Bu çalışma, Orta Karadeniz’de avlanan lüfer (Pomatamus saltatrix L., 1766) balığının et verimi ve kimyasal
kompozisyonunun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada toplam 96 balık
örneği kullanılmıştır. Balıkların boyları
13.2-21.7 cm, ağırlıkları 23.21-88.19 g arasında dağılım göstermiştir. Çalışmada
kullanılan balıkların ortalama et verimi dişi, erkek ve tüm bireyler
için sırasıyla %72.93±0.514, %71.96 ±1.850
ve %71.77±1.117 olarak tespit edilmiştir. Yapılan kimyasal analizler sonucunda
ortalama ham protein, ham yağ, kuru madde, nem ve ham kül oranları sırasıyla %16.39±0.234,
%13.37±0.088, %32.80±0.465, %67.20±0.465 ve %1.02±0.038 olarak belirlenmiştir.
This study was carried out to determine the meat yield and chemical composition of bluefish (Pomatamus
saltatrix L., 1766) caught in Middle Black Sea. A total of 96 fish samples were used in this study. Total length
and total weight of fishes were in the range of 13.2-21.7 cm, and 23.21-88.19 g respectively. Average meat
yield of blue fish were found as 72.93±0.51%, 71.96 ±1.85% and 71.77±1.12%, for female, male and
female+male respectively. The results of chemical analyses showed that in all fish, mean percentage values of
crude protein, crude fat, dry matter, moisture and crude ash were 16.39±0.23%, 13.37±0.09%, 32.80±0.47%,
67.20±0.47% and 1.02±0.04% respectively.
Subjects | Hydrobiology |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | November 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 13 Issue: 2 |