As all of the tourism facilities, it is
important to make the customers comfortable in food and beverage facilities
during the service.
Presented by the master carpenter, pioneer of
mass furniture production with industrialization, Michael Thonet and later by
Gerbrüder Thonet Company, known as Thonet chairs, has drawn attention as a
common product.
The chair in our study is preferred in café
which developed under the influence of French culture, unlike fast food
facilities. Therefore, the chair should design so as not to force people during a
few hours sitting.
The study examines the relationships between
human and no: 233 first produced by Gerbrüder Thonet in 1895 used in mentioned places.
For this purpose, an ergonomic examination of the chair was carried out by
evaluating some standards with chairs qualities.
Results show that the use of this chair, which
has a widespread use on the world scale, in food and beverage facilities is
preferable for people. The study is expected to lead to the ergonomic analyses
of other used Thonet chairs in food and beverage facilities.
Turizm sektöründe yer alan tüm işletmelerde
olduğu gibi, yiyecek ve içecek işletmelerinde de müşterilerin hizmet sürecinde
rahat etmeleri oldukça önemli görülmektedir.
Sanayileşme ile birlikte seri mobilya
üretiminde çığır açan mobilya ustası Michael Thonet ve sonrasında Gerbrüder
Thonet Firması tarafından sunulan ve Thonet sandalyeleri olarak anılan model
yaygın bir ürün örneği olarak dikkat çekmiştir.
Çalışmamızda incelemiş olduğumuz
sandalyenin, “ye-kalk” olarak ifade edilen ve hızlı hizmet sunan gıda
işletmelerinin dışında, Fransız kültürü etkisinde gelişen “cafe”lerde tercih
edildiği, bu nedenle söz konusu sandalyenin birkaç saatlik oturma sırasında insanı
zorlamayacak bir biçimde tasarlanmış olması gerekmektedir.
Çalışmanın amacı, yiyecek ve içecek
işletmelerinde kullanılan oturma mobilyalarından Gerbrüder Thonet firmasının
1895 yılında ilk kez ürettiği 233 numaralı sandalyenin insan ile arasındaki
ilişkinin incelenmesidir. Bu doğrultuda, bazı standartlar ve sandalyenin
nitelikleri göz önüne alınarak ergonomik bir inceleme yapılmıştır.
Araştırmanın sonucunda, Dünya ölçeğinde
oldukça yaygın kullanımı olan bu sandalyenin, yiyecek ve içecek işletmelerinde
kullanımının insan açısından tercih edilebilir olduğu görülmüştür. Araştırma,
yiyecek ve içecek işletmelerinde kullanılan diğer Thonet sandalyelerinin de
ergonomik açıdan sorgulanmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 6 Issue: 3 |