Tersine Lojistikte Kritik Başarı Faktörlerinin DEMATEL Tekniği ile Değerlendirilmesi
Abstract
Günümüzde, bazı sosyal, yasal ve ekonomik nedenlerden dolayı tersine lojistik ile uğraşmak birçok endüstride kaçınılmaz durum olmuştur. Ürün iadelerinin toplanması ve geri dönüştürülmesi, dünya çapında işletmecilerin ve araştırmacıların ilgi duyduğu bir konu haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı gıda sektöründe tersine lojistik faaliyetlerinin başarısında büyük rol oynayan kritik faktörlerin değerlendirilmesidir. Çalışmada çok kriterli karar verme tekniklerinden olan DEMATEL tekniği kullanılmıştır. Veriler gıda sektöründe faaliyet gösteren büyük ölçekli bir firmadan alınmıştır. Elde edilen verilerin analizi ve bulguların yorumu neticesinde, genel olarak sistem üzerinde en baskın olan faktör üst yönetimin bağlılığı iken sistem üzerinde etkinliği en az olan faktör süreç planlaması olarak belirlenmiştir. Ayrıca ilişki yoğunluğu açısından ön plana çıkan faktörlerkalite yönetimi, üst yönetimin bağlılığı, kaynak yönetimi ve lojistik ağ tasarımı olarak belirlenmiştir.
Keywords
References
- Agrawal, S., Singh, R. K., & Murtaza, Q. (2015). A literature review and perspectives in reverse logistics. Resources, Conservation and Recycling, 97, 76-92.
- Alshamsi, A., & Diabat, A. (2017). A Genetic Algorithm for Reverse Logistics network design: A case study from the GCC. Journal of Cleaner Production, 151, 652-669.
- Bahiraei, N., Panjehfouladgaran, H., & Yusuff, R. M. (2015, March). Ranking of critical success factors in reverse logistics by TOPSIS. In Industrial Engineering and Operations Management (IEOM), 2015 International Conference on (pp. 1-5). IEEE.
- Chang, B., Chang, C. W., & Wu, C. H. (2011). Fuzzy DEMATEL method for developing supplier selection criteria. Expert systems with Applications, 38(3), 1850-1858.
- Chen, J.K. ve Chen, S., (2010). “Using a novel conjunctive MCDM approach based on DEMATEL, fuzzy ANP, and TOPSIS as an innovation support system for Taiwanese higher education”, Expert Systems with Applications 37. ss.1981-1990.
- Daugherty, P. J., Richey, R. G., Genchev, S. E., & Chen, H. (2005). Reverse logistics: superior performance through focused resource commitments to information technology. Transportation Research Part E: Logistics and Transportation Review, 41(2), 77-92.
- Daugherty, P. J., Autry, C. W., & Ellinger, A. E. (2001). Reverse logistics: the relationship between resource commitment and program performance. Journal of business logistics, 22(1), 107-123.
- De Brito, M. P., Flapper, S. D. P., & Dekker, R. (2002). Reverse Logistics: a review of case studies. Econometric Institute.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Business Administration
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 30, 2018
Submission Date
December 13, 2018
Acceptance Date
December 31, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 2 Number: 2
Cited By
ATIK YÖNETİMİNDE KRİTİK BAŞARI FAKTÖRLERİNİN DEMATEL YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi
https://doi.org/10.18092/ulikidince.1168685