The study was carried out to determine the levels of Cr (total), Mn, Ni, As (total) and Sn in squid (Loligo
vulgaris), cuttlefish (Sepia officinalis) and shrimp (Penaeus semisulcatus) from the markets of Mersin,
Turkey. Metal analysis of the tissue samples were carried out using ICP-MS system. Cr (total), Mn, Ni, As
(total) and Sn in tissue samples ranged between 0.05-2.23, 0.07-1.13, 0.01-0.81, 3.03-45.09 and 0.02-1.32 mg
kg-1 wet weight (w.w.), respectively. Cr concentrations were found below the detectible limits in all
P.semisulcatus samples. Avarage metal concentrations in all samples were found lower than the provisional
tolerable daily and weekly intake levels (PTDI, PTWI) and seemes no risks for human consumption. But for S.
officinalis, inorganic As levels found quite close the reference limit’s and can cause health problems to
consumers, in routine and excess amounts of consumption.
Bu çalışma kapsamında Mersin ilinde tüketime sunulan kalamar (Loligo vulgaris), sübye (Sepia
officinalis) ve karides (Penaeus semisulcatus) türlerinin tüketilebilir kas dokuları Cr (toplam), Mn, Ni, As
(toplam) ve Sn içerikleri yönünden incelenmiştir. Doku örneklerinde metal analizi İndüktif olarak eşleştirilmiş
plazma-kütle spektrofotometresi (ICP-MS) sistemi ile belirlenmiştir. Doku örneklerinde Cr (toplam), Mn, Ni,
As (toplam) ve Sn derişimleri sırasıyla 0,05-2,23, 0,07-1,13, 0,01-0,81, 3,03-45,09 ve 0,02-1,32 mg/kg yaş
ağırlık (y.a.) olacak şekilde değişiklik göstermiştir. Cr derişimleri P. semisulcatus örneklerinin tümünde tespit
edilebilir limitlerin altında bulunmuştur. Tüm örneklerde ortalama metal derişimlerinin, tolere edilebilir
günlük ve haftalık limitlerin altında olduğu ve insan tüketimi açısından sorun teşkil etmeyeceği kanısına
varılmıştır. Fakat, S. officinalis türünde inorganik arsenik içeriğinin referans değerlere oldukça yakın olduğu
ve yüksek miktarlarda ve rutin tüketilmesi durumunda insan sağlığı açısından sorunlar teşkil edebileceği
düşünülmektedir
Subjects | Hydrobiology |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | November 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 12 Issue: 2 |