BibTex RIS Cite

-

Year 2013, Volume: 1 Issue: 2, 95 - 113, 20.08.2013

Abstract

Turkish people live in touch with nature. As from the first time that we can establish with written sources, Turkish people transport every planet or animal, every colour or every shape in nature, sometimes as a single word sometimes as intircate construction to vocabulary. This article aims to establish the place of the word “snake” in idiom, adage and vocabulary. Vocabularies of some historical written works and many Turkish dialects are scaned. Usages about “snake” are established and dealed according to usage in language, place in world of notion, shapes in vocabulary and meaning. Determination of vocabulary richness has importance in the sense of our language, our socio-cultural inheritance, our life effects abouts vocabulay and demonstration our life style. The words that established and inspected demonstrate us the understanding about snake all around the Turkish world and construction arising from socio-cultural life style are the same.

Terim Dünyamızda Yılan: Kavram, Anlam ve Yapı Bakımından

Year 2013, Volume: 1 Issue: 2, 95 - 113, 20.08.2013

Abstract

Tabiatla iç içe yaşayan Türk insanı, tabiattaki her bitki veya hayvanı, rengi ya da şekilleri, söz varlığına bazen tek bir sözcük bazen de daha karmaşık dil yapılarıyla taşımıştır. Bizler bu söz varlığını, yazılı kaynaklarla da tespit edebildiğimiz ilk dönemlerden itibaren  takip etmekteyiz. Yazı, €œYılan€la ilgili olarak kullandığımız sözlerin bir çok Türk topluluğunda da bulunduğundan hareketle €œyılan€ kelimesinin deyim, atasözü ve söz varlığı içindeki yerini tespit etme amacını taşımaktadır.

Yazıda tarihî dönemdeki eserlerden bazıları ile günümüz Türk lehçelerinden pek çoğunun söz hazinesi taranmış, €œyılan€la ilgili kullanımlar tespit edilmiş ve dildeki kullanılışına, kavram dünyasındaki yerine, anlamına ve söz dağarcığındaki şekillerine göre ele alınarak bir sonucu ulaşılmaya çalışılmıştır.

Yaşadığımız, göçtüğümüz farklı coğrafyalarla ilgili olarak ardımızda kalan söz zenginliğinin tespit edilmesi dilimiz açısından da, bıraktığımız sosyo-kültürel miras ve söz varlığı konusundaki etkilerimiz açısından da, kendi hayat tarzımızı göstermesi açısından da büyük önem arz etmektedir.

Tespit edilip incelenen sözler, Türk dünyasının tamamında yılan çevresindeki anlayış ve sosyo-kültürel hayat tarzından kaynaklanan yapının aynı olduğunu göstermektedir.

 

Anahtar Kelimeler: Yılan ve yılanla ilgili söz varlığı, sosyo-kültürel hayat tarzı,  Türk lehçeleri ve Türkçe.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Nergis Biray

Publication Date August 20, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Biray, N. (2013). Terim Dünyamızda Yılan: Kavram, Anlam ve Yapı Bakımından. Avrasya Terim Dergisi, 1(2), 95-113.



ISSN: 2147-7507 

Avrasya Terim Dergisi