Year 2020,
Volume: 4 Issue: 1, 45 - 55, 30.08.2020
Salih Gökkür
,
Esra Sınav
References
- Alemdar T. 2008. Küresel Değer Zincirleri İçerisinde Türk Gıda Sektörünün Konumu (Status of Turkish Food Sector within Global Value Chains), VIII. National Agricultural Economics Congress, June 25-26, 2008, pp. 35-45, Bursa.
- Arslan, Ö. 2018. Muş İli Özelinde Doğal Tarım ve Hayvancılığa Dayalı Sürdürülebilir Bir Ekonomik Gelişim (A Sustainable Economic Development Based on Natural Agriculture and Livestock Breeding in Muş Province). Anemon Journal of Social Sciences of Muş Alparslan University, 6(1), pp. 75-91. doi: 10.18506/anemon.344902
- Arslan, S. & Çiçekgil, Z. 2018. Türkiye’de Tarım İlacı Kullanım Durumu ve Kullanım Öngörüsü (Current State and the Projection of Pesticide Use in Turkey). The Journal of Agricultural Economics Researches (JAER) 4 (1), pp. 1-12.
- Aydın B., Özkan E., Aktürk D., Kiracı M.A. & Hurma H. 2016. İyi Tarım Uygulamalarına Yönelik Üretici Görüşlerinin Ekolojik Açıdan Değerlendirilmesi: Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ve Çanakkale İlleri Örneği (Evaluation of Producers’ Aspects on Good Agricultural Practices Ecologically: Kırklareli, Edirne, Tekirdağ and Çanakkale Provinces Samples). Kafkas University Institute of Natural and Applied Science Journal, 9 (1), pp. 12-25.
- Aydın M. & Aydın B. 2018. Gıda Rejimi Çerçevesinde Türkiye’nin Tarımsal Dış Ticareti Üzerine Bir Değerlendirme (An Evaluation on Turkish Agricultural Foreign Trade within the Framework of Food Regime). International Journal of Economics, Business and Politics (UEİP), 2(1), pp. 111-130. doi: 10.29216/ueip.409306
- Aytekin A., Ayaz A. & Tüminçin F. 2019. Intelligent and Natural Agriculture with Industry 4.0. Journal of Bartin Faculty of Forestry, 21 (3), pp. 938-944. doi: 10.24011/barofd.577714
- Bashimov G. & Çiçek, R. 2017. Orta Asya Ülkelerinin Tarım Ürünlerinde Karşılaştırmalı Üstünlüğün Belirlenmesi (Determination of Revealed Comparative Advantage of Central Asia’s Countries in Agricultural Products). Journal of Economic Innovation, 4 (3), pp. 10-21.
- Bayraç H.N. & Yenilmez F. 2005. Türk Tarımının AB Ortak Tarım Politikasına Uyum Çalışmaları ve Olası Ekonomik Etkileri (Adaptation of Turkish Agriculture to Common Agricultural Policy and Possible Economic Effects). Journal of Social Sciences, Eskişehir Osmangazi University, 6(1), pp. 23-42.
- Durmuşkaya S. 2016. Hava Sıcaklıkları ile Borsa Gıda ve İçecek Endeksleri Arasındaki İlişki: BİST Gıda ve İçecek Endeksi Uygulaması (The Relationship Between Weather Condition Reportsand Stock Food and Beverage Indices: An Application for The Food and Beverage Index of Istanbul Stock Exchange), Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies 2/2, pp. 224-238.
- Erçakar M. 2010. Küresel Kriz Öncesi ve Sonrasında Tarım Kesimine Bakış (An Overview to Agriculture Sector Before and After Global Crisis). Journal of Management and Economics Research (The journal was firstly published under the name of 'Akademik Fener'.), 8 (14), pp. 93-104.
- Erdoğan F. & Bayramoğlu Z. 2017. Tarım İşletmelerinde Finne-Kinney Yöntemi ile Risk Analizi (Risk Analysis by Finney-Kinne Method in Agricultural Enterprices). The Journal of Agricultural Economics Researches (JAER), 3 (2), pp. 19-28.
