Vizyon Geliştirmede Etkili İletişimin Rolü: Bir Alan Çalışması
Abstract
Bu çalışma Karabük Üniversitesinde lisansüstü öğretim gören öğrencilerin üniversite vizyon geliştirme sürecine katılmalarında etkili iletişimin rolünü ölçmeyi amaçlamaktadır. Çalışma iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda konu ile ilgili kaynakların taranmasını içeren literatür incelemesi gerçekleştirilmiştir. İkinci kısımda ise Karabük Üniversitesine yönelik uygulamalı bir çalışma yapılmıştır. Araştırmanın uygulama kısmında yüz yüze anket yöntemi ile elde edilen veriler; sayı ve yüzde, Crombach’s Alpha, One Sample t Test ve Regresyon Testi istatistikleri ile analiz edilmiştir. Sonuçlar lisansüstü öğrencilerin enstitünün vizyon geliştirmesine katkı sağladıklarını, enstitü vizyon geliştirmesinde kendilerini etkin bulduklarını, enstitülerin ve üniversite yönetiminin vizyon geliştirmesini yeterli bulmadıklarını, enstitü iletişim sisteminin yetersiz olduğunu ve iletişim teknolojilerinin istenilen düzeyde kullanılmadığını göstermektedir. Enstitülerin vizyon geliştirme sürecinde, iletişim süreçlerini daha etkin kullanarak öğrenci odaklı, katılımcı ve güncel yönetim anlayışlarına uygun stratejiler izlemeleri yararlı olabilir. Gerek öğrenciler gerekse enstitü yöneticileri, karşılıklı olarak olumsuz önyargılardan arınarak, güven çerçevesinde, uyumlu biçimde çalışarak ortak başarıya ulaşabilirler.
Keywords
References
- Atak, M. (2005). Örgütlerde Resmi Olmayan İletişimin Yeri ve Önemi, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Dergisi, Cilt:2 Sayı:2 ss. 60-62
- Çetin, C. (1997). Vizyon Geliştirme, Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi, C.XII S.1-2 174
- Çetinkaya, Z. (2011). Türkçe Öğretmen Adaylarının İletişim Becerilerine İlişkin Görüşlerinin Belirlenmesi, Kastamonu Eğitim Dergisi, Cilt:19 No:2, ss. 567.
- Çiftçioğlu Aydemir, B.A. (2010). İşletmelerde Hedef Belirleme Ve Etkili İletişimde Nlp. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilimleri Dergisi (8:1)99.
- Güllüoğlu, Ö. (2011). Örgütsel İletişim (İletişim Doyumu ve Kurumsal Bağlılık). Eğitim Kitabevi. Ss: 43.
- Karaçor, S. ve Şahin A. (2004). Örgütsel İletişim Kurma Yöntemleri Ve Karşılaşılan İletişim Engellerine Yönelik Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. ss. .100-101.
- Ramazanoğlu, F. & Bahçeci, B.(2006). Örgütlerde Vizyon Ve Misyon Kavramı, Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları. ss. 53-54.
- Sancak, K. & Yılmaz, N. (2018). Vision Change and Foreign Supports in Turkey's Foreign Policy. The Journal of International Scientific Researches, 3(2), ss. 123-131.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
June 30, 2019
Submission Date
June 13, 2019
Acceptance Date
June 30, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 3 Number: 1