Bu derlemede, önemi son yıllarda gittikçe artan balık artıklarından balık yağı elde edilmesi konusunda yapılan çalışmalar araştırılmıştır. Ülkemizdeki balık yağı üretimi başlıca avcılık yoluyla elde edilen hamsi balığı miktarına (2006’da 270.000, 2007’de 385.000, 2008’de 251.675, 2009’da 204.699 ve 2010’da 229.023 ton) bağlı olup ihtiyacın tamamını karşılayamamakta ve ihtiyacımız olan balık yağı önemli miktarda ithal yoluyla sağlanmaktadır. Örnek olarak; 2007 yılında 72.560 ton balık yağı ithalatı yapılmıştır. Dolayısıyla, bu durum yurdumuzdan döviz çıkışına neden olmaktadır. Öte yandan, küresel ölçekte ve ülkemizde avlanılan balık miktarının (örnek olarak; 2008 yılı için dünyada avlanılan toplam su ürünleri miktarı 89.740.919 ton ve ülkemiz için 2010 yılı verileri 653 080 ton) ancak yaklaşık yarısı tüketile bilinmektedir. Diğer taraftan, değerlendirilemeyen kısımları oluşturan balık artıklarının (baş, karaciğer ve diğer iç organlar, deri, balık kesimindeki et parçaları vb.) ise balık yemi için gerekli olan lipitleri ve n-3 serisi çoklu doymamış yağ asitlerini yüksek miktarda ihtiva ettikleri bilinmektedir. Sonuç olarak, ülkemizin balık yağı ihtiyacının karşılanmasında balık artıklarından balık yağı elde edilmesinin göz önüne alınması ve bu konuda yurdumuz dışında yaşanan gelişmelerin takip edilmesi gerektiği düşünülmektedir.
In this review, researches on the production of fish oil from fish by-products getting an increasing the importance in recent years have been investigated. In Turkey, fish oil production (270.000 t in 2006, 385.000 t in 2007, 251.675 t in 2008, 204.699 t in 2009 and 229.023 t in 2010) depends meanly on anchovy catch and production quantity is not enough. So, significant amount of fish oil is imported to Turkey. For example, 72,560 was imported to Turkey in 2007. Therefore, this leads the output from our country currency. On the other hand, in the world, similarly in our country only appoximately a half of total fish production is not consumed (i.e., total fish production was 89,740,919 ton in 2008 in the world and that uf Turkey was 653 080 t in 2010). However, it is known that unutilized parts (head, liver and other visceral organs, skin, trimmings, etc.) of fish contain high levels of lipits and n-3 series polyunsaturated fatty acids necessary for fish diets. In conclusion, it is believed that production of fish oil from fish by-products should be considered for providing fish oil demand of Turkey. In addition, developments in production of fish oil from fish by-products should be followed.
Other ID | JA53TE42JY |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 8, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 7 Issue: 2 |