BibTex RIS Cite
Year 2015, Volume: 1 Issue: 2, 56 - 64, 01.07.2015

Abstract

References

  • Akçin A (1988). Yemeklik Dane Baklagiller. Selçuk Üniversitesi Yayınları: 43, Ziraat Fakültesi Yayınları: 8, Konya.
  • Alan Ö and Geren H (2012). Bezelye’de (Pisum sativum L.) farklı ekim zamanlarının tane verimi ve diğer bazı tarımsal özellikler üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 49 (2): 127-134.
  • Bhatt M and Chanda SV (2003). Prediction of leaf area in Phaseolus vulgaris by nondestructive method. Bulg J Plant Physiol 29 (1-2): 96-100.
  • Brown JS (1991) Principal component and cluster analysis of cotton cultivar variability a cross the U.S. cotton belt. Crop Sci. 31: 915-922.
  • Demirci G and Ünver S (2005). Ankara koşullarında bezelyede (Pisum sativum L.) farklı ekim zamanlarının verim ve verim öğelerine etkileri. Anadolu J of AARI 15 (1): 49-60.
  • FAOSTAT (2012). http://faostat.fao.org/site/567/ DesktopDefault.aspx?PageID=567#ancor. Accessed 30 October 2013.
  • Garnier E, Shipley B, Roumet C and Laurent G (2001). A standardized protocol for the determination of specific leaf area and leaf dry matter content. Functional Ecology 15: 688-695.
  • Gülümser A, Seyis F and Bozoğlu H (1994). Samsun ekolojik şartlarında kışlık ve yazlık olarak ekilen bezelye çeşitlerinin konservecilik özellikleri ile tane veriminin tespiti. E.Ü.Z.F. Tarla Bitkileri Bölümü Tarla Bitkileri Bilim Derneği TUBİTAK ve ÜSİGEM. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-29 Nisan 1994 Cilt I Agronomi Bildirileri, İzmir, 87-90.
  • Gülümser A, Bozoğlu H and Peşken E (2008). Yemeklik Baklagiller. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı No:27, 2. Baskı, Samsun.
  • Karayel R and Bozoğlu H (2008). Türkiye’nin farklı bölgelerinden toplanan yerel bezelye polulasyonunun bazı agronomik özellikleri. OMÜ Zir Fak Dergisi 23 (1): 32-38.
  • Karayel R and Bozoğlu H (2009). Bezelye (Pisum sativum L.) genotiplerinde korelasyon ve path analizi. Türkiye VIII. Tarla Bitkileri Kongresi, Cilt II, Poster Bildiriler, 19-22 Ekim 2009, Hatay. 712-716.
  • Kaya M (2000). Winner bezelye (Pisum sativum L.) çeşidinde farklı aşılama yöntemleri, azotlu gübre dozları ile ekim zamanlarının verim ve verim öğelerine etkisi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Mohammadi SA and Prasanna BM (2003). Analysis of genetic diversity in crop plants-salient statistical tools and considerations. Crop Science 43: 1235-1248
  • Öz M and Karasu A (2010). Bazı bezelye (Pisum sativum L.) çeşitlerinin tohum verimi ve verim kompenentlerinin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5 (1): 44-49.
  • Perez MD, Chambers SJ, Bacon JR, Lambert N, Hedley CL and Wang TL (1993). Seed protein content and composition of near-isogenic and induced mutant pea lines. Seed Science Research 3: 187-194.
  • Rencher AC (1995). Methods of Multivariate Analysis. John Willey&Sons Inc.
  • Sözen Ö, Özçelik H and Bozoğlu H (2013). Determination of morphological variability at domestic bean (Phaseolus vulgaris L.) populations collected from west black sea region. Soil-Water Journal 2(2): 1543-1552.
  • Timuroğlu KA, Genç A and Altınok S (2004). Ankara koşullarında yem bezelyesi hatlarında yem ve tane verimleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 10(4): 457-461.
  • Tiwari SK, Sing HL, Kumar R, Nigam HK and Singh AP (2001). Apostportem of selection parameters in pea (Pisum sativum L.). Research on Crops 2(2): 237- 242.
  • Toğay N, Toğay Y, Erman M and Yıldırım B (2006). Kışlık iki bezelye hattı (Pisum sativum ssp. arvense L.)’nda farklı bitki sıklıklarının bazı tarımsal özellikler üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.) 16 (2): 97-103.
  • URL (2003). Protokol for Ditsinctness, Uniformity and Stability Tests, Pea (Pisum sativum L. sensu lato), Europan Union, Communıty Plant Variety Office.

