Research Article

İmalat Yürütme Sistemlerine Genel Bakış ve Bir İmalat Firmasında Toplam Ekipman Etkinliği Analizi

Volume: 3 Number: 1 June 22, 2025
EN TR

İmalat Yürütme Sistemlerine Genel Bakış ve Bir İmalat Firmasında Toplam Ekipman Etkinliği Analizi

Öz

MES (Manufacturing Execution System) imalat alanındaki makineler, çalışanlar ve süreçler arasında dijital bir köprü kurarak; imalat süreçlerinin gerçek zamanlı izlenmesini, düzenlenmesini ve control edilmesini sağlayan bir yazılım sistemidir. Dijital dönüşüm ve teknolojik gelişmelerle birlikte işletmelerdeki birçok süreç bilgisayar tabanlı hâle gelmiştir. Bu durum, cihazların uzaktan kontrolünü, veri alışverişini ve süreçlerin optimizasyonunu mümkün kılmıştır. MES sistemleri; üretimde verimliliği artırmak, hataları azaltmak ve kaynak kullanımını iyileştirmek açısından kritik bir rol oynamaktadır. Ancak buna rağmen Türkiye'deki MES kullanım oranı hâlen düşük seviyelerde olup küresel ortalamanın gerisindedir. Bu durum, yerli işletmelerin dijitalleşme sürecinde MES sistemlerine daha fazla ilgi göstermeleri ve yatırım yapmaları gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, MES ile ilgili temel bilgiler, sistemlere ilişkin standartlar ve iletişim protokolleri ele alınmakta; ayrıca örnek bir firmada gerçekleştirilen Toplam Ekipman Etkinliği (OEE) analizi ile verimlilik artışına yönelik iyileştirme alanları, üretim kayıplarının nedenleri ve çözüm önerileri ortaya konulmaktadır. Elde edilen bulguların, gelecekteki akademik araştırmalara ve endüstriyel uygulamalara farkındalık sağlaması ve katkı sunması hedeflenmektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. A. Schmidt, B. Otto, and H. Österle, "A Functional Reference Model for Manufacturing Execution Systems in the Automotive Industry," in Wirtschaftinformatik, 2011, p. Paper 89.
  2. Arica, E., & Powell, D. J. (2017, December). Status and future of manufacturing execution systems. In 2017 IEEE International Conference on Industrial Engineering and Engineering Management (IEEM) (pp. 2000-2004). IEEE.
  3. Barkmeyer, E., Denno, P., Feng, S., Jones, A., and Wallace, E. (1999). NIST response to MES request for information. NIST Response to RFI-3 MES Models, pages 2–4.
  4. Bokrantz, J., Subramaniyan, M., & Skoogh, A. (2024). Realising the promises of artificial intelligence in manufacturing by enhancing CRISP-DM. Production Planning & Control, 35(16), 2234-2254.
  5. Brodny, J. and M. Tutak. 2019. Analysing the utilisation eff ectiveness of mining machines using independent data acquisition systems: A case study. Energies 12(13).
  6. Caiza, G.; Sanz, R. An Immersive Digital Twin Applied to a Manufacturing Execution System for the Monitoring and Control of Industry 4.0 Processes. Appl. Sci. 2024, 14, 4125.
  7. Chen, X., & Voigt, T. (2020). Implementation of the Manufacturing Execution System in the food and beverage industry. Journal of Food Engineering, 278, 109932.
  8. Erkan M. (2007). Bilgisayar destekli veri toplama sisteminin dokuma makinelerinde uygulanması. Yüksek Lisans Tezi. Uludağ Üniversitesi.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Mechanical Engineering (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 22, 2025

Submission Date

April 14, 2025

Acceptance Date

May 16, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 3 Number: 1

APA
Denizli, M. (2025). İmalat Yürütme Sistemlerine Genel Bakış ve Bir İmalat Firmasında Toplam Ekipman Etkinliği Analizi. Düzce University Journal of Technical Sciences, 3(1), 46-58. https://doi.org/10.70081/duted.1675495

   
27e49609-ca69-4e6e-bcc7-1193c39f724a