This study aims to determine the views and expectations of the nursing academics about professional development programmes to improve educational quality in higher education. The study has a qualitative research feature and it is designed as a holistic single case study. The study group consisted of 25 academics in the nursing education departments of higher education institutions and are determined by a simple random sampling method. A semi-structured interview form including mainly open-ended questions and close-ended was used as the data collection instrument. The data was analysed via content analysis and basic descriptive statistics. It was determined the academics thought that Professional Development Programs should have aimed to enable participants gain knowledge/skills about different methods/techniques, classroom management, measurement and evaluation, distance education, effective communicate, and continuous improvement. They explained views about the content in line with the aims they declared. They indicated active participation of the learners should be enacted and extra importance should be given to the time, the place and the instructor for effective teaching/learning process. Lastly, they uttered their belief about the necessity of evaluation after such programs. This study will facilitate and guide the development of the Professional Development Program to be held in the field of nursing. Conducting similar studies on the subject will increase the effectiveness of Professional Development Programs and the quality levels of teaching/learning quality in higher education.
nursing academics nursing education professional development program educational quality in higher education
Bu araştırma, hemşirelik eğitimi alanındaki akademisyenlerin yükseköğretimde eğitimin kalitesini artırmak aracı olarak mesleki gelişim programlarına ilişkin görüş ve beklentilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nitel araştırma özelliğine sahiptir ve bütüncül tek durum çalışması olarak tasarlanmıştır. Çalışma grubu, çeşitli yükseköğretim kurumlarının hemşirelik bölümlerinde görev yapan basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenmiş 25 akademisyenden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak ağırlıklı olarak açık uçlu ve bir kapalı uçlu sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veriler, içerik analizi ve temel betimsel istatistikler yoluyla analiz edilmiştir. Akademisyenlere göre mesleki gelişim programlarının amaçları; onların farklı yöntem / teknikler, sınıf yönetimi, ölçme ve değerlendirme, uzaktan eğitim, etkili iletişim ve sürekli iyileştirme hakkında bilgi / beceri kazanmalarını sağlamak olmalıdır. Akademisyenler, içerikle ilgili görüşlerini ise ifade ettikleri amaçlarla uyumlu şekilde açıklamıştır. Akademisyenler, eğitim sürecinin etkili olabilmesi için katılımcıların aktif katılımının sağlanması ve zamana, yere, eğitmene daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Son olarak, bu tür programlardan sonra değerlendirmenin gerekliliği konusundaki inançlarını dile getirmişlerdir. Bu araştırmanın sonuçları, hemşirelik alanında Mesleki Gelişim Programının geliştirilmesine yön verecek ve süreci kolaylaştıracak niteliktedir. Konuyla ilgili benzer çalışmaların yapılması Mesleki Gelişim Programlarının etkililiğini artıracak ve yükseköğretimde beklenen eğitim kalitesi düzeylerine ulaşılmasına katkıda bulunacaktır.
Anahtar Kelimeler: Hemşirelik alanındaki akademisyenler, hemşirelik eğitimi, mesleki gelişim programı, yükseköğretimde eğitimde kalite.
Hemşirelik alanındaki akademisyenler hemşirelik eğitimi mesleki gelişim programı yükseköğretimde eğitimde kalite.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Other Fields of Education |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2022 |
Acceptance Date | April 2, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 3 Issue: 2 |
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 Unported License .