Determination of morphological variability of local pea genotypes

Year 2015, Volume: 1 Issue: 2, 56 - 64, 01.07.2015

Abstract

This study was conducted to determine morphological variability of 40 pea genotypes obtained from Plant Gene Bank of Aegean Agricultural Research Institute and collected from five districts of Black Sea Region and divided according to seed colour and shape. Genotypes were sowed in the field area of Agricultural Faculty of Ondokuz Mayıs University in the autumn rearing period. 45 different traits were observed taking into account the list for identification suggested by UPOV and EU-CPVO. Principal Component Analysis (PCA) was done in order to determine morphological variability. 13 principal component axis were obtained by the analysis. These components represented 85.61% of total variation among genotypes. Eigen value of the first 13 principal components ranged between 1.12-7.60 and 41.97% of the variation was explained. Properties of seed coat colour and leaf colour on the varieties with anthocyanin at the second main component axis and characteristics of dry leaf weight, dry stem weight, dry leaf / dry stem ratio at the third main component have larger values than ±0.3. As the eigen value of the genotypes was greater than 1, dendrogram was created by using Cluster analysis. Genotypes could be clustered in 8 groups based on Cluster analysis. Group A was found to be having the most genotypes with 14 numbers in these 8 groups. In this study it was determined that plant height varied between 57.5173.2 cm, branch number per plant 1.4-7.8, pod number per plant 10.6-43.0, pod length 4.9-9.9 cm, seed number per pod 4.0-7.6, seed yield per plant 5.3-30.0 g, 100 seed weight 10.3- 36.4 g and crude protein rate 16.3-23.6 %. The range of variation in observed traits suggested the usability of the genotypes in the variety development and breeding studies

