Akuakültürde üretimi yapılan balık
türlerinin yem değerlendirme değeri, büyüme performansı ve yaşama oranlarının
artırılabilmesi için çeşitli yem katkı maddeleri kullanılmaktadır. Tıbbi
bitkiler de balık sağlığı ve hastalıklarının yönetimi, büyüme ve yaşama
oranının artırılması amacıyla kullanılan yem katkı maddelerinden biridir.
Bu araştırmada önemli bir tıbbi bitki
türü olan Artemisia vulgaris L’
in gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhyncus mykiss L. Walbaum)
büyüme, antioksidan aktivite ve histopatolojik etkinin tespiti amaçlanmıştır. Artemisia
vulgaris L. ortalama ağırlığı 20,48±0.19-20.81±0.04 g olan balıklar için
yeme toz (%0, %0.1, %0.5, %1.0, %2.0) ve etanol ekstraktı (250, 1000 mg/kg)
şeklinde ilave edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre balık yemlerine yapılan A.
vulgaris ilavesi ile final ağırlık, canlı ağırlık artışı, oransal büyüme,
spesifik büyüme oranı, yem dönüşüm oranı (%0.1, %0.5, %1.0, %2.0) ve etanol
ekstrakt gruplarında (250, 1000 mg/kg) artmıştır (P<0.05). En iyi yem
dönüşüm oranı %0.1 ve %1.0 gruplarında olmuştur. Araştırma sonuçlarımızda Artemisia
vulgaris L’ in balıklarda büyüme parametreleri ve antioksidan aktiviteyi
arttırdığı tespit edilmiştir.
In aquaculture, various growth-promoting
additives are commonly added to the diets to improve the nutrient utilization,
growth performance and survival of cultured fish. Also medicinal plants are
dietary supplements which was used improvement of fish health and disease
management and growth and survival promotion.
The objective of this study was to
determine the effects of Artemisia vulgaris L. on the the growth paramaters and antioxidant in rainbow trout
(Oncorhyncus mykiss L.). Artemisia vulgaris L. was incorporated
into the diets of rainbow trout (20.48±0.19-20.81±0.04 g) as powder (0.1%,
0.5%, 1.0%, 2.0%), and ethanol extracts 250, 1000 mg/kg. Results showed that
dietary phytogenic supplementation improved (P<0.05) the final body weight,
weight gain, specific growth rate, feed conversation ratio in compared to 0%
(control)group. Fish that fed diets contained 0.1% and 1.0% of A. vulgaris was
better in feed conversation ratio in compared to 0% (control) and other
concentrations (0.5%, 2.0%, 250 and 1000 mg kg-1). Antioxidant
properties were enhanced in Artemisia vulgaris L. treated groups
compared with the 0%(control) group (P<0.05). These results indicate that Artemisia
vulgaris L. supplementation significantly increased the growth promoter and
antioxidant activity.
Subjects | Hydrobiology |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | November 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 13 Issue: 2 |