- Erol E.M. 2015. Küreselleşen Dünyada Tarım Ürünlerinin Arz ve Değer Zincirleri Üzerine Bir Değerlendirme (A Consideration on Supply and Value Chain of Agricultural Products in Globalizing World), EU Expertise Thesis, Republic of Turkey Ministry of Food Agriculture and Livestock, Directorate General for European Union And Foreign Relations.
- Ertan A. 2010. Prestijli Tarım Ürünlerinin Pazarlanmasında Kalite ve Coğrafi İşaret Kavramlarının Tutundurulması ve Bu Bağlamda Tarım Satış Kooperatiflerinin Önemi (Promoting the Quality and Geographic Indication Concepts to Sell Prestigious Agricultural Products and in This Concept the Importance of Agricultural Sales Cooperative), Journal of Süleyman Demirel University Institute of Social Sciences, 2 (12), pp. 157-170.
- Eryılmaz G. & Kılıç, O. 2019. Türkiye’nin Organik Fındık Üretimi ve İhracatındaki Gelişmeler (Developments in Organic Hazelnut Production and Export of Turkey). Fırat University Journal of Economic and Administrative Sciences, 3 (1), pp. 41-54.
- Eştürk Ö. & Albayrak N. 2018. Tarım Ürünleri-Gıda Fiyat Artışları ve Enflasyon Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Investigation of The Relationship Between Agricultural Products-Food Price Increases and Inflation). International Journal of Economics and Administrative Studies, IJEAS, 18. EYİ Special Issue, pp. 147-158. doi: 10.18092/ulikidince.353991
- Eti H.S. 2014. Organik Gıdaların Pazarlanması ve Organik Gıdalara Karşı Tüketici Tutum ve Davranışları Analizi (Marketing of Organic Food and Analysis Of Consumer Attitude and Behavior Towards Organic Food). PhD thesis, Namık Kemal University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Agricultural Economics, pp. 1-198, Tekirdağ, Turkey.
- Gökırmaklı Ç. & Bayram M. 2018. Gıda için Gelecek Öngörüleri: Yıl 2050 (Foresights for Future of Food: The Year 2050). Academic Food Journal, 16(3), pp. 351-360, doi: 10.24323/akademik-gida.475396.
- Gökkür S. & Çelik Z. 2016. Meyve ve Sebze Ürünlerinde Küresel Değer Zinciri (The Fruit and Vegetables Global Value Chain). Fruit Science, Vol.:1, Special lssue, pp. 50-55.
- Gunduz O., Ceyhan V., Aslan A. & Bayramoglu Z. 2016. Determinants of Farmers’ Risk Aversion in Apricot Production in Turkey, International Journal of Management and Applied Science (IJMAS) , pp. 149-155, Volume-2, Issue-9.
- Keskin B. & Güneş E. 2019. Gıda ve İçecek Tüketiminde Yeni Trendlerin Değerlendirilmesi (An Evaluation of New Trends in The Food and Beverage Consumption). Turkish Journal of Agricultural Economics, 25 (1) , pp. 27-32. doi: 10.24181/tarekoder.606143
- Koçtürk O.M., Duramaz S. & Eker M. 2013. Uluslararası Sermaye Hareketlerinin Türkiye Açısından Değerlendirilmesi ve Tarım Sektörüne Olan Etkisi (International Capital Movements From Turkey Point of View and Its Impact on Agricultural Sector), Third Sector Social Economic Review, 48, (1) : pp. 1-20.
- Mangır F. & Fidan A. 2017. Grubel-Lloyd Endeksi İle Endüstri-İçi Ticaret Analizi: Tarım Sektörü Türkiye Örneği (Intra-Industry Trade Analysis With Grubel-Lloyd Index: Agricultural Sector, Turkey Case). Karamanoglu Mehmetbey University Journal of Social and Economic Research, 19 (33) , pp. 45-51. doi: 10.18493/kmusekad.400137
- Mert A. & Dağıstan E. 2016. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Ekonomik Önemi (The Economic Importance of Medicinal and Aromatic Plants). 12th National Agricultural Economics Congress with International Participation, Süleyman Demirel University, Faculty of Agriculture, Department of Agricultural Economics, Isparta. Proceedings Book, Volume: 3, pp. 1525-1532.
