Research Article
BibTex RIS Cite

Orta Karadeniz’de Avlanan Lüfer (Pomatamus Saltatrix L., 1766) Balığının Et Verimi ve Kimyasal Kompozisyonu

Year 2017, Volume: 13 Issue: 2, 110 - 118, 01.11.2017
https://doi.org/10.22392/egirdir.263969

Abstract



Bu çalışma, Orta Karadeniz’de avlanan lüfer (Pomatamus saltatrix L., 1766) balığının et verimi ve kimyasal
kompozisyonunun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada toplam 96 balık
örneği kullanılmıştır. Balıkların boyları
13.2-21.7 cm, ağırlıkları 23.21-88.19 g arasında dağılım göstermiştir. Çalışmada
kullanılan balıkların ortalama et verimi d
işi, erkek ve tüm bireyler
için sırasıyla %72.93±0.514, %71.96 ±1.850
ve %71.77±1.117
olarak tespit edilmiştir. Yapılan kimyasal analizler sonucunda
ortalama ham protein, ham yağ, kuru madde, nem ve ham kül oranları sırasıyla %16.39±0.234,
%13.37±0.088, %32.80±0.465, %67.20±0.465 ve %1.02±0.038 olarak belirlenmiştir.




References

  • Bilgin, S., Samsun, N., Kalaycı, F., Samsun, O. 2004. Zargana balığı (Belone belone euxini Günther, 1866) et veriminin mevsim, yaş ve cinsiyete göre değişimi, SDÜ, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 2(12) :1-6.
  • Ceyhan T., Akyol O. 2006. Marmara Denizi Lüfer (Pomatomus saltatrix L., 1766) Balıklarının Yaş Dağolımı ve Çatal Boy-Otolit Boyu Arasındaki İlişki. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, Cilt 23, Ek (1/3):369-372.
  • Çağlak, E., Karslı, B. 2013. Beyşehir Gölü Sudak (Sander lucioperca Linnaeus, 1758) Balıklarının Mevsimsel Et Verimi ve Kimyasal Kompozisyonu. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 9(1): 1-8.
  • Dağtekin, B.B., Baştürk, Ö. 2014. Çıldır Gölü’nde Yaşayan Gümüşi Havuz Balığının (Carassius gibelio Bloch, 1782) Et Verimi ve Biyokimyasal Kompozisyonu. Yunus Araştırma Bülteni (2):15-22.
  • Duman, M., Dartay, M., Yüksel, F. 2011. Munzur Çayı (Tunceli) Dağ Alabalıkları Salmo trutta macrostigma (Dumeril, 1858)’nin Et Verimi ve Kimyasal Kompozisyonu. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 23(1):41-45.
  • Düzgüneş, E., Karaçam, H. 1990. Doğu Karadeniz’ deki mezgit (Gadus euxinus Nord., 1840) balıklarında bazı populasyon parametreleri, et verimi ve biyokimyasal kompozisyonu, Doğa Turkish Journal of Zoology, 14, 345-352..
  • Ergül, U. 1970. Balığın Gıda Değeri. Türk Veteriner Hekimleri Derneği Dergisi, 40(3):32-35, Ankara.
  • Erkoyuncu, İ., Erdem, M., Samsun, O., Özdamar, E., Kaya, Y. 1994. Karadeniz’de avlanan bazı balık türlerinin et verimi, kimyasal yapısı ve boy-ağırlık ilişkisinin belirlenmesi üzerine bir araştırma, İstanbul Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, 8 (1-2), 181-191.
  • FAO, 2000. Fishstat Plus: Universal Software for Fishery Statistical Time Series Version 2.3. FAO Fisheries Department, Fishery Information, Data and Statistics Unit. Rome.
  • Göğüş, A.K., Kolsarıcı, N. 1992. Su Ürünleri Teknolojisi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yay. Ankara.

The Determinatin of the Meat Yield and Chemical Composition of Blue Fish (Pomatomus saltatrix L., 1766) Caught in Middle Black Sea

Year 2017, Volume: 13 Issue: 2, 110 - 118, 01.11.2017
https://doi.org/10.22392/egirdir.263969

Abstract

This study was carried out to determine the meat yield and chemical composition of bluefish (Pomatamus
saltatrix L., 1766) caught in Middle Black Sea. A total of 96 fish samples were used in this study. Total length
and total weight of fishes were in the range of 13.2-21.7 cm, and 23.21-88.19 g respectively. Average meat
yield of blue fish were found as 72.93±0.51%, 71.96 ±1.85% and 71.77±1.12%, for female, male and
female+male respectively. The results of chemical analyses showed that in all fish, mean percentage values of
crude protein, crude fat, dry matter, moisture and crude ash were 16.39±0.23%, 13.37±0.09%, 32.80±0.47%,
67.20±0.47% and 1.02±0.04% respectively.

