Current Issue

Volume: 1 Issue: 1, 12/27/23

Year: 2023

Research Articles

Reviews

Düzce Üniversitesi Teknik Bilimler Dergisi (DÜTED), temel mühendislik konularını kapsayan bir dergidir. DÜTED; bilim ve teknolojinin hızla gelişen alanlarına ilişkin makalelerin yayınına öncelik tanır ve disiplinler arası yöntem ve teknolojiler üzerine yoğunlaşmayı, teknik bilimlerdeki en güncel bilimsel ve teknolojik gelişmeleri araştırmacılara ve ilgili kitlelere ulaştırmayı hedefler.

DÜTED, ulusal ve uluslararası düzeyde bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarında orijinal bir araştırmayı bulgu ve sonuçlarıyla yansıtan ve bilime katkısı olan araştırma makalelerini veya yeterli sayıda bilimsel makaleyi tarayıp, konuyu günümüzün bilgi ve teknoloji düzeyinde özetleyen, değerlendirme yapan ve bulguları karşılaştırarak yorumlayan tarama makalelerini kabul etmektedir.

DÜTED, haziran ve aralık ayları olmak üzere yılda iki sayı olarak yayımlanır.

Derginin yazım şablonuna erişmek için tıklayınız.

Telif Hakkı devir formuna erişmek için tıklayınız.

DÜTED, yayın etiği konusunda akademik çalışmalarda uyulması gereken yayın etiği standart ve ilkeleri gözetmektedir. Etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Yayınlanması için kabul edilen veya yayınlandıktan sonra etik ihlal olduğu tespit edilen makaleler de buna dahildir. Yayın etiği kapsamında tüm paydaşların etik sorumlulukları yerine getirmesi beklenmektedir.

Yazarların Etik Sorumlulukları:

  • Değerlendirme için gönderilen makalelerin başka bir yerde değerlendirmeye alınmamış ve/veya yayınlanmamış olmalıdır. Aynı makaleyi aynı anda birden fazla dergiye göndermek etik olmayan yayıncılık durumudur.
  • Alıntılanan metinler kaynak gösterilerek belirtilmelidir.
  • Değerlendirmeye sunulan makale ile ilgili yazarlar; hiçbir şekilde intihal yapmadıklarını, makalenin kendi özgün çalışmaları olduğunu, intihalden doğan tüm sorumlulukların ve etik ihlallerin kendilerine ait olduğunu, bu konuda derginin hiçbir sorumluluğunun olmadığını beyan etmiş olmaktadır.
  • Değerlendirmeye sunulan makalede katkısı olan tüm yazarlar belirtilmeli ve adı geçen tüm yazarların makale üzerinde eşit sorumluluğa sahip olduğu bilinmelidir. Sorumlu yazar makale ile ilgili değerlendirme sürecinde tüm yazarları temsil etmektedir. Ayrıca tüm yazarlar, makalenin tüm bölümlerinin sorumluluğunu kendileri adına sorumlu yazarı yetkilendirmiş olduklarını kabul ederler.
  • Yazarlar gönderdikleri çalışmaları destekleyen tüm kuruluşları, tüm finansal kaynakları veya çıkar çatışmasını bulunan durumları beyan etmekle sorumludurlar
    Makalede yer alan verilere, gerekli görülmesi durumunda ulaşım imkânı sağlanmalıdır. Yazarlar değerlendirmeye sunulan çalışmada bu yükümlülükleri yerine getirileceklerini beyan etmiş sayılırlar.
  • Telif hakkı gerektiren yayınlar için, telif hakkı kurallarına, yasal/özel izin alınmasının gerekli olduğu durumlarda izin belgeleri, başkalarına ait fotoğraf, tablo, ölçek vb. tüm durumlar için gerekli belgelerin belirtilmesi ve/veya kaynak gösterilerek atıf yapılması gerekmektedir.
  • Değerlendirmek üzere gönderilen araştırmalar için, özellikle etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel çalışmalarda araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlanmış olmalıdır. Etik kurul kararı, farklı çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı ve makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik izin ile ilgili bilgileri (kurul adı, tarih ve sayı no) makalenin ilgili bölümünde belirtilmelidir.

