Etkileme ve Dönüştürmedeki Etkileri Üzerine Görüşleri
The original article was published on April 10, 2022. https://dergipark.org.tr/en/pub/dujoss/article/1073847
Erratum Note
Dergimiz 2022 Yılı 2. cilt 1. sayısında yayınlanan 1073847 ID nolu makale içeriği sehven hatalı yayınlanmış olup, ilgili düzenleme makalesi ekteki gibidir.
Abstract
Bu çalışmada, günümüz dünyasında önemli bir güç olan sporun yumuşak gücü işlenmiş ve bu gücün toplumları etki altına alma, toplumları yönlendirme, toplumları dönüştürme ve sporun yumuşak gücüyle ülke menfaatleri doğrultusunda çıkarımlar elde etme bağlamındaki etkilerinin anlaşılması ve bu gücün etkin kullanılması yönünde Ankara’daki devlet üniversiteleri spor bilimleri fakültelerinde görevli 6 akademisyenle 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde görüşmeler yapılmıştır. Nitel araştırma paradigmasına uygun olarak yürütülen bu çalışmada veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme sorularıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler üzerinde içerik analizi yapılmıştır. Yapılan içerik analizi sonucunda, çalışmanın bulguları dört temel boyut altında toplanmıştır. Bunlardan birincisi, “Kimlik oluşturmada sporun yumuşak gücü”, ikincisi “Yumuşak gücü destekleyen diğer güç unsurları”, üçüncüsü “Sporun yumuşak gücü açısından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” ve dördüncüsü “Sporun yumuşak gücünün toplumlar üzerindeki etkisi” dir. Çalışmanın sonunda; ülkemizde sporun yumuşak gücünün tam olarak anlaşılmadığı ve bu gücün etkin kullanılmadığı, farklı toplumlar üzerinde etki yaratacak ve ülke menfaatleri doğrultusunda çıkarımlar elde edecek politikalar yeterince güdülmediği görüşü ortaya çıkmıştır. Bunun yanında, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde spor iş ve işleyişlerine yönelik bir vizyon ortaya konması ve bu vizyon çerçevesinde bir koordinasyon merkezi kurulması gerektiği ifade edilmiştir. Aynı zamanda, yumuşak güç unsurları arasında olan; kültür, turizm, sanat, müzik, edebiyat, sinema ve benzeri unsurlarla sporun karşılıklı etkileşiminin sağlanması gerektiği vurgulanmış, bu güç unsurlarıyla evrensel boyutta plan ve programlar yapılmasının önemine değinilmiştir. En önemlisi, spor diplomasisini etkin kullanarak farklı toplumlar üzerinde etkiler yaratılması gerekliliğine vurgu yapılmış ve liyakata dayalı bir işleyişin geliştirilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu bağlamda konuyla alakalı akademik çalışmalar incelenmiş ve bu gücü etkin kullanan ülkeler araştırılmıştır.
Keywords
References
- Akdağ, Z., & Ekici, S. (2017). Avrupa Birliği’nin Uluslararası Politikada Etkili Olma Aracı: Yumuşak Güç. Birey ve Toplum Sosyal Bilimler Dergisi, 7(2), 33-64.
- Akkurt, M. (2020). Antik çağ uygarlıklarında sporun görünümü, uygulama nedenleri ve fonksiyonları (Master's thesis, Sosyal Bilimler Enstitüsü).
- Argan, M. (2004). Spor ve Turizm Pazarlamasının Kesişim Noktası Olarak Spor Turizmine Kuramsal Bir
- Atasoy, B., & Kuter, F. Ö. (2005). Küreselleşme ve spor. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18(1), 11-22.
- Batmaz, H. Ç., Yıldırım, F., & Karadağ, M. (2016). Küresel Rekabetin Spor Endüstrisinin Etkisi. Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 42, 521-534.
- Baykan, E. (2007). Kültür turizmi ve turizmin kültürel varlıklar üzerindeki etkileri. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, (2), 30-49.
- Bayraktar, C. (2003). Sosyal Yapı Özelliklerinin Spora Etkisi. Cilt: XVII, Sayı: 1
- Bilener, T. (2019). Dış Politika Analizinde Yumuşak Güç-Keskin Güç Karşılaştırması: Çin Örneği. The Turkish Yearbook of International Relations, 50, 241-257.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Sports Science and Exercise
Journal Section
Erratum
Publication Date
October 24, 2023
Submission Date
October 23, 2023
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2023 Volume: 3 Number: 2
APA
Gözen, İ., & Yenel, F. (2023). Akademisyenlerin; Sporun Yumuşak Gücünün Toplumları Etkileme ve Dönüştürmedeki Etkileri Üzerine Görüşleri. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 3(2), 203-217. https://izlik.org/JA28FX42JR
AMA
1.Gözen İ, Yenel F. Akademisyenlerin; Sporun Yumuşak Gücünün Toplumları Etkileme ve Dönüştürmedeki Etkileri Üzerine Görüşleri. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi. 2023;3(2):203-217. https://izlik.org/JA28FX42JR
Chicago
Gözen, İlhan, and Fatih Yenel. 2023. “Akademisyenlerin; Sporun Yumuşak Gücünün Toplumları Etkileme Ve Dönüştürmedeki Etkileri Üzerine Görüşleri”. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi 3 (2): 203-17. https://izlik.org/JA28FX42JR.
EndNote
Gözen İ, Yenel F (October 1, 2023) Akademisyenlerin; Sporun Yumuşak Gücünün Toplumları Etkileme ve Dönüştürmedeki Etkileri Üzerine Görüşleri. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi 3 2 203–217.
IEEE
[1]İ. Gözen and F. Yenel, “Akademisyenlerin; Sporun Yumuşak Gücünün Toplumları Etkileme ve Dönüştürmedeki Etkileri Üzerine Görüşleri”, Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, vol. 3, no. 2, pp. 203–217, Oct. 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA28FX42JR
ISNAD
Gözen, İlhan - Yenel, Fatih. “Akademisyenlerin; Sporun Yumuşak Gücünün Toplumları Etkileme Ve Dönüştürmedeki Etkileri Üzerine Görüşleri”. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi 3/2 (October 1, 2023): 203-217. https://izlik.org/JA28FX42JR.
JAMA
1.Gözen İ, Yenel F. Akademisyenlerin; Sporun Yumuşak Gücünün Toplumları Etkileme ve Dönüştürmedeki Etkileri Üzerine Görüşleri. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi. 2023;3:203–217.
MLA
Gözen, İlhan, and Fatih Yenel. “Akademisyenlerin; Sporun Yumuşak Gücünün Toplumları Etkileme Ve Dönüştürmedeki Etkileri Üzerine Görüşleri”. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, vol. 3, no. 2, Oct. 2023, pp. 203-17, https://izlik.org/JA28FX42JR.
Vancouver
1.İlhan Gözen, Fatih Yenel. Akademisyenlerin; Sporun Yumuşak Gücünün Toplumları Etkileme ve Dönüştürmedeki Etkileri Üzerine Görüşleri. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi [Internet]. 2023 Oct. 1;3(2):203-17. Available from: https://izlik.org/JA28FX42JR