TR
EN
Doğal dil işleme ve derin öğrenme algoritmaları ile makine dili modellemesi
Öz
İnsanlar ve tüm canlılar için dil, iletişim konusunda en önemli unsurlardandır. Literatürde dillerin oluşumu ve doğal dil işleme süreçleri ile ilgili oldukça fazla sayıda çalışmalar yapılmış; bu çalışmalarda analiz, yaklaşım ve yöntem açısından farklılıklar içerdiği görülmüştür. Çalışmada literatüre katkı olarak makinelerin kendi dilini oluşturabilmesi için bir model önerilmiştir. Bu bakış açısı ile makinelerin kendi aralarında insanlar gibi kendi dilleri ile iletişim kurarak tüm süreçlerin verimliliğinde artış olacağı düşüncesine katkıda bulunulmuştur. Makinelerin kendi dillerini üretebilmesi adına bir yaklaşım geliştirilmesi amacı ile çalışmada evrişimli derin sinir ağları yöntemi ile canlıların seslerini sınıflandırarak ayırt etmesi ve yeni sesler türetebilmesi hedeflenmiştir. Çalışmada, kullanılacak olan alfabenin ne olacağı sistem tarafından karar verilmesi sağlanmış; daha sonrasında Yinelemeli Yapay Sinir Ağları, Mel Frekans Cepstral Katsayısı ve Dinamik Zaman Çözgü metodolojileri ile birlikte kullanılarak benzer sesler oluşturulmuş ve canlılar ilgili sesler ile isimlendirilmiştir. Benzer çalışmalardan farklı olarak Kaggle açık veri deposundan “Audio Cats and Dogs” verisetindeki ses dosyaları üzerinden elde edilen MFCC görsel bir veri olarak kullanılmıştır. Bunun yanında CNN ağları ile model desteklenerek daha iyi performans elde edilmesi sağlanmıştır.
Anahtar Kelimeler
References
- [1] A. M. Turing, “Computing machinery and intelligence,” Mind, vol. 59, no. 236, pp. 433-460, 1950.
- [2] T. Winograd, “Five lectures on artificial intelligence,”, 1st ed., Standford University, 1974.
- [3] J. Searle, “Minds, brains and programs,” The Behavioral and Brain Sciences. 1980.
- [4] A. Dayan, “Doğal dil işleme ile makinelerin kendi dilini modellemesi,” M.S. thesis, Dept. Computer. Eng., Beykent Univ., İstanbul, Türkiye, 2022.
- [5] Kaggle audio cats and dogs dataset [Online]. Available: https://www.kaggle.com/datasets/mmoreaux/audio-cats-and-dogs, Accessed on: Aug. 10, 2021
- [6] P. J. Rani, J. Bakthakumar, B. P. Kumar, U. P. Kumaar and S. Kumar, “Voice controlled home automation system using natural language processing(NLP) and internet of things(IoT),” in Proc. ICONSTEM, 2017, pp. 368-373.
- [7] G. Alexakis, S. Panagiotakis, A. Fragkakis, E. Markakis, E. and K. Vassilakis, “Control of smart home operations using natural language processing, voice recognition and IoT technologies in a multi-tier architecture,” Designs, vol. 3, no. 3, pp. 32, 2019.
- [8] J. Mass, S. N. Srirama, H. Flores, and C. Chang, “Proximal and social-aware device-to-device communication via audio detection on cloud,” In Proc. 13th International Conference on Mobile and Ubiquitous Multimedia, 2014, pp. 143-150.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
September 30, 2022
Submission Date
June 16, 2022
Acceptance Date
July 20, 2022
Published in Issue
Year 1970 Volume: 13 Number: 3
IEEE
[1]A. Dayan and A. Yılmaz, “Doğal dil işleme ve derin öğrenme algoritmaları ile makine dili modellemesi”, DUJE, vol. 13, no. 3, pp. 467–475, Sept. 2022, doi: 10.24012/dumf.1131565.
Cited By
Reading Gokturkish text with the Yolo object detection algorithm
Journal of Mechatronics and Artificial Intelligence in Engineering
https://doi.org/10.21595/jmai.2023.23836Web Uygulamalarına Yönelik Siber Saldırıların Tespitinde Derin Öğrenme Yöntemleri Kullanılarak Güvenlik Duvarı Uygulamasının Geliştirilmesi
Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi
https://doi.org/10.24012/dumf.1634525