BibTex RIS Cite

ORTA VE BATI KARADENİZ BÖLGESİ RÜZGÂR ENERJİSİ TAHMİN ÇALIŞMASI

Year 2016, Volume: 5 Issue: 1, 0 - 0, 31.01.2016

Abstract

Sürdürülebilir kalkınmanın en temel faktörlerinden biri enerji üretimi ve bu enerjinin mümkün olduğu sürece yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasıdır. Ülkemizde tüketilen enerjinin yaklaşık dörtte üçü fosil yakıtlardan ve ithal kaynaklardan karşılanmaktadır. Bu durum sürdürülebilirliğin önündeki en büyük engellerden biridir, ayrıca enerjideki dışa bağımlılığımızı artırması nedeniyle ekonomik ve stratejik olarak ülkemizi olumsuz yönde etkilemektedir.

 

Yenilenebilir enerji potansiyellerinin tam olarak belirlenmemesi, coğrafik, iklimsel ve zamansal yoğunluk ile sürekliliğinin gerçekçi tahminlerle ortaya konulmaması, yapılacak yatırımların kısa sürede atıl pozisyona düşmesine neden olacaktır.

 

Bu çalışmada Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden temin edilen geçmişe dönük 7 yıllık basınç, nem, rüzgâr hızı, sıcaklık ve yağış verilerini kapsayan meteorolojik veri seti kullanılmıştır. Bu veri setiyle Orta ve Batı Karadeniz bölümlerinde bulunan il ve ilçelerden örneklemeler yapılarak rüzgâr enerjisi tahmin çalışması yapılmıştır. Çalışmada, rüzgâr enerjisi tahminlerinin yapılabilmesi amacıyla temin edilen verilerin girdi oluşturduğu yapay sinir ağları metodu kullanılmıştır.

Year 2016, Volume: 5 Issue: 1, 0 - 0, 31.01.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Ömer Doğancı

Mustafa Ertürk This is me

Abuzer Özsunar

Erol Arcaklıoğlu This is me

Publication Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 5 Issue: 1

Cite

APA Doğancı, Ö., Ertürk, M., Özsunar, A., Arcaklıoğlu, E. (2016). ORTA VE BATI KARADENİZ BÖLGESİ RÜZGÂR ENERJİSİ TAHMİN ÇALIŞMASI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 5(1).
AMA Doğancı Ö, Ertürk M, Özsunar A, Arcaklıoğlu E. ORTA VE BATI KARADENİZ BÖLGESİ RÜZGÂR ENERJİSİ TAHMİN ÇALIŞMASI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. January 2016;5(1).
Chicago Doğancı, Ömer, Mustafa Ertürk, Abuzer Özsunar, and Erol Arcaklıoğlu. “ORTA VE BATI KARADENİZ BÖLGESİ RÜZGÂR ENERJİSİ TAHMİN ÇALIŞMASI”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5, no. 1 (January 2016).
EndNote Doğancı Ö, Ertürk M, Özsunar A, Arcaklıoğlu E (January 1, 2016) ORTA VE BATI KARADENİZ BÖLGESİ RÜZGÂR ENERJİSİ TAHMİN ÇALIŞMASI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5 1
IEEE Ö. Doğancı, M. Ertürk, A. Özsunar, and E. Arcaklıoğlu, “ORTA VE BATI KARADENİZ BÖLGESİ RÜZGÂR ENERJİSİ TAHMİN ÇALIŞMASI”, İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, vol. 5, no. 1, 2016.
ISNAD Doğancı, Ömer et al. “ORTA VE BATI KARADENİZ BÖLGESİ RÜZGÂR ENERJİSİ TAHMİN ÇALIŞMASI”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5/1 (January 2016).
JAMA Doğancı Ö, Ertürk M, Özsunar A, Arcaklıoğlu E. ORTA VE BATI KARADENİZ BÖLGESİ RÜZGÂR ENERJİSİ TAHMİN ÇALIŞMASI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5.
MLA Doğancı, Ömer et al. “ORTA VE BATI KARADENİZ BÖLGESİ RÜZGÂR ENERJİSİ TAHMİN ÇALIŞMASI”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, vol. 5, no. 1, 2016.
Vancouver Doğancı Ö, Ertürk M, Özsunar A, Arcaklıoğlu E. ORTA VE BATI KARADENİZ BÖLGESİ RÜZGÂR ENERJİSİ TAHMİN ÇALIŞMASI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5(1).