References

  • Akçin A (1988). Yemeklik Dane Baklagiller. Selçuk Üniversitesi Yayınları: 43, Ziraat Fakültesi Yayınları: 8, Konya.
  • Alan Ö and Geren H (2012). Bezelye’de (Pisum sativum L.) farklı ekim zamanlarının tane verimi ve diğer bazı tarımsal özellikler üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 49 (2): 127-134.
  • Bhatt M and Chanda SV (2003). Prediction of leaf area in Phaseolus vulgaris by nondestructive method. Bulg J Plant Physiol 29 (1-2): 96-100.
  • Brown JS (1991) Principal component and cluster analysis of cotton cultivar variability a cross the U.S. cotton belt. Crop Sci. 31: 915-922.
  • Demirci G and Ünver S (2005). Ankara koşullarında bezelyede (Pisum sativum L.) farklı ekim zamanlarının verim ve verim öğelerine etkileri. Anadolu J of AARI 15 (1): 49-60.
  • FAOSTAT (2012). http://faostat.fao.org/site/567/ DesktopDefault.aspx?PageID=567#ancor. Accessed 30 October 2013.
  • Garnier E, Shipley B, Roumet C and Laurent G (2001). A standardized protocol for the determination of specific leaf area and leaf dry matter content. Functional Ecology 15: 688-695.
  • Gülümser A, Seyis F and Bozoğlu H (1994). Samsun ekolojik şartlarında kışlık ve yazlık olarak ekilen bezelye çeşitlerinin konservecilik özellikleri ile tane veriminin tespiti. E.Ü.Z.F. Tarla Bitkileri Bölümü Tarla Bitkileri Bilim Derneği TUBİTAK ve ÜSİGEM. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-29 Nisan 1994 Cilt I Agronomi Bildirileri, İzmir, 87-90.
  • Gülümser A, Bozoğlu H and Peşken E (2008). Yemeklik Baklagiller. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı No:27, 2. Baskı, Samsun.
  • Karayel R and Bozoğlu H (2008). Türkiye’nin farklı bölgelerinden toplanan yerel bezelye polulasyonunun bazı agronomik özellikleri. OMÜ Zir Fak Dergisi 23 (1): 32-38.
  • Karayel R and Bozoğlu H (2009). Bezelye (Pisum sativum L.) genotiplerinde korelasyon ve path analizi. Türkiye VIII. Tarla Bitkileri Kongresi, Cilt II, Poster Bildiriler, 19-22 Ekim 2009, Hatay. 712-716.
  • Kaya M (2000). Winner bezelye (Pisum sativum L.) çeşidinde farklı aşılama yöntemleri, azotlu gübre dozları ile ekim zamanlarının verim ve verim öğelerine etkisi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Mohammadi SA and Prasanna BM (2003). Analysis of genetic diversity in crop plants-salient statistical tools and considerations. Crop Science 43: 1235-1248
  • Öz M and Karasu A (2010). Bazı bezelye (Pisum sativum L.) çeşitlerinin tohum verimi ve verim kompenentlerinin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5 (1): 44-49.
  • Perez MD, Chambers SJ, Bacon JR, Lambert N, Hedley CL and Wang TL (1993). Seed protein content and composition of near-isogenic and induced mutant pea lines. Seed Science Research 3: 187-194.
  • Rencher AC (1995). Methods of Multivariate Analysis. John Willey&Sons Inc.
  • Sözen Ö, Özçelik H and Bozoğlu H (2013). Determination of morphological variability at domestic bean (Phaseolus vulgaris L.) populations collected from west black sea region. Soil-Water Journal 2(2): 1543-1552.
  • Timuroğlu KA, Genç A and Altınok S (2004). Ankara koşullarında yem bezelyesi hatlarında yem ve tane verimleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 10(4): 457-461.
  • Tiwari SK, Sing HL, Kumar R, Nigam HK and Singh AP (2001). Apostportem of selection parameters in pea (Pisum sativum L.). Research on Crops 2(2): 237- 242.
  • Toğay N, Toğay Y, Erman M and Yıldırım B (2006). Kışlık iki bezelye hattı (Pisum sativum ssp. arvense L.)’nda farklı bitki sıklıklarının bazı tarımsal özellikler üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.) 16 (2): 97-103.
  • URL (2003). Protokol for Ditsinctness, Uniformity and Stability Tests, Pea (Pisum sativum L. sensu lato), Europan Union, Communıty Plant Variety Office.
There are 20 citations in total.

Details

Other ID JA35YC74RP
Journal Section Articles
Authors

Reyhan Karayel This is me

Hatice Bozoglu This is me

Publication Date July 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Karayel, R., & Bozoglu, H. (2015). Determination of morphological variability of local pea genotypes. Ekin Journal of Crop Breeding and Genetics, 1(2), 56-64.
AMA Karayel R, Bozoglu H. Determination of morphological variability of local pea genotypes. Ekin Journal. July 2015;1(2):56-64.
Chicago Karayel, Reyhan, and Hatice Bozoglu. “Determination of Morphological Variability of Local Pea Genotypes”. Ekin Journal of Crop Breeding and Genetics 1, no. 2 (July 2015): 56-64.
EndNote Karayel R, Bozoglu H (July 1, 2015) Determination of morphological variability of local pea genotypes. Ekin Journal of Crop Breeding and Genetics 1 2 56–64.
IEEE R. Karayel and H. Bozoglu, “Determination of morphological variability of local pea genotypes”, Ekin Journal, vol. 1, no. 2, pp. 56–64, 2015.
ISNAD Karayel, Reyhan - Bozoglu, Hatice. “Determination of Morphological Variability of Local Pea Genotypes”. Ekin Journal of Crop Breeding and Genetics 1/2 (July 2015), 56-64.
JAMA Karayel R, Bozoglu H. Determination of morphological variability of local pea genotypes. Ekin Journal. 2015;1:56–64.
MLA Karayel, Reyhan and Hatice Bozoglu. “Determination of Morphological Variability of Local Pea Genotypes”. Ekin Journal of Crop Breeding and Genetics, vol. 1, no. 2, 2015, pp. 56-64.
Vancouver Karayel R, Bozoglu H. Determination of morphological variability of local pea genotypes. Ekin Journal. 2015;1(2):56-64.