- Porter M.E. 1985. Competitive Advantage: Creating and Sustaining Superior Performance. pp. 33-43, Free Press, New York.
- Tay Bayramoğlu Y. & Koç Yurtkur Y. 2015. Türkiye’de Gıda ve Tarımsal Ürün Fiyatlarını Uluslararası Belirleyicileri (International Factors on Food and Agricultural Price Determinations in Turkey), Anadolu University Journal of Social Sciences, 15 (2) , pp. 63-73. doi: 10.18037/ausbd.84248
- Tunçer M. & Günay H.F. 2017. Türkiye’de Tarıma Yönelik Desteklerin Avrupa Birliği Perspektifinden Değerlendirilmesi (Evaluation of Supports for Agriculture in Turkey from The European Union Perspective), Eurasian Journal of Researches in Social and Economics, 4 (8), pp. 15-30.
- Yılmaz S., Yılmaz İ. 2017. Avrupa Birliği Sürecinde Gıda Sektöründe İzlenebilirlik ve Türkiye Uygulamaları (Traceability and Turkey’s Regulations in Agricultural Sector in EU Process). Nevsehir Journal of Science and Technology, Volume:6 ICAFOF Special Issue, pp. 243-253. doi: 10.17100/nevbiltek.334540
Sustainable Agriculture and New Food Marketing Management System
Year 2020,
Volume: 4 Issue: 1, 45 - 55, 30.08.2020
Salih Gökkür
,
Esra Sınav
Abstract
Food security is a global problem. Unforeseen problems such as infrastructure problems in agricultural areas, income uncertainty in these areas, climate change, population growth and change in eating habits and reduction of agricultural land threaten food security.Sustainable agriculture is the whole of the production activities that human beings carry out to access the food they need in order to survive. In order to achieve this, a new food marketing management system is needed. The food marketing management system is part of the value chain. Value chain includes all pre-harvest and post-harvest activities in agricultural products. For success in the food marketing management system, all activities in the value chain must be evaluated together. In this study, the components that a new food marketing management system to be prepared in agriculture should contain.
References
- Alemdar T. 2008. Küresel Değer Zincirleri İçerisinde Türk Gıda Sektörünün Konumu (Status of Turkish Food Sector within Global Value Chains), VIII. National Agricultural Economics Congress, June 25-26, 2008, pp. 35-45, Bursa.
- Arslan, Ö. 2018. Muş İli Özelinde Doğal Tarım ve Hayvancılığa Dayalı Sürdürülebilir Bir Ekonomik Gelişim (A Sustainable Economic Development Based on Natural Agriculture and Livestock Breeding in Muş Province). Anemon Journal of Social Sciences of Muş Alparslan University, 6(1), pp. 75-91. doi: 10.18506/anemon.344902
- Arslan, S. & Çiçekgil, Z. 2018. Türkiye’de Tarım İlacı Kullanım Durumu ve Kullanım Öngörüsü (Current State and the Projection of Pesticide Use in Turkey). The Journal of Agricultural Economics Researches (JAER) 4 (1), pp. 1-12.
- Aydın B., Özkan E., Aktürk D., Kiracı M.A. & Hurma H. 2016. İyi Tarım Uygulamalarına Yönelik Üretici Görüşlerinin Ekolojik Açıdan Değerlendirilmesi: Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ve Çanakkale İlleri Örneği (Evaluation of Producers’ Aspects on Good Agricultural Practices Ecologically: Kırklareli, Edirne, Tekirdağ and Çanakkale Provinces Samples). Kafkas University Institute of Natural and Applied Science Journal, 9 (1), pp. 12-25.
