Zeytinyağı üretimi sonrası oluşan ve arıtılmadan alıcı ortamlara deşarj edilmesinin ciddi çevresel tehlikelere sebep olabileceği bilinen atıksuyun, ülkemizde uygulanan yaygın bir arıtma metodu bulunmamaktadır. Zeytin karasuyu olarak adlandıran bu atıksu yüksek miktarda organik madde, yağ-gres ve fenolik maddeler içermektedir. Yoğun kirlilik yüküne sahip olan atıksuyun alıcı ortamlara ya da kanala deşarj edilebilecek kadar arıtılması tek kademeli arıtma yöntemleriyle mümkün olamamaktadır. Bu çalışmada zeytin karasuyunun arıtımında iki farklı ön arıtma (asitle parçalama ve kireçle çöktürme) uygulanmış ve elde edilen giderme verimleri değerlendirilmiştir. Ön arıtma çalışmaları sonucunda kireç ile çöktürme (pH 12,5) uygulamasının, asit kullanılarak (pH’ın 2’nin altına düşürülmesi) yapılan parçalama işleminden daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Kireç ile ön çöktürme yöntemi uygulandığında KOİ, yağ-gres, TOK ve fenolik maddelerin giderim verimleri sırasıyla %52, %99,7, %42 ve %13 olarak ve asit ile parçalanma yöntemi uygulandığında ise %43, %89, %30, %0,3 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak zeytin karasuyuna kireçle çöktürme ön arıtma işleminin ardından uygulanacak olan nihai arıtma yöntemlerinin daha başarılı giderme verimleri elde edilmesine sebep olabileceği belirlenmiştir.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi BAP
NKUBAP.06.YL.20.248
Bu çalışma Cemre Nur Balcı’nın yüksek lisans tez çalışmasının bir bölümünden olup, NKÜBAP tarafından NKUBAP.06.YL.20.248 numaralı proje ile desteklenmiştir.
There is no common method applied in our country for the treatment of wastewater, which is formed after olive oil production and is known to cause serious environmental hazards if it is discharged to receiving environments without treatment. This wastewater, which is called olive black water, contains high amounts of organic substances, oil-grease and phenolic substances. The discharge of this wastewater into the environment without treatment creates a great danger. In this study, two different pre-treatments (acid cracking and lime precipitation) were applied in the treatment of olive mill wastewater and the obtained removal efficiencies were evaluated. As a result of the pre-treatment studies, it has been determined that the precipitation with lime (pH 12.5) is more successful than the crushing using acid (reducing the pH below 2). When the lime precipitation method is applied, the removal efficiencies of COD, oil-grease, TOC and phenolic substances are 52%, 99.7%, 42%, 13%, respectively and when the acid degradation method was applied, there were determined as 43%, 89%, 30%, 0.3%. As a result, it is thought that the use of the final treatment methods to be applied after the pre-treatment of olive mill wastewater with lime precipitation may lead to more successful removal efficiencies.
NKUBAP.06.YL.20.248
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | NKUBAP.06.YL.20.248 |
Early Pub Date | December 28, 2021 |
Publication Date | December 30, 2021 |
Submission Date | December 6, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 4 Issue: 2 |