Kastamonu Catering Firmalarının Aralarındaki Rekabetin Analizi
Year 2017,
Volume: 1 Issue: 1, 22 - 34, 30.06.2017
Serkan Dilek
,
İlyas Ertuğrul İnan
Abstract
Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine göre insanlar
için fizyolojik ihtiyaçlar önceliğe sahiptir. Fizyolojik ihtiyaçlar içinde
beslenme önemli paya sahiptir. Günümüzde insanları beslenme ihtiyacının
karşılanması amacıyla “Catering” firmaları faaliyet göstermektedirler. 2023
hedefleri doğrultusunda Türkiye kalkınma hedeflerini gerçekleştirirken
hizmetler sektörünün ekonomideki payının giderek artması beklenmektedir. Bu
çalışmanın amacı Kastamonu Katering firmalarının aralarındaki rekabeti
incelemek, sektörün sorunlarını ele almak; gelişimi için izlenmesi gereken
stratejilerin belirlenmesi ve Kastamonu ekonomisine yaptıkları katkının
saptanmasıdır. Söz konusu amaç doğrultusunda Kastamonu ilinde 1 Ekim ve 30
Kasım 2016 tarihleri arasında catering firmalarının sahipleri ve tepe
yöneticileriyle yüz yüze görüşme (mülakat) yöntemi uygulanmış ve veriler
toplanmıştır. Veriler ışığında Kastamonu catering firmalarının SWOT analizi
yapılmış, Piyasaya giriş ve çıkış engelleri tespit edilmiş, firmaların rekabet
stratejileri, piyasada görülen yatay ve dikey birleşmeler hakkında bilgi elde
edilmiştir.
References
- Akçadağ, Sibel ve Yıldırım, Armağan (2004), “Toplu Yemek Üreticisi İşletmelerde Çalışan Yöneticilere İlişkin Amprik Bir Çalışma”, Gıda Mühendisliği Dergisi, 8(17).
- Bilici, S. (2008), Toplu Beslenme Sistemleri Çalışanları İçin Hijyen El Kitabı, Sağlık Bakanlığı Yayınları, Ankara.
- Bilim ve Sanat Terimleri Ana Sözlüğü, Türk Dil Kurumu, http://tdk.gov.tr, (ET: 20.01.2017)
- Demirci, M. (2003), Beslenme. Tekirdağ:Trakya Üniversitesi Yayınları, Rebel Yayıncılık, Tekirdağ
- Dilek, S. (2016), Oyun Teorisi Eşliğinde Sanayi Ekonomisi (Endüstriyel Ekonomi), Seçkin Yayıncılık, Ankara.
- Dilek, S., Kesgingöz, H.,(2016). SWOT Analysis of Safranbolu City in Terms of Tourism, International Journal of Research in Business and Social Science; Vol. 5, Iss. 1, (2016): 54-64.
- Davut, L. (2002), Sanayi İktisadı Piyasa Yapısı Unsurları, İmaj Yayıncılık, Ankara
- Gürsoy, D.(1995), Yemek ve Yemekçiliğin Evrimi, Eren Yayınevi, İstanbul.
- GRUNERT, K. Klaus, JEPPSEN, Lisbeth F., JESPERSEN, Kristina R., SONNE, Anne M., HANSEN, Karen, TRONDSEN, Torbjorn, YOUNG, James A., “Market Orientation of Value Chains: A Conceptual Framework Based On Four Case Studies From The Food Industry”, European Journal Of Marketing, Volume 39, Number 5/6, 2005, p. 428. Issue 3, August 2005
- Maslow H. (1970), Motivation and Personality, Harold, Paul, and Lew of the Universal Container Corporation.
Oğuzhan, Pınar, Yangılar, Filiz (2014), “Su Ürünlerinin Hazır Yemek Teknolojisindeki Yeri ve Önemi”, Erzincan University Journal of Science and Technology, 7(1).
- Yiğit, V. (1997), Toplu Beslenme Endüstrisi, Gıda Teknolojisi.
- World Tourism Organization (2012), Global Report on City Tourism, 6, Madrid.
- 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, Resmi Gazetede yayım tarihi: 11/6/2010.
The Analysis of Competitıon Between Kastamonu Catering Firms
Year 2017,
Volume: 1 Issue: 1, 22 - 34, 30.06.2017
Serkan Dilek
,
İlyas Ertuğrul İnan
Abstract
According to Maslow hierarchy
physiological needs have priority for human beings. Feeding have ultimate share
on physiological needs. Nowadays catering firms are active on markets to meet
feeding needs of people. It is estimated that services sector has increased its
share on economy while Turkey is achieving development targets in the
directions of 2023 targets. The aim of this study is to analyze competition
between Kastamonu catering firms, to handle problems of sector, to determine
strategies to be followed for development, to determine contribution to
Kastamonu economy. To this aim face to face method is applied to owners and top
managers of Kastamonu catering firms between 1 October and 30 November 2016 and
data are collected. By these data SWOT analysis of Kastamonu catering firms are
done, barriers to entry and exit are detected and competition strategies of
firms, vertical and data about horizontal integration are obtained.
References
- Akçadağ, Sibel ve Yıldırım, Armağan (2004), “Toplu Yemek Üreticisi İşletmelerde Çalışan Yöneticilere İlişkin Amprik Bir Çalışma”, Gıda Mühendisliği Dergisi, 8(17).
- Bilici, S. (2008), Toplu Beslenme Sistemleri Çalışanları İçin Hijyen El Kitabı, Sağlık Bakanlığı Yayınları, Ankara.
- Bilim ve Sanat Terimleri Ana Sözlüğü, Türk Dil Kurumu, http://tdk.gov.tr, (ET: 20.01.2017)
- Demirci, M. (2003), Beslenme. Tekirdağ:Trakya Üniversitesi Yayınları, Rebel Yayıncılık, Tekirdağ
- Dilek, S. (2016), Oyun Teorisi Eşliğinde Sanayi Ekonomisi (Endüstriyel Ekonomi), Seçkin Yayıncılık, Ankara.
- Dilek, S., Kesgingöz, H.,(2016). SWOT Analysis of Safranbolu City in Terms of Tourism, International Journal of Research in Business and Social Science; Vol. 5, Iss. 1, (2016): 54-64.
- Davut, L. (2002), Sanayi İktisadı Piyasa Yapısı Unsurları, İmaj Yayıncılık, Ankara
- Gürsoy, D.(1995), Yemek ve Yemekçiliğin Evrimi, Eren Yayınevi, İstanbul.
- GRUNERT, K. Klaus, JEPPSEN, Lisbeth F., JESPERSEN, Kristina R., SONNE, Anne M., HANSEN, Karen, TRONDSEN, Torbjorn, YOUNG, James A., “Market Orientation of Value Chains: A Conceptual Framework Based On Four Case Studies From The Food Industry”, European Journal Of Marketing, Volume 39, Number 5/6, 2005, p. 428. Issue 3, August 2005
- Maslow H. (1970), Motivation and Personality, Harold, Paul, and Lew of the Universal Container Corporation.
Oğuzhan, Pınar, Yangılar, Filiz (2014), “Su Ürünlerinin Hazır Yemek Teknolojisindeki Yeri ve Önemi”, Erzincan University Journal of Science and Technology, 7(1).
- Yiğit, V. (1997), Toplu Beslenme Endüstrisi, Gıda Teknolojisi.
- World Tourism Organization (2012), Global Report on City Tourism, 6, Madrid.
- 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, Resmi Gazetede yayım tarihi: 11/6/2010.