Benzerlik Oranı Bilgi Notu:

  • Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen tüm makaleler, editör onayına sunulmadan önce iThenticate: Plagiarism Detection Software paket programı ile taranacak ve her makale için benzerlik raporu oluşturularak başvuruya sorumlu yazar tarafından eklenmelidir. Benzerlik raporu sonucu (Similarity Index) referanslar hariç en fazla %20 olmalıdır.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları:

  • Hakemler, çalışma ve/veya yazarlar ile ilgili çıkar çatışması ve ilişkisi olması durumunda makaleyi değerlendirmemekle ve bu durumu bildirmekle sorumludur.
  • Hakemler kendilerine ulaşan çalışmaları gizli tutmak ve hakemlik sürecinden elde ettikleri bilgileri kişisel menfaatleri için yarar sağlayacak şekilde kullanamazlar.
  • Hakemler makalenin kabul aşamasından yayın sürecine kadar gerçekleştirilen tüm süreçleri gizli tutarlar ve elde edilen bilgi ve belgeleri kullanmazlar ve paylaşamazlar.
  • Hakemler çalışma ile ilgili etik dışı olan tüm durumları editöre bildirmekle sorumludur. 
  • Yazarlara dair kişisel eleştirilerde bulunulmamalı, değerlendirmeler bireysel duygu ve düşüncelerden uzak durularak bilimsel ilke ve esaslar dikkate alınarak tarafsız, dürüst, nazik ve yapıcı bir dil kullanmalıdır.
  • Hakemler makale değerlendirme sürecinde çalışmayı gerçekleştiren yazarların kişisel bilgilerinin (cinsiyeti, milliyeti, dini inançları, siyasi görüşleri vb.) bilimsel değerlendirmeye etki etmemesine özen göstermeli ve durumdan yasal olarak sorumlu olduklarını bilmelidirler.

Editör Kurulunun Etik Sorumlulukları:

  • Değerlendirme sürecine alınacak ve/veya alınması muhtemel çalışmalarda, özgün değeri yüksek, dergi amaçlarına ve etik kurallar dikkate alınarak hazırlanmış eserleri değerlendirme sürecine almalıdır. Çalışma konusu ile ilişkili hakemlerin davet edilmesine özen gösterilmeli detaylı ve özenli yapılmış değerlendirmeleri dikkate alarak karar verme sürecini etik kurallara uygun olarak objektif bir bakış açısı ile yürütülmesinden sorumludur.
  • Değerlendirme sürecinde gizlilik ve etik kurallara dikkat ederek hakemlerin ve yazarların arasındaki koordinasyonu sağlayarak değerlendirme sürecinde ihtiyaç duyulan katkıyı sunmalıdır.
  • Editörler makalelerin tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirme süreçlerinin tamamlanması için yazarlar, hakemler ve üçüncü kişiler arasında oluşabilecek çıkar ilişkisi ve çatışmalarına karşı önlem almakla sorumludur. Alınacak karar, makalenin doğruluğu, geçerliliği ve önemi ile derginin kapsamının uygunluğuna dayanmalıdır. Telif hakkı ihlali, iftira ve intihal ile ilgili etik değerler ve yasal gereklilikler de dikkate alınmalıdır. Ayrıca editörler hakem, yazar ve okuyuculardan gelen şikâyetlere açık ve aydınlatıcı cevap vermekle sorumludur.
  • Editör veya herhangi bir editör kurulu üyesi, ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editör danışmanları ve yayıncılardan başka kimseye bir makale hakkında bilgi ifşa etmemelidir.
  • Sunulan bir makalede açıklanan, yayınlanmamış materyaller, yazarın açık yazılı izni olmaksızın editörün veya editör kurulunun kendi araştırmalarında kullanılmamalıdır.

DÜTED, ücretsiz ve açık erişimli bir dergidir.