BibTex RIS Cite

ÇOK SİLİNDİRLİ BUJİ ATEŞLEMELİ BİR MOTORDA EMME MANİFOLDUNUN HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ İLE SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ

Year 2016, Volume: 5 Issue: 2, 0 - 0, 09.07.2016

Abstract

Motorun değişken performans ihtiyacına bağlı olarak tüm yük ve hızlarda silindirlerin yeterli miktarda hava ile beslenmesine imkân sağlanmalıdır. Emme manifoldunun temel görevi, motor için gerekli olan taze yakıt hava karışımını yanma odasına taşımaktır. Hava emme sisteminde hava akışına gösterilen direncin azaltılması performansın iyileştirilmesi bakımından önemli olmaktadır. Her bir silindirin emme işlemi süresince hacminin değişmesinden dolayı emme manifoldu içerisinde basınç sürekli değişir. Ayrıca supap açılırken alan değişmesi, gaz akışının düzensiz olmasına neden olur.

 

Belirtilen bu etkiler dikkate alınarak yapılan bu çalışmada; manifold içerisindeki değişen basınç, hız vb. gibi temel akış parametreleri, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) analizi ile sayısal olarak incelenmiştir. Sayısal çözümlemede Sonlu Hacimler Metoduna dayalı çözüm yapan ANSYS Fluent 15.0 yazılımı kullanılmıştır. Kararlı durum ve standart k-ɛ türbülans modeli kullanılarak yapılan analizler 6 silindirli, doğal emişli ve buji ateşlemeli bir motorun emme manifoldu için gerçekleştirilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar temel akış parametreleri olan basınç ve hız değişimleri cinsinden detaylı bir şekilde tartışılmış ve grafikler halinde sunulmuştur

Year 2016, Volume: 5 Issue: 2, 0 - 0, 09.07.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Metmet Ali Biberci

Tevfik Ataman This is me

Engin Gedik This is me

Mustafa Bahattin Çelik This is me

Publication Date July 9, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Biberci, M. A., Ataman, T., Gedik, E., Çelik, M. B. (2016). ÇOK SİLİNDİRLİ BUJİ ATEŞLEMELİ BİR MOTORDA EMME MANİFOLDUNUN HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ İLE SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 5(2).
AMA Biberci MA, Ataman T, Gedik E, Çelik MB. ÇOK SİLİNDİRLİ BUJİ ATEŞLEMELİ BİR MOTORDA EMME MANİFOLDUNUN HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ İLE SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. July 2016;5(2).
Chicago Biberci, Metmet Ali, Tevfik Ataman, Engin Gedik, and Mustafa Bahattin Çelik. “ÇOK SİLİNDİRLİ BUJİ ATEŞLEMELİ BİR MOTORDA EMME MANİFOLDUNUN HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ İLE SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5, no. 2 (July 2016).
EndNote Biberci MA, Ataman T, Gedik E, Çelik MB (July 1, 2016) ÇOK SİLİNDİRLİ BUJİ ATEŞLEMELİ BİR MOTORDA EMME MANİFOLDUNUN HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ İLE SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5 2
IEEE M. A. Biberci, T. Ataman, E. Gedik, and M. B. Çelik, “ÇOK SİLİNDİRLİ BUJİ ATEŞLEMELİ BİR MOTORDA EMME MANİFOLDUNUN HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ İLE SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ”, İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, vol. 5, no. 2, 2016.
ISNAD Biberci, Metmet Ali et al. “ÇOK SİLİNDİRLİ BUJİ ATEŞLEMELİ BİR MOTORDA EMME MANİFOLDUNUN HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ İLE SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5/2 (July 2016).
JAMA Biberci MA, Ataman T, Gedik E, Çelik MB. ÇOK SİLİNDİRLİ BUJİ ATEŞLEMELİ BİR MOTORDA EMME MANİFOLDUNUN HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ İLE SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5.
MLA Biberci, Metmet Ali et al. “ÇOK SİLİNDİRLİ BUJİ ATEŞLEMELİ BİR MOTORDA EMME MANİFOLDUNUN HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ İLE SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, vol. 5, no. 2, 2016.
Vancouver Biberci MA, Ataman T, Gedik E, Çelik MB. ÇOK SİLİNDİRLİ BUJİ ATEŞLEMELİ BİR MOTORDA EMME MANİFOLDUNUN HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ İLE SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5(2).