Dyneema (UHMwPE) (Ultra High Molecular weight
Polyethylene), yaklaşık 20 yıl kadar önce Hollanda’da polietilenden yüksek
teknolojide üretilmiş bir liftir. Ülkemizde ilk defa Dyneema liflerinden üretilmiş balık
ağları su ürünleri sektöründe
kullanılmaya başlanmıştır. Dyneema lifinin kopma dayanımı, balık ağı yapımında
yaygın olarak kullanılan poliamid (PA) liflerinden iki- üç kat daha fazladır. Ayrıca poliamide göre daha esnek ve özgül
ağırlığının az olmasından dolayı sudan hafiftir. Bu durum ince, yüksek
performanslı ve daha hafif balık ağları gerektiğinde, tercih nedeni
olabileceği düşünülmektedir. Bu amaçla ülkemizde ilk defa Dyneema lifinin balık
ağı sanayinde kullanılma imkanları araştırılmıştır. Dyneema lifinin ip şekline getirilmesi, düğümsüz ağ
makinelerinde örme zorlukları, ip halinde ve örüldükten sonraki kopma
dayanıklılıkları test edilmiştir. Olumlu sonuçlar doğrultusun da balık ağı üretiminde daha kullanışlı, daha dayanıklı bir
lifin kullanılarak maliyetlerin
düşürülmesi ve kullanım kolaylığı sağlanacaktır.
Dyneema (UHMwPE) (Ultra High Molecular weight
Polyethylene) is a branded product manufactured
by the DSM in the Netherlands
about 20 years ago in polietihylene with high-tech. More flexible
and light weight in water due to the
specific gravity of 0.97 than
polyamide. This is thought to be the preferred cause
when fine, high performance and lighter fish nets are needed. For this purpose,
the possibility of using Dyneema in the
fishnet industry for the first time in our country has been investigated. Dyneema has been tested for the twisting of fiber, problems of knotless machine,
breaking force of twine and knot strenght. The breaking force of the
Dyneema twine is 2.48 higher and knot
strength is 1.89 times than that of polyamide (PA) commonly used in fishing and aquaculture. İt will be possible to increase of use and reduce
cost by using of more durable twine in fishnet production.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Hydrobiology |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 14 Issue: 2 |