Urtica dioica (ısırgan otu) bitkisi endüstride, kozmetikte ve tıp alanında yaygın kullanıma sahip olup uzun zamandır halk tarafından fitoterapatik uygulamalarda kullanılmaktadır. Ekonomik potansiyeli olmasına rağmen hala kültürü yapılmayıp yabani olarak tüketilmektedir. Bu çalışmada, farklı yöntemlerle elde edilen ısırgan ekstraktlarının, antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerinin yanı sıra eksraktların yağ içeriği GC-MS ile analiz edilmiştir. GC-MS analizi sonucunda 12 farklı yağ asidi belirlenmiştir. Isırgan otu ekstraktlarının başlıca yağ asidi bileşenlerini linoleik asit (%61.40), oleik asit (%14.66) ve palmitik asit (%10.42) oluşturmaktadır. Ultrasonik banyonun, fermentasyon ve su ile kaynatma yöntemlerine nazaran ekstraktların biyoaktif içeriklerini ortaya çıkarmada daha etkili olduğu görülmüştür. USB ileelde edilen bitki ekstraktlarının toplam fenolik madde değeri 13.26 mg g-1, toplam flavonoid miktarı 3.07 mg g-1, FRAP değeri 21.53 µg g-1 ve DPPH değeri 6.20 mg g-1 bulunmuştur. Antimikrobiyal aktivite sonuçlarına göre, etanol ekstraktı, suyla yapılan ekstraktlara göre bakteriler üzerine daha iyi bir inhibisyon etki gösterirken ekstraktların hiçbiri Candida albicans’a karşı etkinlik göstermemiştir.
Urtica dioica (ısırgan otu) bitkisi endüstride, kozmetikte ve tıp alanında yaygın kullanıma sahip olup uzun zamandır halk tarafından fitoterapatik uygulamalarda kullanılmaktadır. Ekonomik potansiyeli olmasına rağmen hala kültürü yapılmayıp yabani olarak tüketilmektedir. Bu çalışmada, farklı yöntemlerle elde edilen ısırgan ekstraktlarının, antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerinin yanı sıra eksraktların yağ içeriği GC-MS ile analiz edilmiştir. GC-MS analizi sonucunda 12 farklı yağ asidi belirlenmiştir. Isırgan otu ekstraktlarının başlıca yağ asidi bileşenlerini linoleik asit (%61.40), oleik asit (%14.66) ve palmitik asit (%10.42) oluşturmaktadır. Ultrasonik banyonun, fermentasyon ve su ile kaynatma yöntemlerine nazaran ekstraktların biyoaktif içeriklerini ortaya çıkarmada daha etkili olduğu görülmüştür. USB ileelde edilen bitki ekstraktlarının toplam fenolik madde değeri 13.26 mg g-1, toplam flavonoid miktarı 3.07 mg g-1, FRAP değeri 21.53 µg g-1 ve DPPH değeri 6.20 mg g-1 bulunmuştur. Antimikrobiyal aktivite sonuçlarına göre, etanol ekstraktı, suyla yapılan ekstraktlara göre bakteriler üzerine daha iyi bir inhibisyon etki gösterirken ekstraktların hiçbiri Candida albicans’a karşı etkinlik göstermemiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2020 |
Acceptance Date | December 6, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 3 Issue: (Suppl 1) |