Araştırma Makalesi

Farklı Disiplinlerde "Yer Tutucu" Terimi ve Dilbilimsel Bir Kavram Olarak Kullanımı

Cilt: 12 Sayı: 3 29 Aralık 2024
PDF İndir
EN TR

Farklı Disiplinlerde "Yer Tutucu" Terimi ve Dilbilimsel Bir Kavram Olarak Kullanımı

Öz

Türkçe alanyazında “yer tutucu” çok sayıda bilimsel disiplinde kullanılmış bir terimdir. Bilimin doğası gereği bir terim başka bir disipline aktarılabilir, anlamı değiştirilerek farklı kavramları karşılamak üzere kullanılabilir. Yer tutucu terimi de böyle bir özellik sergilemekte, kendisine birbirinden bağımsız alanlarda yer bulmaktadır. Türkçe dilbilim alanında bu terimin yeni yeni kullanılmaya başladığı görülür. Batı alanyazınında “placeholder” olarak geçen ve nispeten bu biçimde yerleşikleşen terim Türkçe alanyazına “yer tutucu” olarak aktarılmış ve bu şekilde kullanılmaya başlamıştır. Unutulan, hatırlanamayan veya adı hiç bilinmeyen bir varlığın adı yerine kullanılan sözleri ifade edebileceği gibi gereksiz bulunan, değersiz görülen, adı söylenmek istenmeyen, söylemekten kaçınılan varlıkların adı yerine geçen sözler de bu terimin kapsamında değerlendirilebilir. Daha çok anlık konuşmada görülmekte olup nispeten geçici kullanımlar olduğundan edimsel bir özellik sergiledikleri söylenebilir. Çalışma bu sözlerin neler olduğundan çok bu sözleri adlandırmak için oluşturulan yer tutucu terimine odaklanmakta, bir dilbilimi kavramı olarak onu izah etmeye çalışmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akal, T., 2014a. Processing of Turkish complex sentences with wh-phrases. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Danışman: Nalan Büyükkantarcıoğlu, 286 s., Ankara.
  2. Akal, T., 2014b. Eye-tracking analysis on the processing of Turkish complex sentences with wh-phrases. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 31(1): 1-22.
  3. Akbulut, U., 2009. Dijital ortamda sanal gerçeklik fotoğraf tekniğinin yeri ve önemi. Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Erol Bulut, 85 s., İstanbul:
  4. Akkuş, M., 2019. Bireyselleşme/özerkleşme istenci üzerinden 19. yüzyıl Osmanlı modernleşmesi. Bilkent Üniversitesi Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Mehmet Kalpaklı, 310 s., Ankara.
  5. Albayrak, F., 2023. İşletim sistemleri. http://muhaz.org/pars_docs/refs/141/140791/140791.pdf (Erişim tarihi: 21.08.2024).
  6. Alsadi, M., Akadal, E., Çelik S., Erol, Ç.S., Gülseçen, S. 2018. Bir web sayfası bileşenlerinin yerleşiminin kısa süreli hafıza kapasitesi üzerine etkisi. Sayfa: 167-173, XIX. Akademik Bilişim Konferansı, Bilgi Kitabevi, Aksaray.
  7. Amiridze, N., 2010. Placeholder verbs in Modern Georgian, Fillers, Pauses and Placeholders, Editörs: Nino Amiridze, Boyd H. Davis, Margaret Maclagan, Amsterdam/Philadelphia: John Benjamins Publishing Company.
  8. Arslan, İ., 2019. Python ile Veri Bilimi. Pusula Yayıncılık, İstanbul.