- Aydın M. & Aydın B. 2018. Gıda Rejimi Çerçevesinde Türkiye’nin Tarımsal Dış Ticareti Üzerine Bir Değerlendirme (An Evaluation on Turkish Agricultural Foreign Trade within the Framework of Food Regime). International Journal of Economics, Business and Politics (UEİP), 2(1), pp. 111-130. doi: 10.29216/ueip.409306
- Aytekin A., Ayaz A. & Tüminçin F. 2019. Intelligent and Natural Agriculture with Industry 4.0. Journal of Bartin Faculty of Forestry, 21 (3), pp. 938-944. doi: 10.24011/barofd.577714
- Bashimov G. & Çiçek, R. 2017. Orta Asya Ülkelerinin Tarım Ürünlerinde Karşılaştırmalı Üstünlüğün Belirlenmesi (Determination of Revealed Comparative Advantage of Central Asia’s Countries in Agricultural Products). Journal of Economic Innovation, 4 (3), pp. 10-21.
- Bayraç H.N. & Yenilmez F. 2005. Türk Tarımının AB Ortak Tarım Politikasına Uyum Çalışmaları ve Olası Ekonomik Etkileri (Adaptation of Turkish Agriculture to Common Agricultural Policy and Possible Economic Effects). Journal of Social Sciences, Eskişehir Osmangazi University, 6(1), pp. 23-42.
- Durmuşkaya S. 2016. Hava Sıcaklıkları ile Borsa Gıda ve İçecek Endeksleri Arasındaki İlişki: BİST Gıda ve İçecek Endeksi Uygulaması (The Relationship Between Weather Condition Reportsand Stock Food and Beverage Indices: An Application for The Food and Beverage Index of Istanbul Stock Exchange), Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies 2/2, pp. 224-238.
- Erçakar M. 2010. Küresel Kriz Öncesi ve Sonrasında Tarım Kesimine Bakış (An Overview to Agriculture Sector Before and After Global Crisis). Journal of Management and Economics Research (The journal was firstly published under the name of 'Akademik Fener'.), 8 (14), pp. 93-104.
- Erdoğan F. & Bayramoğlu Z. 2017. Tarım İşletmelerinde Finne-Kinney Yöntemi ile Risk Analizi (Risk Analysis by Finney-Kinne Method in Agricultural Enterprices). The Journal of Agricultural Economics Researches (JAER), 3 (2), pp. 19-28.
- Erol E.M. 2015. Küreselleşen Dünyada Tarım Ürünlerinin Arz ve Değer Zincirleri Üzerine Bir Değerlendirme (A Consideration on Supply and Value Chain of Agricultural Products in Globalizing World), EU Expertise Thesis, Republic of Turkey Ministry of Food Agriculture and Livestock, Directorate General for European Union And Foreign Relations.
- Ertan A. 2010. Prestijli Tarım Ürünlerinin Pazarlanmasında Kalite ve Coğrafi İşaret Kavramlarının Tutundurulması ve Bu Bağlamda Tarım Satış Kooperatiflerinin Önemi (Promoting the Quality and Geographic Indication Concepts to Sell Prestigious Agricultural Products and in This Concept the Importance of Agricultural Sales Cooperative), Journal of Süleyman Demirel University Institute of Social Sciences, 2 (12), pp. 157-170.
- Eryılmaz G. & Kılıç, O. 2019. Türkiye’nin Organik Fındık Üretimi ve İhracatındaki Gelişmeler (Developments in Organic Hazelnut Production and Export of Turkey). Fırat University Journal of Economic and Administrative Sciences, 3 (1), pp. 41-54.
