Teacher views on performance and rewards in the framework of expectancy theory

Volume: 5 Number: 2 October 1, 2015
TR EN

[Beklenti kuramı kapsamında performans ve ödüllere yönelik öğretmen görüşleri]

Abstract

Genelde motivasyon kurumlarında özelde ise beklenti kuramında en önemli amaç çalışanlarda daha çok çalışma istek ve arzusu yaratabilecek faktörleri bularak, onların gereksinimlerini elverdiğince doyurmak ve her gün görevlerine istekle gelip, istekle çalışmalarını sağlamaktır. Bu doğrultuda okullar, performanslarını artırmak, profesyonel olarak büyümek ve değişmek için çalışanlarını motive etme becerisine sahip yönetici ve liderlere ihtiyaç duymaktadırlar. Çünkü motive olmamış çalışanlardan kuruma katkısını beklemek akılcı bir yaklaşım değildir. Okul yöneticilerinin temel motivasyon kuramlarını bilmesi ve uygulama kapasitesine sahip olması elde edilecek başarı açısından son derece önemlidir (Lunenburg & Ornstein, 2013). Yöneticiler çalışanlarına eğitim kurumlarının amaçlarını hissettirmeli, kurumsal ve bireysel düzeyde kazandıracaklarını somut olarak ortaya koymalıdırlar. Bu durum çalışanların ikna edilmesi ve beklentilerini oluşturup karşılığını almada gösterecekleri gayret açısından oldukça önemlidir. Beklentinin işle alakalı çabaların belli bir performans seviyesiyle sonuçlanacağına inanma gücü (Lunenburg & Ornstein, 2013) olduğu göz önüne alınırsa, çalışanlarda oluşacak beklenti aynı zamanda öğretmenleri kuruma ve eğitim öğretim faaliyetlerine motive edecektir. Bu doğrultuda yapılan çalışma ile beklenti kuramı çerçevesinde öğretmenlerin mesleğe yönelik, performanslarının ödüllendirileceğine ilişkin beklenti düzeyleri belirlenmeye çalışılarak, elde edecekleri ödüllere ilişkin inançları ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Keywords

References

  1. Adler, N. (2002). International dimensions of organizational behavior. South-Western.
  2. Argon, T., & Eren, A. (2004). İnsan kaynakları yönetimi. Ankara: Nobel Yayın.
  3. Aydın, M. (1991). Eğitim yönetimi. Ankara: Hatiboğlu Basım ve Yayım.
  4. Balcı, E. (1991). Öğretmenlerin sosyal statüsü ve ödüllendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 61, 121-128 http://www.efdergi.hacettepe.edu.tr/19916ESERG %C3%9CL %20BA LCI.pdf
  5. Barutçugil, İ. (2004). Stratejik insan kaynakları yönetimi. İstanbul: Kariyer Yayıncılık.
  6. Bingöl, D. (1997). Personel yönetimi. İstanbul: Beta Basımevi.
  7. Durkan Şimşek, R. (2013). İlkokul ve ortaokullardaki sosyal sermaye düzeyi ile öğretmenlerin iş doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  8. Efil, İ. (2006). İşletmelerde yönetim ve organizasyon. İstanbul: Alfa Basım Yayım.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

October 1, 2015

Submission Date

October 1, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Volume: 5 Number: 2

APA
Göksoy, S., & Argon, T. (2015). [Beklenti kuramı kapsamında performans ve ödüllere yönelik öğretmen görüşleri]. Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5(2), 143-164. https://izlik.org/JA53KE38PM
AMA
1.Göksoy S, Argon T. [Beklenti kuramı kapsamında performans ve ödüllere yönelik öğretmen görüşleri]. EBAD - JESR. 2015;5(2):143-164. https://izlik.org/JA53KE38PM
Chicago
Göksoy, Süleyman, and Türkan Argon. 2015. “[Beklenti Kuramı Kapsamında Performans Ve ödüllere Yönelik öğretmen Görüşleri]”. Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi 5 (2): 143-64. https://izlik.org/JA53KE38PM.
EndNote
Göksoy S, Argon T (October 1, 2015) [Beklenti kuramı kapsamında performans ve ödüllere yönelik öğretmen görüşleri]. Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi 5 2 143–164.
IEEE
[1]S. Göksoy and T. Argon, “[Beklenti kuramı kapsamında performans ve ödüllere yönelik öğretmen görüşleri]”, EBAD - JESR, vol. 5, no. 2, pp. 143–164, Oct. 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA53KE38PM
ISNAD
Göksoy, Süleyman - Argon, Türkan. “[Beklenti Kuramı Kapsamında Performans Ve ödüllere Yönelik öğretmen Görüşleri]”. Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi 5/2 (October 1, 2015): 143-164. https://izlik.org/JA53KE38PM.
JAMA
1.Göksoy S, Argon T. [Beklenti kuramı kapsamında performans ve ödüllere yönelik öğretmen görüşleri]. EBAD - JESR. 2015;5:143–164.
MLA
Göksoy, Süleyman, and Türkan Argon. “[Beklenti Kuramı Kapsamında Performans Ve ödüllere Yönelik öğretmen Görüşleri]”. Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi, vol. 5, no. 2, Oct. 2015, pp. 143-64, https://izlik.org/JA53KE38PM.
Vancouver
1.Süleyman Göksoy, Türkan Argon. [Beklenti kuramı kapsamında performans ve ödüllere yönelik öğretmen görüşleri]. EBAD - JESR [Internet]. 2015 Oct. 1;5(2):143-64. Available from: https://izlik.org/JA53KE38PM