References

  • Bilgin, S., Samsun, N., Kalaycı, F., Samsun, O. 2004. Zargana balığı (Belone belone euxini Günther, 1866) et veriminin mevsim, yaş ve cinsiyete göre değişimi, SDÜ, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 2(12) :1-6.
  • Ceyhan T., Akyol O. 2006. Marmara Denizi Lüfer (Pomatomus saltatrix L., 1766) Balıklarının Yaş Dağolımı ve Çatal Boy-Otolit Boyu Arasındaki İlişki. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, Cilt 23, Ek (1/3):369-372.
  • Çağlak, E., Karslı, B. 2013. Beyşehir Gölü Sudak (Sander lucioperca Linnaeus, 1758) Balıklarının Mevsimsel Et Verimi ve Kimyasal Kompozisyonu. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 9(1): 1-8.
  • Dağtekin, B.B., Baştürk, Ö. 2014. Çıldır Gölü’nde Yaşayan Gümüşi Havuz Balığının (Carassius gibelio Bloch, 1782) Et Verimi ve Biyokimyasal Kompozisyonu. Yunus Araştırma Bülteni (2):15-22.
  • Duman, M., Dartay, M., Yüksel, F. 2011. Munzur Çayı (Tunceli) Dağ Alabalıkları Salmo trutta macrostigma (Dumeril, 1858)’nin Et Verimi ve Kimyasal Kompozisyonu. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 23(1):41-45.
  • Düzgüneş, E., Karaçam, H. 1990. Doğu Karadeniz’ deki mezgit (Gadus euxinus Nord., 1840) balıklarında bazı populasyon parametreleri, et verimi ve biyokimyasal kompozisyonu, Doğa Turkish Journal of Zoology, 14, 345-352..
  • Ergül, U. 1970. Balığın Gıda Değeri. Türk Veteriner Hekimleri Derneği Dergisi, 40(3):32-35, Ankara.
  • Erkoyuncu, İ., Erdem, M., Samsun, O., Özdamar, E., Kaya, Y. 1994. Karadeniz’de avlanan bazı balık türlerinin et verimi, kimyasal yapısı ve boy-ağırlık ilişkisinin belirlenmesi üzerine bir araştırma, İstanbul Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, 8 (1-2), 181-191.
  • FAO, 2000. Fishstat Plus: Universal Software for Fishery Statistical Time Series Version 2.3. FAO Fisheries Department, Fishery Information, Data and Statistics Unit. Rome.
  • Göğüş, A.K., Kolsarıcı, N. 1992. Su Ürünleri Teknolojisi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yay. Ankara.
There are 10 citations in total.

Details

Subjects Hydrobiology
Journal Section Articles
Authors

Serap Çalık This is me

Publication Date November 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 13 Issue: 2

Cite

APA Çalık, S. (2017). Orta Karadeniz’de Avlanan Lüfer (Pomatamus Saltatrix L., 1766) Balığının Et Verimi ve Kimyasal Kompozisyonu. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 13(2), 110-118. https://doi.org/10.22392/egirdir.263969
AMA Çalık S. Orta Karadeniz’de Avlanan Lüfer (Pomatamus Saltatrix L., 1766) Balığının Et Verimi ve Kimyasal Kompozisyonu. JEFF. November 2017;13(2):110-118. doi:10.22392/egirdir.263969
Chicago Çalık, Serap. “Orta Karadeniz’de Avlanan Lüfer (Pomatamus Saltatrix L., 1766) Balığının Et Verimi Ve Kimyasal Kompozisyonu”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 13, no. 2 (November 2017): 110-18. https://doi.org/10.22392/egirdir.263969.
EndNote Çalık S (November 1, 2017) Orta Karadeniz’de Avlanan Lüfer (Pomatamus Saltatrix L., 1766) Balığının Et Verimi ve Kimyasal Kompozisyonu. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 13 2 110–118.
IEEE S. Çalık, “Orta Karadeniz’de Avlanan Lüfer (Pomatamus Saltatrix L., 1766) Balığının Et Verimi ve Kimyasal Kompozisyonu”, JEFF, vol. 13, no. 2, pp. 110–118, 2017, doi: 10.22392/egirdir.263969.
ISNAD Çalık, Serap. “Orta Karadeniz’de Avlanan Lüfer (Pomatamus Saltatrix L., 1766) Balığının Et Verimi Ve Kimyasal Kompozisyonu”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 13/2 (November 2017), 110-118. https://doi.org/10.22392/egirdir.263969.
JAMA Çalık S. Orta Karadeniz’de Avlanan Lüfer (Pomatamus Saltatrix L., 1766) Balığının Et Verimi ve Kimyasal Kompozisyonu. JEFF. 2017;13:110–118.
MLA Çalık, Serap. “Orta Karadeniz’de Avlanan Lüfer (Pomatamus Saltatrix L., 1766) Balığının Et Verimi Ve Kimyasal Kompozisyonu”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol. 13, no. 2, 2017, pp. 110-8, doi:10.22392/egirdir.263969.
Vancouver Çalık S. Orta Karadeniz’de Avlanan Lüfer (Pomatamus Saltatrix L., 1766) Balığının Et Verimi ve Kimyasal Kompozisyonu. JEFF. 2017;13(2):110-8.