- Eştürk Ö. & Albayrak N. 2018. Tarım Ürünleri-Gıda Fiyat Artışları ve Enflasyon Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Investigation of The Relationship Between Agricultural Products-Food Price Increases and Inflation). International Journal of Economics and Administrative Studies, IJEAS, 18. EYİ Special Issue, pp. 147-158. doi: 10.18092/ulikidince.353991
- Eti H.S. 2014. Organik Gıdaların Pazarlanması ve Organik Gıdalara Karşı Tüketici Tutum ve Davranışları Analizi (Marketing of Organic Food and Analysis Of Consumer Attitude and Behavior Towards Organic Food). PhD thesis, Namık Kemal University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Agricultural Economics, pp. 1-198, Tekirdağ, Turkey.
- Gökırmaklı Ç. & Bayram M. 2018. Gıda için Gelecek Öngörüleri: Yıl 2050 (Foresights for Future of Food: The Year 2050). Academic Food Journal, 16(3), pp. 351-360, doi: 10.24323/akademik-gida.475396.
- Gökkür S. & Çelik Z. 2016. Meyve ve Sebze Ürünlerinde Küresel Değer Zinciri (The Fruit and Vegetables Global Value Chain). Fruit Science, Vol.:1, Special lssue, pp. 50-55.
- Gunduz O., Ceyhan V., Aslan A. & Bayramoglu Z. 2016. Determinants of Farmers’ Risk Aversion in Apricot Production in Turkey, International Journal of Management and Applied Science (IJMAS) , pp. 149-155, Volume-2, Issue-9.
- Keskin B. & Güneş E. 2019. Gıda ve İçecek Tüketiminde Yeni Trendlerin Değerlendirilmesi (An Evaluation of New Trends in The Food and Beverage Consumption). Turkish Journal of Agricultural Economics, 25 (1) , pp. 27-32. doi: 10.24181/tarekoder.606143
- Koçtürk O.M., Duramaz S. & Eker M. 2013. Uluslararası Sermaye Hareketlerinin Türkiye Açısından Değerlendirilmesi ve Tarım Sektörüne Olan Etkisi (International Capital Movements From Turkey Point of View and Its Impact on Agricultural Sector), Third Sector Social Economic Review, 48, (1) : pp. 1-20.
- Mangır F. & Fidan A. 2017. Grubel-Lloyd Endeksi İle Endüstri-İçi Ticaret Analizi: Tarım Sektörü Türkiye Örneği (Intra-Industry Trade Analysis With Grubel-Lloyd Index: Agricultural Sector, Turkey Case). Karamanoglu Mehmetbey University Journal of Social and Economic Research, 19 (33) , pp. 45-51. doi: 10.18493/kmusekad.400137
- Mert A. & Dağıstan E. 2016. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Ekonomik Önemi (The Economic Importance of Medicinal and Aromatic Plants). 12th National Agricultural Economics Congress with International Participation, Süleyman Demirel University, Faculty of Agriculture, Department of Agricultural Economics, Isparta. Proceedings Book, Volume: 3, pp. 1525-1532.
- Porter M.E. 1985. Competitive Advantage: Creating and Sustaining Superior Performance. pp. 33-43, Free Press, New York.
- Tay Bayramoğlu Y. & Koç Yurtkur Y. 2015. Türkiye’de Gıda ve Tarımsal Ürün Fiyatlarını Uluslararası Belirleyicileri (International Factors on Food and Agricultural Price Determinations in Turkey), Anadolu University Journal of Social Sciences, 15 (2) , pp. 63-73. doi: 10.18037/ausbd.84248
- Tunçer M. & Günay H.F. 2017. Türkiye’de Tarıma Yönelik Desteklerin Avrupa Birliği Perspektifinden Değerlendirilmesi (Evaluation of Supports for Agriculture in Turkey from The European Union Perspective), Eurasian Journal of Researches in Social and Economics, 4 (8), pp. 15-30.
- Yılmaz S., Yılmaz İ. 2017. Avrupa Birliği Sürecinde Gıda Sektöründe İzlenebilirlik ve Türkiye Uygulamaları (Traceability and Turkey’s Regulations in Agricultural Sector in EU Process). Nevsehir Journal of Science and Technology, Volume:6 ICAFOF Special Issue, pp. 243-253. doi: 10.17100/nevbiltek.334540