Research Article

Yemek Atığı ve İnek Dışkısı Karışımından İki Kademeli Anaerobik Sistem ile Biyoenerji Üretimi

Volume: 9 Number: 1 April 5, 2018
  • Mahmut Altınbaş *
  • Ali Onur Kasarcı

Yemek Atığı ve İnek Dışkısı Karışımından İki Kademeli Anaerobik Sistem ile Biyoenerji Üretimi

Öz

Bu çalışmada İnek Dışkısı (İD) ve Yemek Atığı (YA) karışımının metan ve hidrojen üretimini sağlayacak iki kademeli anaerobik sistemde, biyoenerji üretim performansı incelenmiştir. İD ve YA’nın ayrı çürütülmesinde gözlenecek olumsuz bileşenler, karışımda dengelenerek biyobozunurluk açısından olumlu hale getirilmiştir. Bu amaçla, seri bağlı iki reaktör yarı-kesikli besleme ile üç farklı toplam katı konsantrasyonda (%2.3, 3.3 ve 6.5) çalıştırılmıştır. İlk kademesinde hidrojen reaktörü70°C’de ikinci kademesinde metan reaktörü ise 35°C’de işletilmiştir. En yüksek hidrojen üretim verimi %6.5 katı madde konsantrasyonunda 56.5 L/kg TUKM ile gözlenirken en yüksek metan üretimi %3.3 katı madde konsantrasyonunda 233.7 L/kg TUKM olarak gözlenmiştir. Literatürde daha yüksek biyogaz üretim değerlerinin de olmasına karşın bu çalışmada İD ve YA’nın birlikte ardışık hidrojen ve metan üretiminde kullanılmasının verimli olduğunu göstermiştir. Farklı karakterizasyona sahip İD ve YA’nın birlikte çürütülmesi ile YA’nın tek başına çürütülmesinde gözlenebilecek Uçucu Yağ Asitleri (UYA) birikimi önlenmiştir. Organik yüklemedeki salınımlara karşı da daha iyi dengeleme ve koruma sağlanmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Altinbas M., Balaban U., Ericyel K., Gulay A., Dereli R.K., Ersahin M.E., Arikan O., Aydin A.F. and Ozturk I. (2008). Pilot-scale experiments on two-stage mesophilic anaerobic digestion of food waste, CEOBIO Bioenergy: Challenges and Opportunities, International Conference and Exhibition on Bioenergy, 6th/9th April, Universidade do Minho, Guimaraes, Portugal.
  2. Ashekuzzaman, S.M., Poulsen, T.G. (2011). Optimizing feed composition for improved methane yield during anaerobic digestion of cow manure based waste mixtures, Bioresource Technology, 102, 2213–2218.
  3. Edelmann W., Engeli H. and Gradenecker M. (2000). Co-digestion of organic waste and sludge from sewage treatment, Water Science and Technology, 41(3), 213-221.
  4. Han, S.K., Shin, H.S. (2004). Performance of an innovative two-stage process converting food waste to hydrogen and methane, Journal of Air & Waste Management Association, 54, 242-249.
  5. Hartmann H., Angelidaki I. and Ahring B.K. (2003). Co-digestion of the organic fraction of municipal waste with other waste types, In Biomethanization of the Organic Fraction of Municipal Solid Wastes, Mata Alvarez J. (Ed), IWA Publishing, Cornwall, UK, pp. 181-199.
  6. Hwang, M. H., Jang, N. J., Hyun, S. H. and Kim, I. S. 2004. Anaerobic biohydrogen from ethanol fermentation: the role of pH, Biotechnology, 111, 297-309.
  7. Kasarcı, A.O. (2012). Yemekhane ve hayvan atıklarından biyoenerji geri kazanımı, Yüksek Lisans Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  8. Kim H.W., Han S.K. and Shin H.S. (2003). The optimization of food waste addition as a co-substrate in anaerobic digestion of sewage sludge, Waste Management and Research, 21, 515-526.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Mahmut Altınbaş * This is me

Ali Onur Kasarcı This is me

Publication Date

April 5, 2018

Submission Date

November 15, 2017

Acceptance Date

December 15, 2017

Published in Issue

Year 2018 Volume: 9 Number: 1

IEEE
[1]M. Altınbaş and A. O. Kasarcı, “Yemek Atığı ve İnek Dışkısı Karışımından İki Kademeli Anaerobik Sistem ile Biyoenerji Üretimi”, DUJE, vol. 9, no. 1, pp. 483–492, Mar. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA87SU94BZ