Bu çalışmada, Beyşehir Gölü’nden avlanan sudak (Sander lucioperca Linnaeus,1758) balıklarının mevsimsel et verimi ve kimyasal kompozisyonu araştırılmıştır. Çalışma sonucunda sudak balıklarında en yüksek et verimi % 67,45±0,36 kış mevsiminde bulunurken ve en düşük et verimi % 60,74±2,05 oranla ilkbahar mevsiminde tespit edilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre ortalama kuru madde, ham kül, ham protein, ham yağ ve aw değerleri sırasıyla %19,89±0,34, %0,99±0,12, %18,65±0,22, %2,04±0,07 ve 0,9986±0,003 olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda sudak balıklarının üreme zamanı olan ilkbahar döneminde et verimi ve % ham protein oranları diğer mevsimlerden farklı bulunmuştur.
In this study, seasonal meat yield and chemical composition of zander fish (Sander lucioperca Linnaeus,1758) in Beyşehir Lake were investigated. At the end of the study, seasonal net meat rates of zander fish were found as the highest (67,45±0,36%) in the winter and as the lowest (60,74±2,05%) in the spring. According to the results of the analysis, the average dry matter, crude ash, crude protein, crude fat and aw were calculated as 19,89±0,34%, 0,99±0,12%, 18,65±0,22%, 2,04±0,07% and 0,9986±0,003, respectively. As a result of study, meat yield % and crude protein% ratios in spring as fertility of zander samples were different from the other seasons.
Other ID | JA53SB84EC |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 4, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 9 Issue: 1 |